I Amsterdam-letters definitief weg van Museumplein

I Amsterdam-letters definitief weg van Museumplein
Doek valt definitief voor I amsterdam op Museumplein
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

GroenLinks vindt dat de driedimensionale slogan te veel individualisme uitstraalt. Donderdag stemde de gemeente de letters weg.

De slogan in rood en wit, ruim 2 meter hoog en 23 meter breed, is bij toeristen populair als foto-object. Het voorstel viel niet bij iedereen goed en de gemeenteraad stemde er dan ook niet unaniem mee in. VVD, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen en DENK waren tegen.

Daarbij vond de partij ook dat de driedimensionale slogan te veel individualisme uitstraalde. De motie maakte veel los in Amsterdam. Onder meer bewoners van de hoofdstad demonstreerden bij de letters en kunstenaar Dadara plaatste er hekken omheen met daarop de alternatieve slogan I am dream. Volgens de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks Femke Roosma heeft de motie ieder geval discussie opgeleverd over massatoerisme en over wat het nog steeds toenemende toerisme voor de hoofdstad betekent, aldus Het Parool.

De gemeenteraad stemde eveneens in met het voorstel om te onderzoeken of de vakantieverhuur in delen van Amsterdam verboden kan worden. Het college gaat uitzoeken of zon verbod juridisch mogelijk is.

Wethouder Udo Kock van Financiën stond niet achter redenering van GroenLinks qua individualisme, maar erkende eerder wel dat de letters onnodig veel extra toeristen trekken naar een plek die al erg druk is. De coalitie in Amsterdam (GroenLinks, D66, PvdA en SP) kreeg donderdag bijval van CDA, ChristenUnie en BIJ1. VVD, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen en DENK waren tegen.

Ondanks alle ophef over het weghalen van de beroemde letters 'I amsterdam' heeft een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad toch ingestemd met dit voorstel.

Wanneer de letters worden weggehaald, wordt overlegd met Amsterdam Marketing, de organisatie verantwoordelijk voor het plaatsen ervan. De organisatie ontvangt subsidie van de gemeente om toeristen wegwijs te maken in de stad, maar ook om het toerisme zoveel mogelijk te spreiden. De letters verdwijnen overigens alleen op het Museumplein, op Schiphol Plaza bijvoorbeeld blijven ze staan. Een ander set letters blijft reizen door de stad en wordt afwisselend op allerlei plekken – ook buiten het centrum – neergezet.

In 2015 werd ook al een poging ondernomen om de letters – ruim 2 meter hoog en 23 meter breed – in de ban te doen. Toen organiseerde een groepje activisten een uitvaart voor de slogan omdat de citymarketingcampagne al geslaagd zou zijn. De letters werden destijds ontworpen door het bekende bureau KesselsKramer als reclame voor de stad.

Drie buurten waarvoor het verbod zou kunnen gaan gelden zijn de Wallen, Kinkerbuurt en Haarlemmerbuurt, waar de toeloop van toeristen voor overlast zorgt.

In 2017 bezochten 21 miljoen mensen Amsterdam en in 2030 zullen dat er mogelijk 60 miljoen zijn. Volgens velen is het draagvlak voor toerisme in de stad bereikt. Met name onder bewoners zorgt het massatoerisme voor steeds meer weerstand, zo heeft de Facebookpagina Pretpark Amsterdam bijna 6.000 volgers en fans.

De gemeenteraad stemde donderdag eveneens in met het voorstel om particuliere vakantieverhuur in de populaire Amsterdamse buurten te verbieden Er wordt gekeken naar de Wallen, Kinkerbuurt en Haarlemmerbuurt. Hoe een verbod voor specifieke gebieden juridisch overeind moet blijven, is nog niet duidelijk.

Het college B&W wilde sowieso al onderzoeken of Airbnb kan worden verboden op gebieden waar de overlast van de verhuur het grootst is. Het onderzoek naar die overlast loopt al een aantal maanden, maar is nog niet afgerond. Definitieve maatregelen om de vakantiehuur in te perken zijn er dus nog niet, laat een woordvoerder van de gemeente aan NRC weten.

Maartje Geels 8 november 2018 om 18:49 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.