Vacature voor nieuwe burgemeester Amsterdam staat online

Vacature voor nieuwe burgemeester Amsterdam staat online
Zoektocht naar nieuwe burgemeester Amsterdam van start
De vacature voor de burgemeester van Amsterdam staat online. Uit de tekst blijkt dat de gemeente de nieuwe burgemeester in de zomer op zijn of haar plek wil hebben en dat er een 'ambtswoning beschikbaar is'.

De gemeente is volgens de tekst op zoek is naar een bestuurder die de personificatie van de wapenspreuk van Amsterdam is: heldhaftig, vastberaden, barmhartig. Ook moet de nieuwe burgemeester humor en relativeringsvermogen hebben en staat hij of zij open voor wat er in de samenleving gebeurt.

Lees ook: Burgemeester m/v gezocht: fulltime vanaf 5 juli met optionele ambtswoning

Met alleen een simpele motivatiebrief en een CV kom je er niet, zo blijkt uit de instructies. Sollicitatiebrieven moeten worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning. Ook wordt een pasfoto op prijs gesteld. Op de envelop moeten de woorden Kabinet en Vertrouwelijk worden gemeld. Maar natuurlijk kan de brief ook gemaild worden naar burgemeester@noord-holland.nl. Burgemeester begint op 5 juliNa het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan werd Jozias van Aartsen waarnemend burgemeester. Volgens de planning is het de bedoeling dat er in mei een selectie wordt gemaakt en gesprekken worden gevoerd. Begin juli moet dan de benoeming volgen en op 5 juli wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd en beëdigd.

Verder moet de burgemeester mensen weten te verbinden, een duidelijke visie hebben en een hart voor de stad. Daarnaast staat in het stuk dat hij of zij iemand is die optreedt als de situatie daarom vraagt en die de grenzen van de wet- en regelgeving en de financiële positie van de stad goed in het oog houdt.

30 aprilGeïnteresseerden krijgen tot 30 april de tijd om te solliciteren, via een mail of brief gericht aan de koning. Begin juli wordt de nieuwe burgemeester benoemd en beëdigd. Daarmee wordt er tegemoet gekomen aan de wens van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, hij zei bij zijn aantreden voor 1 juli een nieuwe burgemeester te willen. Commissaris van de Koning Johan Remkes zegt dat hij 5 juli in zijn agenda heeft staan, volgens hem ligt de zoektocht op schema. 

Het gaat er al weken over, maar nu kunnen serieuze gegadigden eindelijk echt solliciteren: vanaf maandag staat de vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam online.

Geïnteresseerden kunnen tot 30 april reageren op de vacature. Zoals gebruikelijk bij vrijwel elke sollicitatie: mét recente pasfoto. Brieven moeten worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning. Het is dan ook niet zomaar een baantje, dat burgemeesterschap van Amsterdam. De afgelopen weken heeft de gemeente een profielschets samengesteld met kenmerken waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. KandidatenZo moet de kandidaat een ervaren bestuurder zijn, die bovendien zichtbaar, bereikbaar en aanspreekbaar is voor alle geledingen in de Amsterdamse samenleving. En de ideale kandidaat is bovendien een inspirator met humor en relativeringsvermogen.Het is de bedoeling dat vooral de nieuwkomers uit de gemeenteraad de beste kandidaten uit de sollicitatiebrieven pikken. De commissaris van de Koning Johan Remkes liet eerder weten dat hij niets wilde weten van een burgemeestersreferendum.Dit plan kwam voormalig PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer van stichting Meer Democratie en PvdA-adviseur Erik van Bruggen. Die wilden dat Amsterdammers meer invloed zouden hebben op de keuze van de nieuwe burgemeester.Installatie op 5 juliDe vacature sluit op 30 april. In mei worden gesprekken gevoerd met de commisaris van de Koning en in juni brengt hij advies uit. Op 5 juli moet de de nieuwe burgemeester geïnstaleerd en beëdigd worden. Lees ook: Zoektocht naar Amsterdamse burgemeester is altijd gedoe

Tip Het ParoolHeb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.


Amsterdam at Twitter: