Marokkaanse Nederlander wil het vaakst geen orgaandonor zijn

Marokkaanse Nederlander wil het vaakst geen orgaandonor zijn
Vaker nee-registratie tegen orgaandonatie | Binnenland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

1,9 miljoen Nederlanders heeft tussen 2014 en maart van dit jaar expliciet aangegeven geen orgaandonor te willen zijn.

Van de vier grootste groepen personen met een niet-westerse migratieachtergrond geven personen met een Marokkaanse migratieachtergrond het vaakst geen toestemming voor orgaandonatie. Dit aantal steeg van 38 duizend in 2016 tot 82 duizend in 2018. Het aantal personen met een Turkse migratieachtergrond dat geen toestemming gaf voor orgaandonatie steeg van 26 duizend in 2016 naar 54 duizend in 2018. 

Den Haag – Steeds meer Nederlanders geven aan dat ze geen donor willen zijn. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag wereldkundig maakt. De stijging valt samen met het publieke debat over de nieuwe donorwet.

1,9 miljoen Nederlanders heeft tussen 2014 en maart van dit jaar expliciet aangegeven geen orgaandonor te willen zijn.

Het aantal mensen dat expliciet aangeeft geen organen af te willen staan is tussen 2014 en halverwege de maand maart van dit jaar toegenomen met ruim 300.000 registraties. In totaal gaat het om 1,9 miljoen Nederlanders.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2014 hadden nog maar 1,6 miljoen Nederlanders laten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn. Het aantal personen dat wél orgaandonor geregistreerd staat, is ook gestegen: van 3,5 miljoen in 2014 naar 3,7 miljoen dit jaar.

Het CBS verzamelt alleen de cijfers en heeft niet onderzocht wat de beweegredenen zijn om geen toestemming te geven voor orgaandonatie. Maar het valt wel op dat de stijging is ingezet op het moment dat D66-Kamerlid Pia Dijkstra haar donorwet lanceerde. Het aantal Nederlanders dat wel toestemming geeft voor orgaandonatie is in dezelfde periode ook gestegen, maar met 200.000 registraties minder hard.

Het ligt voor de hand dat de maatschappelijke discussie invloed heeft en mensen er bewuster over zijn gaan nadenken, zegt een CBS-woordvoerder.

De nieuwe donorwet wordt in de zomer van 2020 van kracht en zorgt ervoor dat iedereen de vermelding geen bezwaar tegen orgaandonatie krijgt. Mensen die dat niet willen, moeten zich zelf afmelden.

In de zomer van 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd. Volwassenen die bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staan, worden dan automatisch in het donorregister opgenomen met de vermelding “geen bezwaar tegen orgaandonatie”. Iemand die dat niet wil, moet een andere keuze laten vastleggen.

De wet werd begin dit jaar met een minieme meerderheid in de Eerste Kamer aangenomen. In de Tweede Kamer was er een nipte meerderheid omdat een Kamerlid van de dierenpartij de trein had gemist. Als de parlementariër wel aanwezig was geweest, dan was de wet niet aangenomen.

In totaal staan nu ruim 6,3 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder geregistreerd, tegenover ruim 6 miljoen vorig jaar. Dat komt neer op 42 procent van de Nederlanders in die leeftijdsgroep.

Opvallend is dat bepaalde groepen in de samenleving gemiddeld genomen vaker laten registreren dat ze absoluut geen organen willen afstaan. Zo valt geografisch op dat in gemeenten waar veel christenen wonen, de zogenoemde Biblebelt, het aantal registraties hoger ligt dan in andere delen van Nederland. Met name onder orthodoxe christenen zijn er religieuze bezwaren tegen orgaandonatie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Ook het aantal jongeren dat nee zegt tegen orgaandonatie is gestegen in de periode dat de discussie over de Donorwet speelde. Onder allochtonen is er een spectaculaire stijging bij Marokkanen. In twee jaar tijd is het aantal nee-registraties opgelopen van 38.000 tot 82.000. Onder bijvoorbeeld Turken en Surinamers is de weerstand minder groot.

Eerder dit jaar is er een campagne gestart om Marokkanen op te roepen om stamceldonor te worden. Er is namelijk een groot tekort aan stamceldonoren van mensen met een Marokkaanse afkomst. Voor de campagne is zelfs een imam ingezet, omdat er onder de Marokkaanse gemeenschap veel onduidelijkheid zou zijn over de vraag of orgaandonatie wel mag van de islam.

De meerderheid van niet-westerse allochtonen in grote steden in combinatie met de vele jonge inwoners zorgt ervoor dat de grote steden net als de Biblebelt opvallen als gemeenten waar relatief meer mensen geen donor willen zijn.

07 aug.Met deze truc kleurt je tuin weer groen08 aug.Laffe daad dierenbeul gefilmd in Helmond05 aug.Rus zoekt ruzie met agent: Ben je niet goed snik of zo?08 aug.Dit zijn de bizarre concurrenten van GlennisDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.


Amsterdam at Twitter: