Amsterdam wil verhuurverbod voor nieuwe koopwoningen – RTL Nieuws

Amsterdam wil verhuurverbod voor nieuwe koopwoningen - RTL Nieuws
Verhuurverbod nieuwe koopwoning | Binnenland
In Amsterdam moet er een verhuurverbod komen voor nieuwe koopwoningen. De gemeente wil zo voorkomen dat nieuwe koopwoningen worden opgekocht door beleggers en daarna voor veel geld worden verhuurd. 

Het verbod geldt niet alleen voor de eerste koper, maar ook voor de mensen die het huis daarna overnemen.

De gemeente richt haar pijlen met deze maatregel op beleggers, die de huizenprijzen in de stad opdrijven, zegt wethouder Laurens Ivens. Volgens hem worden nieuwe koopwoningen steeds vaker opgekocht door beleggers die de huizen vaak tegen “enorme huurprijzen” weer in de markt zetten. Gewone Amsterdammers kunnen die prijzen niet betalen en zijn volgens de wethouder de dupe.

Wethouder Laurens Ivens van Bouw in Amsterdam zegt dat de gemeente hiermee wil voorkomen dat Amsterdam onbetaalbaar wordt. “Het zou nog mooier zijn als we dit verbod ook bij bestaande woningen kunnen invoeren, maar daarvoor lijkt de wet gewijzigd te moeten worden.”

Amsterdam wil verbod op verhuur nieuwe koopwoningen

De gemeente onderzoekt nog wel of er een uitzondering kan worden gemaakt voor bijvoorbeeld familieleden. Amsterdam zegt eind dit jaar een concreet voorstel voor het verhuurverbod klaar te hebben.

Wie straks een nieuwbouwwoning koopt moet daar of zelf in gaan wonen of de woning doorverkopen. Eerder liet Ivens al weten dat hij een maximale verkoopprijs van 297.000 euro wil invoeren voor nieuwe woningen in het middensegment.

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam wil een verhuurverbod instellen voor nieuwe koopwoningen. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat nieuwe koopwoningen worden opgekocht door beleggers en daarna voor veel geld worden verhuurd.

Dit verbod geldt niet alleen voor de eerste koper, maar ook voor de mensen die het huis daarna overnemen.

Gemeente Amsterdam wil het onmogelijk maken om nieuwbouwhuizen op te kopen om die vervolgens te verhuren. De stap moet helpen het grote tekort aan betaalbare woningen in de stad tegen te gaan.

Wethouder Laurens Ivens van bouw in Amsterdam zegt dat de gemeente hiermee wil voorkomen dat Amsterdam onbetaalbaar wordt. ,,Het zou nog mooier zijn als we dit verbod ook bij bestaande woningen kunnen invoeren, maar daarvoor lijkt de wet gewijzigd te moeten worden.”

De gemeente komt pas eind dit jaar met concrete voorstellen. Dan neemt de gemeenteraad een beslissing.

De gemeente onderzoekt nog wel of er een uitzondering kan worden gemaakt voor bijvoorbeeld familieleden. Amsterdam zegt eind dit jaar een concreet voorstel voor het verhuurverbod klaar te hebben.

nieuwbouwwoningenUpdated Vandaag, 07:45Vandaag, 07:27 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S10:17Jeroen Pauw hard in de maling genomen13 mrt.Kroeggangers, pas op voor deze feeks!12 mrt.Zelfmoord op het spoor: 'Ze worden steeds jonger'12 mrt.Model in problemen door bizarre wenkbrauwGerelateerde artikelen12 mrt.GeldWoningbouwers: sterke terugval bij nieuwbouw25 jan.FinancieelPrijsstijging woningen neemt af14 sep.BinnenlandTe koop: wie wil naast Beatrix wonen?05 sep.GeldHuren gaan weer harder omhoog26 aug.ColumnsEigenwoningbelasting oneerlijk voor oudere12 jul.FinancieelWoninggekte loopt uit de pasDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.