Britse premier May wijst Russen waarschijnlijk aan als daders van …

Het behoort tot de dodelijkste chemische wapens ooit ontwikkeld: het Russische novitsjok. Volgens de Britse regering is het zenuwgas gebruikt bij de mislukte poging om de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal uit de weg te ruimen. Als de bewering van Londen klopt, is novitsjok voor het eerst ingezet. Het is vijf tot tien keer dodelijker dan het al dodelijke VX-gas.

Het bestaan van novitsjok, waarvan verschillende varianten bestaan, kwam pas in 1992 aan het licht. De Sovjet-Unie was gevallen en de roep om de ontmanteling van de chemische wapenarsenalen wereldwijd werd steeds sterker. De Russische wetenschapper Vil Mirzayanov en een collega onthulden toen in de krant Moskovsky Novosti dat het Kremlin aan het einde van de jaren tachtig nog had gewerkt aan een nieuw zenuwgas. Eentje die razendsnel werkte en moeilijk was op te sporen.Omdat novitsjok zo dodelijk effectief was, vond het tweetal dat de wereld moest weten van het bestaan van dit zenuwgas. Het angstaanjagende aan novitsjok was dat het dodelijker was dan VX, het tot dan toe krachtigste zenuwgas. Een jaar later, toen Mirzayanov werd berecht vanwege hoogverraad, gaf Rusland voor het eerst toe dat het had gewerkt aan de ontwikkeling van novitsjok. Met novitsjok wilde Moskou naar verluidt beschikken over een zenuwgas dat moeilijk ontdekt kon worden. Ook moest het de Russen de mogelijkheid bieden om het verdrag tegen chemische wapens, het CWC, te omzeilen. Zo zouden de bestanddelen niet voorkomen op de internationale lijst van verboden grondstoffen voor chemische wapens. Net als veel chemische wapens bestaat novitsjok uit twee delen: pas nadat beide worden gemixt, ontstaat een uiterst dodelijk zenuwgas.

Hoe novitsjok werd gebruikt tegen Skripal en zijn dochter, is nog een groot mysterie. Het zenuwgas kon als vloeistof in hun eten en drinken zijn gestopt, of het tweetal kon ermee gesprayd zijn. Na opname door de huid, zou het strijdgas zijn vernietigende werking hebben gedaan. Britse onderzoekers kijken of de besmetting wellicht gebeurde in het Italiaanse restaurant in Salisbury waar de dubbelspion dineerde. Het gebruik van novitsjok versterkt de theorie dat Rusland achter de aanslag zat. Al direct na de aanval betoogden Rusland-deskundigen dat de aanval bedoeld was als duidelijk signaal van Moskou: wie het vaderland verraadt, zal zich nergens veilig voelen. De Russen hadden Skripal op zon wijze kunnen liquideren, dat er geen enkel bewijs was voor hun betrokkenheid. Door novitsjok in te zetten, een zeldzaam zenuwgas waarmee alleen Rusland experimenteerde, was Moskou er echter van verzekerd dat de boodschap goed en duidelijk zou overkomen bij potentiële dubbelspionnen.

Aangezien er geen standaardtest is voor Novitsjoks hebben medewerkers van Defensie wellicht vloeistof gehaald uit het ruggenmerg van de Skripals, de acetylcholinesterase eruit geïsoleerd en de structuur van het zenuwgas geanalyseerd van het zenuwgas dat eraan gebonden was, zegt Boland. Westerse inlichtingendiensten hebben waarschijnlijk kennis over de exacte structuur van Novitsjoks, waardoor ze kunnen herkennen of het om zo’n zenuwgas gaat.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken ontkent dat het te maken heeft met de vergiftiging van de Russische ex-spion Skripal en zegt dat de Britten juist niet meewerken.

Rusland is geenszins van plan om tegemoet te komen aan de eis van het Verenigd Koninkrijk, en legt het ultimatum naast zich neer. Rusland is hier niet schuldig aan, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Lavrov beschuldigt de Britten ervan de onderzoeksresultaten niet te willen delen met Rusland. In navolging van het Verenigd Koninkrijk, heeft Rusland op zijn beurt  de Britse ambassadeur ontboden. We zijn bereid mee te werken om chemische wapens in de ban te doen, als het Verenigd Koninkrijk zich aan de afspraken houdt.

Wat zijn Novitsjok-zenuwgassen? En: heeft Rusland het gedaan?

De in Salisbury wonende oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden zondag 4 maart bewusteloos afgevoerd naar het ziekenhuis. De twee verkeren nog altijd in levensgevaar. Ook een politieagent die hen te hulp schoot, verkeert nog in kritieke toestand. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd met het zogenaamde Novitsjok-zenuwgas – wat ontwikkeld is in de voormalige Sovjet-Unie.

Tim Sweijs, directeur onderzoek bij The Hague Center of Strategic Studies (HCSS), promoveerde op het gebruik van ultimata in de internationale betrekkingen: De eis van May voor een uitleg van de Russen lijkt sterk op een ultimatum: er is een duidelijke deadline, en er worden ook eisen gesteld aan de Russen. Alleen ontbreekt er de militaire dreigingscomponent. Waarschijnlijk is dit ultimatum vooral bedoeld om in binnenland en in het buitenland steun te krijgen voor sancties.

Volgens de Britse premier May wijst alles erop dat de aanval onmiskenbaar het werk is van Rusland. In het Britse parlement herhaalde May dat Rusland uit kan zien naar een krachtige reactie als Moskou niet met een bevredigende verklaring komt. In dat geval wordt de aanval beschouwd als onrechtmatig gebruik van geweld door de Russische staat tegen het Verenigd Koninkrijk.

De Britten hebben de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dinsdag ook op de hoogte gebracht van de zaak. De waakhond tegen het gebruik van chemische wapens veroordeelde de aanval en zei dat de daders ter verantwoording moeten worden geroepen. De Britse ambassadeur in Nederland Peter Wilson zei dat Rusland het gebruikte zenuwgas aan de OPCW moet overhandigen.

@PeterWilson statement to the #OPCW EC87 I did not expect to have to brief this Council on the first offensive use of a nerve agent of any sort on European territory since World War II

De Britse premier Theresa May schoof de schuld voor de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter in de schoenen van de Russische regering. Ze baseert zich op de conclusies van het onderzoek naar het gebruikte gif. Dat werd geïdentificeerd als onderdeel van het ­zenuwgas novitsjok’. Volgens de Britse militairen heeft Rusland dat soort gas vroeger gemaakt.

Moskou: Britten weigeren gifgas af te geven voor Russisch onderzoek

Volgen De Britse regering kan economische sancties instellen tegen Rusland, of de zaak voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. De EU en de Verenigde Staten hebben zich in de kwestie achter het Verenigd Koninkrijk geschaard. Ook de VS houden voorlopig Rusland verantwoordelijk voor de aanslag. De vicepresident van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zei dat de EU eveneens erg bezorgd is over de situatie en de bevindingen tot nu toe: De EU is solidair met het Verenigd Koninkrijk in deze kwestie. Een woordvoerder van Federica Mogherini, de buitenlandchef van de EU, noemde de moordaanslag schokkend.

Sergej Skripal en zijn dochter Joelia Skripal werden op zondag 4 maart in Salisbury het slachtoffer van een aanval met zenuwgif. De twee liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De OPCW is ‘extreem verontrust dat chemische substanties nog altijd ingezet worden om mensen te schaden’.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie sprak maandag al zijn solidariteit uit:

Volgen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.


at Twitter: