Grote cruiseschepen in april geweerd bij Passenger Terminal Amsterdam door …

Grote cruiseschepen in april geweerd bij Passenger Terminal Amsterdam door ...
Cruiseschepen mogen haven niet in vanwege Duitse zeemijn
De zeemijn die eerder dit jaar werd aangetroffen op de bodem van het IJ maakt in april de komst van de grootste cruiseschepen onmogelijk. Voor tenminste drie schepen wordt een andere aankomsthaven gezocht.

Bij aankomst in Amsterdam maken cruiseschepen voorbij de kop van het Java-eiland de draai terug naar de passagiersterminal PTA , zodat ze met hun neus richting het Noordzeekanaal weer klaar liggen voor vertrek. De grootste cruiseschepen varen daarbij het verst door omdat het IJ bij het Java-eiland te smal is om de draai te maken.Uit voorzorgTot aan de plek waar de zeemijn ligt, bij het Oostveer, komen de cruiseschepen niet. Maar hun zware motoren brengen wel veel water in beweging. Uit voorzorg heeft de havenmeester daarom besloten dat zo grote cruiseschepen in april nog niet welkom zijn.

De mijn die eind januari gevonden werd tijdens baggerwerkzaamheden zorgt met name voor problemen wanneer de schepen willen keren. De grootste cruiseschepen varen ver door omdat het IJ daar het breedst is. Er is geen gevaar dat ze op de mijn varen, maar bij het keren verzetten ze grote hoeveelheden water. De stroming die ontstaat zou ervoor kunnen zorgen dat de mijn, die ligt ter hoogte van de oostpont, in beweging komt, schrijft Het Parool.

Het gaat daarbij in elk geval om de Magnifica van cruiserederij MSC. Die is 294 meter lang. De passagiers zullen in april mogelijk in IJmuiden van boord gaan, of zelfs in Rotterdam – dat is nog niet duidelijk.Baggerwerkzaamheden”We verwachten dat er half april een oplossing is voor de zeemijn,” zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf. In februari heeft de haven grote cruiseschepen binnengeloodst door ze al eerder in het Noordzeekanaal te laten draaien om ze vervolgens achterstevoren naar de PTA te slepen, maar dat was geen succes.Een woordvoerder van de gemeente verwacht dat het nog enkele weken gaat duren voordat een oplossing is bedacht voor de zeemijn. Dus mogelijk is het probleem uit de weg geruimd voordat de grootste cruiseschepen Amsterdam weer aandoen.De zeemijn werd in januari gevonden tijdens baggerwerkzaamheden. In allerijl werd toen zelfs even het Java-eiland afgesloten toen de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld. De 600 kilo zware mijn hing waarschijnlijk ooit onder een Duits watervliegtuig.Lees ook: Duitse zeemijn in het IJ is weer getraceerd

Achteruit de stad inDe havenmeester heeft besloten dat grote cruiseschepen in april nog niet welkom zijn. Voor drie cruiseschepen wordt een andere aankomsthaven gezocht, zo wordt er gedacht aan Rotterdam en IJmuiden. In de afgelopen maand is er geëxperimenteerd met een vroege draai. Cruiseschepen keerden al eerder in het Noordzeekanaal en werden vervolgens achteruit de stad binnengeloodst, maar dat bleek geen succes. 

De grote cruiseschepen moeten zon grote draai maken in de buurt van de zeemijn dat de veiligheid van de schepen in het geding kan komen, meldt een woordvoerder van het Havenbedrijf Amsterdam. Daarom worden schepen die meer dan 290 meter lang zijn vooralsnog geweerd.

De gemeente is nog steeds bezig met een het bedenken van een oplossing voor de zeemijn. De Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog lijkt een waar hoofdpijndossier te worden. Vlak na de vondst werden de bruggen naar het Java-eiland uit voorzorg afgesloten. Ook raakte de mijn een dag later kwijt, maar werd hij ook weer gevonden.

“Dit is uit voorzorg, we willen geen enkel risico nemen”, aldus de woordvoerder. “Wij denken mee over een alternatieve plek om aan te meren voor deze schepen, zoals IJmuiden of Rotterdam.”

Zeker drie grote cruiseschepen mogen in april niet aanleggen bij de Passenger Terminal, door de 600 kilo zware zeemijn die nog steeds in het IJ ligt.

De mijn werd eind januari bij baggerwerkzaamheden aangetroffen, ter hoogte van het Java-eiland. Hij ligt nog steeds op dezelfde plek waar hij gevonden is, 270 meter van de kade in het water.

In overleg met de gemeente wordt bekeken hoe de mijn onschadelijk kan worden gemaakt. “Het is een flinke jongen, dus er moet met het oog op de veiligheid worden onderzocht wat de beste optie is, aldus de woordvoerder. 

Zeemijnen zijn in tegenstelling tot oude vliegtuigbommen een zeldzaamheid in de Amsterdamse haven. Dit type explosief had in binnenwateren immers weinig strategische waarde, legt expert Huibert van Driel uit. Het lijkt hem daarom onwaarschijnlijk dat de zeemijn daar bewust is geplaatst. Mogelijk is de bom onbewust meegesleept, maar het kan volgens hem ook om een defect exemplaar gaan dat in het water werd gedumpt.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!


Amsterdam at Twitter: