Veel regen verwacht na ruim twee maanden droogte

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Donderdag begint zonnig, maar vroeg in de middag gaat het vanuit het zuiden flink regenen. Er valt op de meeste plekken tussen 5 en 15 millimeter neerslag, maar lokaal kan er tussen de 20 en 40 millimeter vallen.

Wateroverlast Vanwege de hoge luchtvochtigheid is het drukkend warm. In de loop van de middag en avond zijn enkele regen- of onweersbuien te verwachten. Lokaal kunnen dat fikse buien zijn met hagel en zware windstoten. 

Omdat de bodem erg droog is, wordt het water niet goed opgenomen. Daardoor kan wateroverlast ontstaan. Regen zakt niet in de bodem, maar loopt meteen in riolen en watergangen. Als het nodig is, komen er pompen om een plaatselijk wateroverschot te bestrijden. 

Ook kunnen de wegen glad zijn bij regen. In de loop van de avond wordt het droog. Het wordt met temperaturen tot 25 graden ook iets minder warm dan in de afgelopen twee maanden.

Lees ook: Het is gebeurd: eindelijk regen in Limburg Watervoorraad Overigens lost met de regen de droogte niet op. "We hebben twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig om de watervoorraad aan te vullen", aldus directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat. Maatregelen die de waterschappen hebben getroffen blijven vooralsnog gewoon van kracht. Wel neemt door de regen de droogte niet verder toe.

"Een flinke regenbui is nu een druppel op een gloeiende plaat", zegt Wetterskip Fryslân. Het voordeel van een bui is wel dat boeren dan geen water uit de sloot nodig hebben om te sproeien. 

Meer maatregelen Waterschappen in het oosten van het land houden er rekening mee dat er ondanks regenbuien nog meer maatregelen nodig zijn om de droogte te bestrijden. De hoge zandgronden in Twente en de Achterhoek horen bij de droogste gebieden van Nederland. De hittegolf houdt daar al 28 dagen aan.

Vrijdag verloopt wisselvallig en relatief koel, met een temperatuur van 20 graden. Er valt hooguit een enkele bui. In het weekend stijgen de temperaturen weer wat. Zondag en maandag komen ze her en der weer boven de 25 graden uit. 


Amsterdam at Twitter: