Vastgoeddeal van het jaar voor Breevast: 615 miljoen euro

Vastgoeddeal van het jaar voor Breevast: 615 miljoen euro
Breevast zonder kleerscheuren uit Mesdag Delta-portefeuille
Vastgoedbezitter Breevast is op de valreep toch van zijn gifportefeuille kantoren en winkels afgekomen. De zogeheten Mesdag Delta-portefeuille van 55 kantoren en winkels is voor 615 miljoen euro verkocht aan Highbrook Investors.

Zeventien panden staan in Amsterdam. Onder meer het monumentale kantoorpand op de kop van de Overtoom, ooit het hoofdkantoor van het GVB en nu in gebruik bij uitgever Havas, maakt deel uit van de verkoop.Ook een kantoorkolos in de Weesperstraat, het witte kantoorpand bij het Weteringcircuit waar Albert Heijn en Wework zijn gevestigd en de Albert Heijn op het Frederiksplein horen daarbij.Zuidoost Maar het grootste Amsterdamse bezit is een blok kantoorpanden in Zuidoost op de Lemelerberg- en Laarderhoogtweg. Daarnaast gaat het om panden in onder meer Eindhoven, Den Haag, Utrecht, Bussum. Ook het Maxiscomplex bij Muiden maakt deel uit van de verkoop.

De zogenoemde Mesdag Delta-portefeuille met panden in onder andere Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Eindhoven stond onder water nadat Breevast een aflossingsbetaling miste. De schuldeisers, twee hedgefondsen uit de VS en Luxemburg, hadden de panden daarom ter veiling aangeboden. Tot onvrede van Breevast, die een kort geding aanspande. Die verloor het bedrijf, waardoor het even leek alsof de veiling definitief doorgaat.

De Amsterdamse vastgoedbelegger moest van de 55 kantoorpanden af omdat het niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.VeilingSchuldeisers hadden het pakket in onderpand en wilden het, om alsnog hun geld te krijgen, over een maand in drie delen laten veilen. Met de overname zegt Breevast die veiling op het laatste moment te hebben voorkomen. Onderdeel van de deal is, volgens een schriftelijke verklaring, dat Breevast de volledige verantwoordelijkheid voor het management voor de portefeuille houdt. Niet vermeld wordt of de schuldeisers al met de deal hebben ingestemd. Zowel Breevast als Highbrook geven geen commentaar.LeegstandHet overnamebedrag is opvallend omdat het Mesdag Delta-pakket eind vorig jaar vanwege leegstand op papier nog maar 540 miljoen euro waard geweest zou zijn, terwijl Breevast op basis van de oorspronkelijke waarde in 2007 een lening van 620 miljoen had afgesloten met de gebouwen als onderpand. Die leningen zijn uiteindelijk terecht gekomen bij het Amerikaanse hedgefonds Davidson Kempner. Toen de Amsterdamse vastgoedbelegger vorig jaar een aflossing voor die lening miste, eiste die het onderpand op. Daarna werden verschillende rechtszaken gevoerd, waaronder eind vorige maand een kort geding tegen de veiling dat door Breevast werd verloren.

Breevast heeft de gehele Mesdag Delta Portfolio verkocht aan een vennootschap van HighBrook Investors. Met deze verkoop heeft Breevast de bestaande CMBS-lening van 615 miljoen euro afgelost.

Elke vrijdag het belangrijkste vastgoednieuws in uw mailbox? Ontvang de gratis Vastgoedmarkt nieuwsbrief. Meer dan 10.000 abonnees gingen u al voor!

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Gebruiksvoorwaarden en Privacy Statement


Amsterdam at Twitter:


Warning: file_get_contents(news/twitter/twdata/2.txt): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fastuser/data/www/nieuwsnl.org/wp-content/themes/nieuwsnl/content-single.php on line 39