Roadtrippende Amerikanen tonen Tesla 3 aan Amsterdam

Roadtrippende Amerikanen tonen Tesla 3 aan Amsterdam
Roadtrippende Amerikanen tonen Tesla 3 aan Amsterdam
BeeldblogHier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via Whatsapp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.

Het is misschien de meest geanticipeerde auto ooit. De Tesla Model 3. Alsof het gaat om de release van een nieuwe generatie iPhone, of de nieuwe Playstation, wordt elke ontwikkeling rondom de elektrische machine op de voet gevolgd.  En wat die ontwikkelingen betreft, gaat het de laatste maanden vooral over problemen met de productie van de auto, en het daaruit volgende het uitstel van de levering. Meerdere mensen zouden hun bestelling al hebben geannuleerd. Model 3 wordt, zoals het er nu uitziet, naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 in Nederland geleverd.  Maar maandag was hij dan toch al even in Amsterdam. In de Verenigde Staten is de auto sinds begin deze maand in productie, en het Chinees-Amerikaans trio, dat onder de naam You You gaat, maakt de komende weken een roadtrip door Europa, om mensen kennis te laten maken met de bolide. Bij elke stop mag een aantal liefhebbers ook een rondje maken, zo ook bij leasebedrijf Mistergreen op het IJdok.

De W Lounge ligt op de zesde verdieping van het Exchange gebouw in hartje Amsterdam. Het is dé plek om te zien en gezien te worden. Alleen al het oogverblindende design maakt een bezoekje aan deze hotspot meer dan de moeite waard. W Lounge omschrijft zichzelf als de perfecte Amsterdamse cocktailbar voor iedereen die nieuwsgierig is naar alles wat new and next is in de wereld van de mixology. Ook bijzonder: de hotspot heeft een rooftop-zwembad met uitzicht op Paleis op de Dam.

Volgens onderzoek van de Wereldbank genereert de wereldbevolking dagelijks ten minste 3,5 miljoen ton vast afval per dag, tien keer zo veel als een eeuw geleden. Als er geen maatregelen worden genomen zal de dagelijkse afvalberg aan het eind van deze eeuw nog drie keer zo groot zijn. Documentairefotograaf Kadir van Lohuizen reisde anderhalf jaar de wereld over en registreerde de afvalbeheersystemen in zes steden (Jakarta, Tokio, Lagos, New York, São Paulo en Amsterdam). Van Lohuizens serie – door World Press Photo bekroond met de eerste prijs in de categorie milieu/series – toont het beheer, of liever wanbeheer, van afval in verschillende samenlevingen. Amerikanen gooien gemiddeld per maand hun eigen gewicht aan afval weg. In Japan is dat slechts twee derde. In Amsterdam wordt het restafval verbrand, in Jakarta komt alles op stortplaatsen terecht, waar mensen tussen het vuil zoeken naar recyclebare materialen. “Als de wereld niet na wil denken over afvalreductie en afval gaat zien als een grondstof, zullen toekomstige generaties verdrinken in hun eigen afval,” sombert Van Lohuizen.World Press Photo 2018. T/m 22 juli in De Nieuwe Kerk op de Dam.

Op een oefenterrein bij Den Helder is maandag de grootscheepse anti-terreuroefening begonnen van de Koninklijke Marine. Op de eerste dag bestond het scenario uit een belager met een bomgordel. Door een robot werd de man een telefoon aangereikt, legt een woordvoerder uit. Vervolgens werd hij via onderhandelingen uit zijn bomgordel gepraat en overmeesterd. Dinsdag gaat de oefening verder in de haven van IJmuiden. Woensdag verplaatsen de scenarios zich naar Amsterdam. Tot donderdag worden nog de kaping van een passagiersschip en de gijzeling van een olieplatform verijdeld. En dat allemaal nagespeeld met behulp van figuranten, helikopters en oefenmunitie.

Blue Amsterdam is een café en restaurant met een 360 graden uitzicht over de stad. Gelegen in de dertig meter hoge Kalvertoren kan je tijdens je lunch of diner onder meer het Rijksmuseum, de Munttoren, het Paleis op de Dam én het Centraal Station zien liggen. Neem de glazen lift naar boven en kijk je ogen uit!

Midden-Oosten correspondent van RTL Olaf Koens maakt over de grens doorgaans een hoop spannende dingen mee, maar in Amsterdam valt ook wel het een en ander te beleven, zo bleek maandagmiddag. Koens was een paar uur in Amsterdam toen het al letterlijk raak was vlakbij het Tropenmuseum. Een scooterbestuurder knalde daar dwars door of over de brug heen, volgens de buitenlandcorrespondent. De ter water geraakte man werd door omstanders op de kade getrokken. Eerste ter plaatse: een junk die vervolgens zelf ook de gracht in valt, twittert Koens.Die stond echter al snel weer op de kade. “Hij viel bovenop de bestuurder, stond daarna nog wat te roepen, maar die hebben we iets aan de kant gezet.”

Winkelen, een museum bezoeken of met een boot door de grachten varen: Amsterdam is een stad met voor ieder wat wils. Uiteraard mogen lekker eten en drinken daarbij niet ontbreken. Wij hebben de leukste hotspots op een rij gezet die een indrukwekkend uitzicht bieden over onze hoofdstad.

Paar uur in Amsterdam en er klapt gelijk een man bij het Tropenmuseum op z¿n scooter de gracht in. Eerste ter plaatse: een junk die vervolgens zelf ook de gracht in valt.

De 3D-streetpainter Matthew May heeft afgelopen dagen van stoepkrijt een kunstwerk op het Kwakersplein in Amsterdam-West gemaakt. Zijn 3D-afbeeldingen lijken je als het ware de straat in te zuigen. In deze tekening, die als het goed is twee weken is te zien, komt een fee uit de grond.De Britse kunstenaar woonde enkele jaren in Breda en is afgestudeerd aan de Kunstacademie van Antwerpen. May is pionier in de 3D-streetart en is een van de kunstenaars die er een professionele stroming van hebben gemaakt. Hij heeft in alle delen van de wereld kunstwerken gemaakt en werkte in opdracht van diverse steden en festivals en van multinationals als Disney, Sony, Samsung, Puma en Mexx.

Het Haarlemmerplein is een voetballer rijker. Kunstenaarscollectief Kamp Seedorf zorgde ervoor dat voetballer Luis Suárez een balletje tegen de muur kan trappen. Het collectief hoopt dat Suárez het kunstwerk opvalt, en hij terugkeert van FC Barcelona naar Ajax. “We willen dat hij naar huis komt, we willen hem weer in onze armen kunnen sluiten. Laten we hopen dat Luis deze ode te zien krijgt en dat Overmars een potje kan opentrekken.”Het collectief staat bekend om zijn bijzondere kunstwerken in de stad. In februari vorig jaar staken ze de ernstige zieke burgemeester Van der Laan een hart onder de riem met een levensgroot portret van van de burgemeester op de Wibautstraat.

Leg je telefoon weg en kijk iets vaker om je heen. Dat is de boodschap die deze week te lezen is op vier grote spandoeken die zijn opgehangen op het kruispunt Van Baerlestraat-Willemsparkweg. De campagne is gemaakt door designbroers Garech en Declan Stone, ook wel The Stone Twins, en roept op te verbinden met de fysieke wereld om je heen. Daarnaast is het ook een manier voor het Amsterdamse Museumkwartier om mensen de buurt rond het Museumplein te laten ontdekken.

Vanwege het 50-jarig bestaan van poptempel Paradiso heeft overbuurman Heineken een ludieke manier van feliciteren bedacht. Twee tramhaltes, op het Museumplein en de Weteringschans, zijn door de bierbrouwer omgetoverd tot de kleinste zaal.Heineken wil op deze manier voorbijgangers de mogelijkheid bieden om in de kleinste zaal van Paradiso hun kunsten te vertonen. Al wachtend op de tram optreden in Paradiso – wie durft?

Wat doen toch al die bokshandschoenen langs de gracht bij het Rapenburgplein? Veel voorbijgangers en toeristen vragen het zich af. Op het bordje bij de handschoenen aan de reling valt te lezen dat het om een ode gaat aan Boxing Bennie, die hier vorige week tijdens het plassen verdronken zou zijn in de gracht. Bij het bordje stond enige tijd zelfs een kaarsje, en een bosje bloemen.Maar het verhaal blijkt compleet verzonnen, vertelt Ron van Drecht van café De Druif, die de bokshandschoenen ophing. “Iemand van de boksschool in de straat kwam met de handschoenen aanzetten in het café met de vraag of iemand er iets aan zou hebben,” legt de barman uit.Dat bleek niet het geval, maar Van Drecht vond het zonde om ze in de prullenbak te gooien. Daarom bond hij ze aan het hek. Het schouwspel leverde zoveel vragen op, dat ze in de kroeg besloten een verhaal te verzinnen. Boxing Bennie was geboren. “We zeiden tegen mensen dat hij totaal lam tijdens het pissen in de gracht was gevallen. En het ergste: hij had zijn bonnetje nog niet betaald.”Inmiddels staan er volgens Van Drecht dagelijks meer dan honderd mensen voor het hek, om een kijkje te nemen of om fotos te maken. “Je begrijpt wat een plezier wij hebben.”De oplettende kijker kan zelf trouwens ontdekken dat het om een grap gaat. De overleden boxer zou namelijk geboren zijn op 1 april 1957.

Door de veelheid van bedrijven die zich in Amsterdam bezighouden met elektrische autos, is de stad het predicaat laadpalen hoofdstad van de wereld toegekend. Niet alleen worden die palen hier geproduceerd, ze schieten in elk stadsdeel als paddenstoelen uit de grond. Wil je een laadpaal voor je deur, dan kun je dat aanvragen. Maar de eigenaar van deze elektrische Biro doet het liever zelf. Gewoon de auto op de stoep en een verlengsnoer van drie hoog naar beneden laten zakken, en je hebt je persoonlijke oplaadpunt. Pal voor de deur. Lees ook: Waarom Amsterdam hoofdstad van de laadpalen is

Zaterdag twee jaar geleden overleed Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd. In Betondorp – waar de legendarische voetballer opgroeide – wordt stilgestaan bij zijn overlijden. Een beschreven laken doet dienst als eerbetoon. Cruijffs initialen en zijn welbekende rugnummer staan aan weerszijden van de drie Amsterdamse andreaskruizen. Vorig jaar blikte we terug met de mooiste verhalen over de voetballegende. Die vind je hier.

Oud-staatssecretaris Fred Teeven ging eind vorig jaar voor anderhalve dag in de week aan de slag als buschauffeur en in die rol heeft hij tegenwoordig alles onder controle.Deze zaterdag had hij een speciaal klusje: hij werd ingezet om VVD-leider Mark Rutte in een tourbus te vervoeren naar Amstelveen, voor de campagne van de liberale partij. In januari van dit jaar stapte Rutte al eens casual gekleed bij zijn oud-collega in de bus, en vandaag had de minister-president exact hetzelfde zaterdagse kloffie (grijze hoodie, spijkerbroek, glimmend blauwe jas) uit de kast getrokken. In Amstelveen maakte hij samen met de rest van de VVD-karavaan een tour door de stad, om in gesprek te gaan met Amstelveners en – uiteraard – nog wat zieltjes te winnen. Er valt wat te verliezen, want de VVD is momenteel de grootste in de gemeente. Om 13.00 uur vertrok de bus weer uit Amstelveen, maar bleef nog minstens één vraag onbeantwoord: is Fred Teeven nou buschauffeur, of campagnemedewerker van de VVD?

In het Amsterdamse verkeer geldt de ongeschreven regel: fietsers first. Althans, dat is wat veel fietsers lijken te geloven, als zij weer een rood licht negeren, hard scheurend een kruispunt oversteken. Die autos, die stoppen wel.  Maar ook bij de werkzaamheden aan de Wittenburgerkade staat de fiets op de eerste plaats. Met grof geschut wordt de weg opengebroken en rioleringspijpen opengezaagd, maar de mountainbike die door zijn eigenaar aan een boom geketend is, daar wordt maar omheen gewerkt.

Donderdagavond dineerden 43 schaatskampioenen onder de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Kersverse kampioenen als Sven Kramer en Ireen Wüst, maar ook helden die al een tijdje van het toneel zijn verdwenen, zoals Rintje Ritsma, Renate Groenewold, Kees Verkerk en de Noor Johann Olav Koss.De kampioenen kwamen bijeen ter ere van Jaap Eden. Het is 125 jaar geleden dat Jaap Eden de allereerste WK allroundtitel won op het Museumplein in Amsterdam.Het WK Allround gaat vrijdag 9 maart van start in het Olympisch Stadion.

Het is een van de meest notoir drukke plekken van de stad: de stoepen van de Museumstraat waar toeristen in hordes tegelijk aansluiten in de rij voor het Rijksmuseum. Sinds deze week (denken we) is daar op de grond een heuse selfie zone ingericht: een geschilderd vierkantje met daarop een autofotograferende mevrouw. Mysterieus, omdat zowel het Rijks als de gemeente niet zegt te weten wie het er heeft geplaatst. U wel?

In het atelier van het Rijksmuseum wordt de laatste hand gelegd aan de opknapbeurt van Rembrandts Marten en Oopjen: nog één vernislaag en het koppel is klaar om te shinen op de tentoonstelling High Society. Voordat de oude vernislagen zijn verwijderd, is veel onderzoek gedaan, zowel in archieven als met behulp van infrarood-, ultraviolet-, röntgen- en andere scans. Met macroröntgenfluorescentie ontdekte het researchteam dat Rembrandt in eerste instantie deuren achter beide portretten heeft geschilderd. Later heeft hij de poorten weggewerkt achter een groot zwart gordijn, om meer eenheid tussen beide doeken te creëren, en de figuren beter te doen uitkomen, aldus museumdirecteur Taco Dibbits.

Het Chinees Nieuwjaar is traditiegetrouw ingeluid met vuurwerk op de Dam. Ook werd er een drakendans opgetreden om het Jaar van de Hond te vieren.

Een bewoner van de Amsterdamse binnenstad trof maandagochtend een onalledaags tafereel aan bij het grofvuil: een marmeren grafsteen met de tekst Rust zacht, lieve moeder.”Ik liep over de Langstraat, tussen het Singel en de Herengracht, ter hoogte van de Brouwersgracht en zag dit toen staan,” vertelt Max von Kreyfelt, organisator van politiek café Weltschmerz. “Ik denk dat het graf al eerder geruimd is, dan wordt er gevraagd wat je met de steen wil. Iemand zal wel gezegd hebben Kom maar op met die steen en ik vermoed dat die persoon nu ook is overleden en zijn of haar spullen aan de straat zijn gezet,” aldus Von Kreyfelt.

Wethouder Eric van der Burg opende zaterdagmiddag officieel de Spaarndammertunnel. Maar voordat autos van de nieuwe tunnel gebruik kunnen maken was het asfalt zaterdag speelterrein voor alle andere soorten wielen. Fietsen, skateboards en rollators mochten vrij gebruik maken van het verse asfalt. En dat leverde leuke plaatjes en videos op.

Over anderhalve maand strijden de beste schaatsers in het Olympisch Stadion om het wereldkampioenschap allround, maar de komende weken is er op De Coolste Baan nog plek voor fanatieke amateurs, enthousiaste krabbelaars en ook de allerjongste schaatsertjes. Spelenderwijs leert men het meest, zo blijkt maar weer. De stoel waar kinderen vroeger achter leerden schaatsen of op werden voortgeduwd door hun ouders heeft plaatsgemaakt voor een vrolijker hulpmiddel. Passender ook, want de eerste onhandige slagen van een kind op het ijs doen inderdaad veel denken aan de onbeholpenheid van een jonge zeehond op een drooggevallen plaat die zich een weg terug naar zee probeert te banen.

