Wake in Amsterdam voor slachtoffers terroristische aanslagen Nieuw-Zeeland – Hartvannederland.nl

Wake in Amsterdam voor slachtoffers terroristische aanslagen Nieuw-Zeeland - Hartvannederland.nl
49 doden bij aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland | Buitenland
CHRISTCHURCH – UPDATE Bij schietpartijen in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) zijn minstens 49 doden en vijftig gewonden gevallen. De dader is een rechts-extremist.

De man, de vermoedelijk 28-jarige Brenton Tarrant uit Australië, maakte livebeelden van de schietpartij en zond die uit op Facebook. Toen Tarrant aankwam bij een van de moskeeën, parkeerde hij daar zijn auto en begon vervolgens in te schieten op een menigte in het gebedshuis. Hij liep meerdere keren al schietend door de moskee. Ook buiten loste hij schoten.

49 doden door aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland

De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Eén is alweer vrijgelaten. Premier Jacinda Ardern zei dat de terroristische aanslagen lang waren voorbereid.

Er zijn meerdere geïmproviseerde explosieven en een bomvest gevonden in de autos van de verdachten.

Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt en waar iets meer dan 1 procent van de bevolking islamitisch is. De aanslagen zijn voor het vreedzame land een trieste primeur.

Nieuw-Zeeland beschouwt zich als multicultureel en tolerant, het tweede couplet van het volkslied begint met ,,mannen van elk geloof en elk ras verzamelen zich hier.

Van de eerste schietpartij in de Masjid Al Noor-moskee, waar op dat moment een paar honderd mensen aanwezig waren voor het vrijdagmiddaggebed, heeft schutter Brenton Tarrant een zeventien minuten durend filmpje online gezet, waarin duidelijk zichtbaar is hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten.

Later op de dag kwam het bericht dat ook in een moskee in de nabijgelegen wijk Linwood een schutter was binnengedrongen. Het is mogelijk dat Tarrant beide bloedbaden heeft aangericht, omdat ze niet tegelijkertijd waren.

Direct na de eerste schietpartij werden overheidsgebouwen en scholen in de directe omgeving van de moskeeën gesloten, pas laat in de middag werden de scholen vrijgegeven en konden de kinderen naar huis. Premier Jacinda Ardern noemde het een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Premier Mark Rutte zegt op Twitter dat hij geschokt is ,,door verschrikkelijke aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch”.

Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Nieuw-Zeelandse ambtgenoot Jacinda Ardern. ,,Gedachten zijn bij alle slachtoffers en nabestaanden”, aldus Rutte.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook geschokt door de berichten over de aanslagen in twee moskeeën in Christchurch. Dat lieten ze vrijdag weten. ,,Haat en onverdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geëist. Met allen die door dit redeloze geweld zijn getroffen, leven wij intens mee”, aldus het koningspaar in een verklaring op de website van het Koninklijk Huis.

Nieuw-Zeeland is relatief rustig op het gebied van aanslagen. Negen jaar geleden kaapte een verwarde vrouw korte tijd een vliegtuig en er zijn twee bomexplosies geweest in de jaren tachtig, één in een vakbondskantoor en één in een computercentrum.

Eind jaren zestig belaagden tegenstanders van de Vietnamoorlog een Nieuw-Zeelandse militaire basis ook met explosieven. De bekendste aanslag was in 1985 op het schip de Rainbow Warrior van de organisatie Greenpeace. Die werd gepleegd door de Franse geheime dienst. Daar is een bemanningslid door om het leven gekomen.

Bent u in Christchurch? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

aanslagenUpdated Vandaag, 13:58Vandaag, 06:38 in BUITENLANDPOPULAIRE VIDEO'S07:59Wilders reageert op aanslagen moskeeën00:57Stoute Rutte maakt Marianne Thieme onzeker14 mrt.Baudet kiest voor Jinek en maakt Buma boos11:09Zo meedogenloos ging moskeemoordenaar te werkGerelateerde artikelen17:43BinnenlandWake op de Dam na aanslagen Nieuw-Zeeland14:30BinnenlandAboutaleb na aanslag Christchurch bij moskee in Rotterdam13:30BinnenlandDonaties stromen binnen na bloedbad Christchurch11:36BuitenlandOoggetuige aanslag Christchurch: Het was een monster10:27BuitenlandMijn kinderen, dat is toch het eerste dat door je heen schiet09:33EntertainmentSterren betuigen steun na aanslagen ChristchurchDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Bij terreuraanslagen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vielen zeker 49 doden. Er komen steeds meer getuigenissen binnen van overlevenden die aanwezig waren voor het vrijdaggebed.

Mohan Ibrahim is een van de ongeveer 300 mensen die aan het bidden was in de Al Noor-moskee toen het schieten begon. In die moskee vielen in ieder geval 41 doden. “Ik heb de schutter niet gezien, omdat ik in de kamer ernaast zat. Maar we hoorden dat er schoten werden afgevuurd”, vertelt hij aan New Zealand Herald. “Mensen begonnen uit het niets te rennen voor hun leven. Ik ben nog steeds in shock.”

Hij vertelt dat hij op weg naar buiten een dood meisje midden op de weg zag liggen. Ibrahim is bang dat vrienden van hem de terreuraanslag niet hebben overleefd. “Sommigen zijn nog steeds binnen. We hebben ze geprobeerd te bellen, maar ze nemen maar niet op.”

Een andere moskeeganger zat in zijn rolstoel toen de schutter binnendrong. “Het was er heel vreedzaam en kalm, tot plots het schieten begon”, zegt Farid Ahmed in gesprek met ABC Australia. “Ik heb mezelf naar de achterkant van de moskee weten te duwen.” Daar zat hij de aanslag uit. “Het schieten ging nog 6 minuten of langer door. Maar ik kon niet weg, ik zat vast in mijn rolstoel.”

Ook Ahmad Al-Mahmoud is een van de overlevenden van de aanslag op de Al Noor-moskee. Volgens hem droeg de schutter legerkleding en een helm. “Hij had een groot geweer, en had heel veel kogels bij zich. Hij kwam binnen en schoot op iedereen die hij neer kon schieten”, vertelt hij Stuff New Zealand.

“We moesten de glazen deur kapotslaan om naar buiten te komen. Het was moeilijk om iedereen buiten te krijgen.” Uiteindelijk wist Mahmoud te ontkomen door buiten het parkeerterrein op te rennen en over het hek te springen.

De Sri Lankaan Hassan was aanwezig in de Linwood-moskee, waar even later op de middag het vuur werd geopend. “Ik kwam juist naar Nieuw-Zeeland voor de vrede die er is”, zegt hij tegen The Guardian.

Hij viel op de grond toen vrouwen rond hem opsprongen en tegen de schutter begonnen te schreeuwen: “Kom hier niet!” Volgens Hassan schreeuwde de dader veel en bewoog hij zijn geweer alle kanten op.

De Sri Lankaan weet niet wie van zijn vrienden nog in leven is. “Ik wacht nu af. De politie vertelde me: sorry, dit is de eerste keer dat dit gebeurt in ons land.”