Amsterdamse Sint Sint komt niet per stoomboot en Piet is een vriend

Amsterdamse Sint Sint komt niet per stoomboot en Piet is een vriend
Dieuwertje Blok krijgt Gouden Sinterklaasboek | Show
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Volgens Dieuwertje is het een verhaal “dat we kunnen gebruiken”. “We zitten natuurlijk ontzettend vast met het verhaal waar veel van ons mee zijn opgegroeid en dat verandert. Maar daar heb je nieuwe verhalen voor nodig.” Blok is dan ook erg blij met schrijvers als Sjoerd Kuyper die dat kunnen verzinnen.

Initiatiefnemer van het boekje is Pam Evenhuis, tevens woordvoerder van de Stichting Sint in Amsterdam die dit jaar voor de tachtigste keer de Sint-intocht in de hoofdstad organiseert. Wij willen de Sinttraditie levend houden, om kinderen een plezier te doen, zegt Evenhuis. Uit de cijfers van het Amsterdamse bureau voor de statistiek blijkt dat zon 44 procent van de kinderen in Amsterdam tussen de 4 en 7 jaar oud van niet-westerse allochtone afkomst is. Nog eens 15 procent is van westers allochtone afkomst. Dat betekent dat zon 60 procent van de kinderen voor wie Sint in Amsterdam komt, ouders heeft die de Sinterklaastraditie niet kennen. Wij willen dat het ook hun feest is. Daarom hebben wij al een paar jaar schoorsteenpieten bij de intocht in Amsterdam. En om die ouders die de Sinttraditie niet kennen, een verhaal te geven dat ze hun kinderen kunnen voorlezen, kwam ik op het idee voor dit Gouden Boekje. Het past bij het motto van de stichting: Sinterklaas, hét feest voor alle kinderen.

Blok neemt ook het vorige Gouden Boekje van Kuyper over Sinterklaas uit 2015 als voorbeeld. “Dat is een meesterlijk boek.” In Het kleinste pietje is een vader herkenbaar als Piet voor zijn zoontje. “Hoe leuk is het als je gewoon herkenbaar piet bent. Het geeft nieuwe mogelijkheden om naar het feest te kijken.”

Amsterdam krijgt een eigen nieuw en modern Sinterklaasverhaal, over een internationaal inclusieve Sint. Dat sluit aan bij de doelgroep, 4- tot 7-jarigen, die in de hoofdstad in meerderheid een niet-Nederlandse achtergrond heeft. Het heet Het verhaal van Sinterklaas en verschijnt in de klassieke prentenboekenreeks Gouden Boekjes. Woensdag is het aangeboden aan Dieuwertje Blok, presentatrice van het tv-programma Het Sinterklaasjournaal in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Het verhaal van Sinterklaas “geeft kinderen het idee dat Sinterklaas voor iedereen is”, aldus Dieuwertje. “Ik vind het ook het grappig dat Sinterklaas het altijd stilletjes heeft willen doen maar dat hij tegen wil en dank beroemd is geworden. Daar herken ik wel wat in”, lacht de presentatrice.

Het Gouden Boekje, dat Evenhuis met vrienden in opdracht heeft laten maken bij uitgeverij Rubinstein, en deels schenkt aan de Stichting Sint in Amsterdam, verschijnt ook in het Engels, voor niet-Nederlands sprekende ouders en kinderen. Dieuwertje Blok sprak een audioversie van het boek in, die vanaf 16 november via Spotify en Apple Music te beluisteren is. Bij de intocht van Sint in Amsterdam op zondag 18 november, rijdt een praalwagen over Het verhaal van Sinterklaas mee.