Ruim een half jaar werken verschillende partijen aan de verbouwing van de Johan Cruijff Arena. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant zijn de veranderingen inmiddels zichtbaar. Een groot deel van de stoelen in de Arena zijn inmiddels vervangen door roodwitte exemplaren. De buitenkant moet een frisser uiterlijk krijgen en geschikter worden gemaakt voor de doorstroom bij grote evenementen. De verbouwing kost naar verluidt zon 50 miljoen euro en moet klaar zijn voor het EK voetbal in 2020. De capaciteit van het stadion blijft met ruim 50.000 plaatsen onveranderd. Amsterdam is zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK dat ter ere van de zestigjarige verjaardag van het toernooi in dertien verschillende steden wordt afgewerkt. Als het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK, speelt het twee thuiswedstrijden in de hoofdstad.

Nieuw uiterlijk @AmsterdamArenA begint vorm te krijgen @adamzuidoost pic.twitter.com/J4zQKDXNk5

Bij de hervatting van de Eredivise kan de eerste klap voor Ajax volgende week een daalder waard zijn. Op zondag 21 januari komt landskampioen Feyenoord op bezoek, Klassieker-tijd dus. Om de smaakmaker van de eerste seizoenshelft een duwtje in de juiste richting te geven eert het onvolprezen Kamp Seedorf de Braziliaan David neres met een eigen kunstwerk. Onder een viaduct ergens in Diemen is zijn afbeelding door de gemaskerde kunstenaars uit Almere aangebracht.

Om mensen te waarschuwen dat ze hun fiets niet aan het water op de Oosterdokskade mogen laten staan, zijn borden geplaatst. Plus nog wat extra, voor de zekerheid.

I hope the message to remove your bike is clear enough. pic.twitter.com/iwvM8nlFVp

Meer dan 100.000 gedroogde tulpenblaadjes verwerkte kunstenares Jennifer Tee in Tulpen Palepai, haar kunstwerk voor het metrostation van de Noord/Zuidlijn onder het Centraal Station. Het als fotoreproductie uitgevoerde eindresultaat is nu al te zien in de metrohal. Wethouder Pieter Litjens verrichte vrijdag de onthulling. Tee gebruikte bijzondere soorten, zoals de zwartpurperen Queen of Night en de Rembrandttulp, met een iris erin. Met het drogen en plakken was haar zeskoppige team een half jaar zoet. De originele tulpenblaadjes waren eerder dit jaar in het Rijksmuseum te zien. In het kunstwerk combineert Tee – dochter van een Nederlands-Engelse moeder en een Chinese vader, geboren in Indonesië – de tulp – het wereldberoemde Nederlandse icoon – met geweven kleden uit het zuiden van Sumatra: de palepai, scheepjes- of muurdoeken.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen had woensdagavond de eer de kaarsen van de chanoekia, de speciale kandelaar voor het Joodse lichtjesfeest Chanoeka, op de Dam te ontsteken. De chanoekia, die in tegenstelling tot de normale zevenarmige menora, negen armen heeft, blijft staan tot en 20 december. 

De reusachtige Nordmann van ongeveer twintig meter die sinds deze week op de Dam staat is vrijdagavond eindelijk verlicht. Duizenden lichtjes sieren de boom die dit jaar afkomstig is uit een achtertuin in het Duitse Niederheiden. Lees ook: De lange reis van de kerstboom naar de Dam

Na zijn eerste dag als waarnemend burgemeester heeft Jozias van Aartsen een mooi cadeau gekregen, tijdens een welkomstfeestje van de gemeenteraad. Trots houdt de nieuwe eerste burger van de stad zijn shirtje van Ajax vast, met achterop zijn naam en natuurlijk rugnummer 1.

welkombijeenkomst @gemeenteraad020 met de wnd burgemeester van Aartsen met passend cadeau pic.twitter.com/q1XBBLxf3K

Nog meer Parool-beeldblog? In ons archief vind je nog veel meer van de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden.


Amsterdam at Twitter:


Warning: file_get_contents(news/twitter/twdata/2.txt): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fastuser/data/www/nieuwsnl.org/wp-content/themes/nieuwsnl/content-single.php on line 39