Basisschool in Noord is lege wietzakjes op schoolplein beu

Basisschool in Noord is lege wietzakjes op schoolplein beu
Basisschool in Noord is lege wietzakjes op schoolplein beu
Coffeeshops mogen niet binnen 250 meter van middelbare scholen staan, maar bij basisscholen is dat geen probleem – tot grote ergernis van een basisschool in Banne-Noord.

Vraag een basisschoolkind hoeveel coffeeshops hij kent en het zal het antwoord hopelijk schuldig blijven. Maar op basisschool De Vier Windstreken kent iedereen coffeeshop Atlas. Dat kan ook bijna niet anders, want de zaak ligt vijftig meter van het schoolplein af, in een vrolijk gebouw met oranje dak en bloemen op de muur. De school en shop staan midden in Banne Noord – een wijk van lage flats en weinig vertier en nog niet zo lang geleden berucht om zijn criminaliteit en overlast.Stonede mensenKinderen vinden de shop machtig interessant, vooral omdat ze er niet naar binnen mogen. Maar de ouders en school is de zaak een doorn in het oog. “Het is niet wenselijk om een coffeeshop zo dicht bij een basisschool te hebben,” zegt Mirjam Leinders van schoolbestuur Innoord. Vele brieven gingen al naar stadsdeel en de gemeente, maar vooralsnog is er niets veranderd. Tot ergernis van ouders op het schoolplein, die zich zorgen maken. Patricia (34) is van het leef en laat leven-slag, maar vindt het toch een beetje gek om een coffeeshop zo dicht bij een school te hebben. “Mijn dochter van zes heeft er geen interesse in, maar de oudere kinderen vinden het spannend.” Geen probleemAndere ouders op het schoolplein zijn feller. “Not done,” zegt Layla (31), moeder van twee kinderen. “Ik voel me al niet veilig met stonede mensen hier bij het plein, laat staan de kinderen.” Haar dochter van zeven beaamt dat. “We worden weleens raar aangesproken door dronken of stonede mensen.”

Op de grond vinden ze weleens peuken of lege zakjes hasj of wiet. “En ze ruiken de walm van de joints,” zegt moeder Souaad Idrissi (39) bezorgd. De shop is het gesprek van het schoolplein.Mahmoud Mahraoui is de eigenaar van de coffeeshop en hij heeft ook een zoon en een dochter op basisschool De Vier Windstreken zitten. Hij ziet geen probleem, vertelt hij op het schoolplein: “Er zijn overal in de stad coffeeshops bij scholen in de buurt.” Later vertelt hij hoe lastig hij het vindt. “Ik zit hier al sinds 1990 en heb nooit problemen gehad.” Maar de school is veranderd, vindt hij. “Toen ik hier kwam, was het een witte school. Nu zijn er vooral Marokkaanse en Turkse moeders die de hele dag niets te doen te hebben – die klagen over mijn shop.” Toch zijn het niet alleen de ouders die zich zorgen maken. Na een paar gesprekken tussen stadsdeel, school en de coffeeshop heeft het bestuur zich tot de gemeente gewend. “Er gebeurde niets,” zegt Leinders. De coffeeshop kreeg afgelopen zomer een verlenging van de vergunning, voor de komende drie jaar. Niet tegenwerkenSinds kort lijkt de gemeente zich inderdaad met het onderwerp te bemoeien. Mahraoui kreeg vorige week een brief voor een gesprek. Hij wil best helpen naar een oplossing te zoeken. “Ik ga in elk geval niet tegenwerken,” zegt hij in zijn brandschone winkel, waar je op de buzzer moet drukken om binnen te komen. Hij stelt dat hij bij een goed voorstel bereid is zijn onderneming ergens anders voort te zetten. “Maar alleen op verzoek van de gemeente, niet omdat een paar moeders op het schoolplein het willen.”

Het afstandscriterium voor scholen is in 2011 afgesproken om coffeeshops binnen een straal van 250 meter van scholen te sluiten.Het criterium geldt alleen voor middelbare scholen. De regel is ook niet van harte in Amsterdam ingevoerd. Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan beloofde Den Haag dat hij de regel zou handhaven toen de wietpas van de baan was – een vurige wens van de gemeente, omdat de wietpas het toeristen lastig zou maken naar de coffeeshop te gaan. Inmiddels zijn zeker 21 shops in de buurt van middelbare scholen gesloten.Bij basisscholen in de stad liggen coffeeshops geregeld binnen een straal van 250 meter. Zo ligt De Springstok in De Pijp minder dan 250 meter van Coffeeshop Ibiza. Baba Coffeeshop ligt 140 meter van basisschool De Zeeheld in de Spaarndammerbuurt.

Een coffeeshop op vijftig meter van het schoolplein: ouders en het schoolbestuur van basisschool De Vier Windstreken zijn er op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Ze willen dat coffeeshop Atlas vertrekt en lijken nu de gemeente mee te krijgen.

Het schoolbestuur van de basisschool in de Banne zegt al vele brieven naar de gemeente gestuurd te hebben, maar nog zonder resultaat. Het is niet wenselijk om een coffeeshop zo dicht bij een basisschool te hebben, zegt Mirjam Leinders van schoolbestuur Innoord tegen Het Parool.

Stonede mensenOok ouders zijn niet blij met de nabijheid van de coffeeshop. Zo zegt moeder Layla: Ik voel me al niet veilig met stonede mensen hier bij het plein, laat staan de kinderen.

De eigenaar van de coffeeshop zegt het probleem niet te zien. Volgens hem zijn er overal in de stad coffeeshops naast scholen. Ik zit hier al sinds 1990 en heb nooit problemen gehad. Inmiddels heeft hij een brief van de gemeente gehad voor een gesprek. Hij zegt zijn coffeeshop elders voort te willen zetten als hij daarvoor gecompenseerd wordt. 

Afstandscriterium coffeeshopsSinds enkele jaren kent de gemeente een afstandscriterium voor coffeeshops. Geen enkele shop in de stad mag binnen een straal van 250 meter van een middelbare school staan, basisscholen vallen buiten dat criterium. De afgelopen jaren zijn zeker 21 coffeeshops gesloten vanwege deze regels.


Amsterdam at Twitter: