Amsterdamse driehoek onderzoekt waterwerpers – Amsterdam.nl

Amsterdamse driehoek onderzoekt waterwerpers - Amsterdam.nl
Politie geeft fouten toe bij optreden voor Ajax-Juventus
Vrijdagmiddag is de Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en de politie) bij elkaar geweest om het politieoptreden bij de wedstrijd Ajax – Juventus te beoordelen. De eerste analyse is dat bij het politieoptreden de vooraf gemaakte afspraken weliswaar helder waren maar er door omstandigheden in de uitvoering zaken helaas zijn mis gegaan.

De Amsterdamse driehoek is ongelukkig met de gang van zaken voorafgaand aan de wedstrijd en zal deze samen met Ajax en de Arena grondig evalueren. Ook zal de driehoek op korte termijn overleggen met vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang. Daarnaast zal er onderzoek worden gedaan naar de bruikbaarheid van waterwerpers.

In de dagen voor de wedstrijd Ajax-Juventus werd via diverse kanalen opgeroepen om deel te nemen aan een entrada bij de Johan Cruyff Arena. Op woensdag 10 april heeft de Amsterdamse driehoek samen met Ajax de oproep gedaan om bij de entrada geen vuurwerk of fakkels af te steken. Het afsteken van vuurwerk is altijd verboden.

Een voor zaterdagmiddag geplande demonstratie bij de ambtswoning van burgemeester Halsema wordt op dringend advies van de politie verplaatst naar het plein voor het Amsterdamse stadhuis. Het zou onder meer gaan om een ludieke actie van demonstranten met waterpistolen. Via sociale media wordt opgeroepen om te komen protesteren.

Gebruik van (zwaar) vuurwerk in een opeengepakte mensenmassa tijdens een entrada levert een gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie op. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Dinamo Kiev op 22 augustus 2018 waren er volgens inschatting van de politie 7.500 deelnemers aan een geplande entrada en is er veel (knal-)vuurwerk afgestoken. Toen zijn er drie gewonden gevallen en leidde de rook tot overlast en hinder voor het verkeer. Ook werden verschillende voertuigen in het Arenagebied beschadigd.

Toen begin vorige week duidelijk werd dat er opnieuw een entrada zou plaatsvinden heeft de Amsterdamse driehoek besloten dat de politie zou optreden bij het afsteken van vuurwerk en fakkels.

Het politie-optreden had tot doel een entrada bij Zuid H te voorkomen (vanwege de gevaren voor betrokkenen), op te treden tegen vuurwerk en de Entrada-groep te verplaatsen naar het Arenapark. De uitvoering hiervan is niet goed verlopen.

De politie had de hele dag de handen vol aan Juventus-supporters. Dit resulteerde in 110 aanhoudingen. Daardoor was de politie later dan gewenst in positie bij de Arena waardoor het druppelsgewijs toelaten van mensen en het preventieve fouilleren niet goed meer lukte. Pogingen om groepen mensen zich te laten verplaatsen naar het Arenapark mislukten, waarna de zaak escaleerde nadat er vuurwerk naar een agent was gegooid. Hierop volgden communicatieproblemen tussen agenten, een grote groep supporters die zich tegen de politie keerde, versterkt door de onbedoelde provocatie door het gebruik van de waterwerper.

Er is met zwaar vuurwerk, straatklinkers en putdeksels naar de politie gegooid. Daarbij zijn acht politieagenten gewond geraakt en zijn er 75 aanhoudingen verricht.

Een meer nauwkeurige evaluatie van de gebeurtenissen van afgelopen woensdag volgt na gesprekken met alle betrokkenen.

Via social media wordt opgeroepen om op zaterdag te demonstreren bij de ambtswoning. Op dringend advies van de politie wordt de demonstratie verplaatst naar het plein voor het stadhuis. De vrijheid van demonstratie in Amsterdam is een groot goed, onder de voorwaarde dat demonstraties veilig kunnen plaatsvinden. De beperkte ruimte tussen de ambtswoning en het water hindert de politie – waar nodig – te kunnen optreden. Daarnaast leidt de demonstratie tot een langdurige stremming van de openbare weg en levert het daarmee een onevenredige belasting op voor de omgeving; bewoners kunnen hun huis niet in of uit, ondernemers (hotels, musea) worden in hun functioneren belemmerd en het verkeer wordt gehinderd. Bovendien vindt zaterdagmiddag al een eerder aangemelde demonstratie door de Vijzelstraat plaats. Om deze redenen worden de demonstranten verwezen naar het plein voor het stadhuis.

Wat is er te doen in Amsterdam? Informatie over toerisme, cultuur, uitgaan, evenementen en meer vindt u op Iamsterdam.com

De politie heeft rondom het duel tussen Ajax en Juventus van woensdagavond fouten gemaakt. Dat concludeert de Amsterdamse driehoek, bestaande uit burgemeester Halsema, de politie en het Openbaar Ministerie, na overleg. Ajax-fans verzamelden zich voorafgaand aan het Champions League-treffen met Juventus bij de Johan Cruijff Arena om een zogenaamde Entrada te houden. De politie was van mening dat het afsteken van fakkels door Ajacieden niet door de beugel kon en besloot het waterkanon in te zetten om de fakkels te doven. Veel fans van de Amsterdamse club, ook die niets met de Entrada te maken hadden, werden natgespoten.

De NOS tekent uit een persbericht op dat de conclusie is dat de inzet van de waterkanonnen voor onbedoelde provocatie heeft gezorgd. De uitvoering zou niet goed verlopen zijn en volgens de verklaring van de Amsterdamse driehoek wordt er gekeken naar de bruikbaarheid van waterwerpers in de toekomst. Volgende week dinsdag debatteert de Amsterdamse gemeenteraad over de kwestie. Er zal een onderzoek worden ingesteld naar de gebeurtenissen.