WK voor honden: grootste hondenshow ter wereld strijkt neer in Amsterdam

\WK voor honden\: grootste hondenshow ter wereld strijkt neer in Amsterdam
33.650 honden, hun baasjes én een groep activisten maken zich op voor s werelds grootste hondenshow in de RAI
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Dat zal me een kabaal gaan geven: maar liefst 33.500 honden uit 74 verschillende landen doen vanaf vandaag in de Amsterdamse RAI mee aan de grootste hondenshow ter wereld.

Het WK voor honden bestaat sinds de jaren zeventig en is voor de derde keer in Nederland. De Nederlandse Kennel Club Raad van Beheer’, de overkoepelende organisatie in Nederland op het gebied van het houden van honden, haalde het hondenfestijn naar Amsterdam. Tijdens het vierdaagse evenement zijn vrijwel alle 350 hondenrassen te zien.

Zondag, aan het eind van deze World Dog Show, kiezen zo’n 200 keurmeesters de allerbeste hond ter wereld.

AMSTERDAM – In de RAI in Amsterdam begint vandaag de allergrootste hondenshow ter wereld. Ruim 33.500 honden uit 74 verschillende landen doen mee aan deze World Dog Show die tot zondag duurt. Aan het eind kiezen zon 200 keurmeesters uit alle viervoeters de allerbeste hond ter wereld.

Het evenement heeft de afgelopen tijd behoorlijk wat kritiek te verduren gekregen. Zo uitte GroenLinks Amsterdam vorige week nog kritiek op hondenshows, omdat ze het doorfokken van de dieren zouden promoten en de honden onnatuurlijk gedrag zouden vertonen.

Uiterlijk en gezondheidIn verschillende rondes worden de reuen en teven gekeurd op onder andere uiterlijk en gezondheid. Ook zijn er demonstraties van werkhonden of honden die aan sport doen. Zondagmiddag wordt uit allerlei tussentijdse winnaars de beste hond ter wereld gekozen.

Rony Doedijns, directeur van De Nederlandse Kennel Club 'Raad van Beheer’, de overkoepelende organisatie in Nederland op het gebied van het houden van honden, noemt die kritiek ongefundeerd. Honden die ongezond zijn, worden volgens hem gediskwalificeerd. 

Daarnaast zou zijn organisatie zich al jaren inzetten voor een verantwoord fokbeleid, in samenwerking met verschillende partijen zoals de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Wageningen.

Volgens de organisatie draait de keuring echter niet zozeer om het kiezen van een winnaar, maar meer om het samenbrengen van hondenliefhebbers van over de hele wereld, om samen over hun gedeelde passie te praten.


Amsterdam at Twitter: