Driehoek Amsterdam wil gesprek met Ajax-aanhang na ingrijpen tijdens Entrada – Hartvannederland.nl

Driehoek Amsterdam wil gesprek met Ajax-aanhang na ingrijpen tijdens \Entrada\ - Hartvannederland.nl
Onderzoek naar politieoptreden voor Ajax-Juventus
Bij het politieoptreden rond de voetbalwedstrijd Ajax-Juventus van woensdag zijn zaken misgegaan ondanks vooraf gemaakte afspraken die helder waren. Doel was om een zogenoemde Entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege de gevaren voor betrokkenen, maar de uitvoering hiervan door de politie is niet goed verlopen.

Dat hebben de korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam (samen de driehoek) vrijdag laten weten na gezamenlijk overleg.

Nicolás Tagliafico kreeg na het Champions League-duel met Juventus hoog bezoek. Niemand minder dan Gabriel Batistuta was aanwezig in de Johan Cruijff ArenA om het duel tussen Ajax en Juventus te bekijken. Uiteraard ging Tagliafico even op de foto met de Argentijnse voormalig goalgetter. Batistusta is vooral bekend van zijn tijd bij Fiorentina (1991-2000). Bij de Italiaanse topclub scoorde hij 168 keer in 269 wedstrijden. Voor het Argentijnse nationale elftal was hij 56 keer trefzeker in 78 interlands en moet op de topscorerslijst aller tijden alleen Lionel Messi voor zich dulden.

Video: ME grijpt in na vuurwerk bij Arena

De mobiele eenheid richtte waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. ”De driehoek gaat op korte termijn het gesprek aan met vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang. Ook wordt onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van waterwerpers”, aldus de gemeente in een verklaring.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

De Mobiele Eenheid (ME) richtte waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. Doel was om een zogenoemde Entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege de gevaren voor betrokkenen.

De politiewoordvoerder vertelt dat eerder in de Amsterdamse driehoek besloten werd om een sfeeractie met vuurwerk te verbieden en dat dit verbod werd gehandhaafd. “Er was een aankondiging van supportersgroepen om een entrada, of in ieder geval complete chaos te veroorzaken aan de zuidzijde van de Arena. Daar is in de driehoek over gesproken, en daar is besloten dat er geen vuurwerk en fakkels gebruikt mogen worden.”

Video: Feyenoordfan genoot van Ajax – Juventus

Amsterdamse driehoek: Optreden entrada niet goed

De driehoek geeft aan op korte termijn in gesprek te willen gaan met vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang. “Ook wordt er onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van waterwerpers”, aldus de gemeente in een verklaring.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

“Gebruik van (zwaar) vuurwerk in een opeengepakte mensenmassa tijdens een Entrada levert een gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie op”, aldus de driehoek. Daarbij verwijzen de autoriteiten naar de wedstrijd van Ajax tegen Dinamo Kiev waarbij in augustus drie gewonden vielen, voertuigen beschadigd raakten en grote rookoverlast ontstond tijdens een Entrada.

Een voor zaterdagmiddag geplande demonstratie bij de ambtswoning van burgemeester Halsema wordt op dringend advies van de politie verplaatst naar het plein voor het Amsterdamse stadhuis. Het zou onder meer gaan om een ludieke actie van demonstranten met waterpistolen. Via sociale media wordt opgeroepen om te komen protesteren.

De politie trad woensdag hard op, omdat ze een entrada -een massale intocht van supporters het stadion in- wilden voorkomen. Supporters hadden in de dagen voor de wedstrijd opgeroepen tot zon entrada. Daarbij wordt in de regel veel vuurwerk afgestoken, wat de politie wilde voorkomen, omdat dat gevaarlijk zou zijn voor het winkelend publiek en concertgangers rond het stadion.