Uurtje parkeren in centrum Amsterdam kost vanaf vandaag 7,50 euro – RTL Nieuws

Uurtje parkeren in centrum Amsterdam kost vanaf vandaag 7,50 euro - RTL Nieuws
Parkeren in centrum Amsterdam vanaf vandaag fors duurder
Automobilisten die hun auto in de binnenstad van Amsterdam willen parkeren, moeten vanaf vandaag 7,50 euro per uur aftikken. Dat is een verhoging van anderhalf keer. Voor vandaag kostte het 5 euro per uur. Ook in andere steden stijgen de parkeertarieven.

Amsterdam blijft veruit de duurste gemeente van Nederland. De stijging van de parkeertarieven is volgens het stadsbestuur nodig om een groot deel autoluw te kunnen maken. Om de stad leefbaar te houden, moeten bezoekers en Amsterdammers vaker het openbaar vervoer of de fiets gebruiken, is de gedachte. 

Ook in de rest van de stad is parkeren vanaf zondag duurder. Net buiten de binnenstad, bijvoorbeeld rond het Vondelpark, in de Pijp en rond Artis kost het parkeren vanaf zondag 6 euro, een verhoging van 2 euro per uur. In Zuid, waar parkeren voorheen 3 euro per uur kostte, wordt het nu 4,50 euro. In Buitenveldert gaan de tarieven met bijna 80 procent omhoog naar 2,50 euro per uur. Alle nieuwe parkeertarieven zijn op de site van de gemeente terug te vinden.

Parkeren in Amsterdam vanaf vandaag fors duurder

Ook de tarieven in de gemeentelijke parkeergarages gaan omhoog, maar daarin parkeren blijft wel goedkoper dan op straat.

Direct rond de binnenstad gaat een uur parkeren 6 euro kosten. Dat gebeurt om een zogenaamd waterbedeffect te voorkomen: dat mensen die parkeren in het centrum te duur vinden hun auto een paar straten verderop stallen waar de tarieven veel lager zouden zijn.

Amsterdam is niet de enige stad in Nederland die de parkeertarieven verhoogd. Zo ging het parkeren in het centrum van Utrecht in januari van 4,70 euro naar 5,20 euro per uur en in Den Haag van 3,50 euro naar 4,50 euro.

Detailhandel Nederland concludeerde vorig jaar na een onderzoek dat de tarieven in de afgelopen vijf jaar in vier van de vijf gemeenten duurder zijn geworden.

Het verhogen van de parkeertarieven is een van de knoppen waar de gemeente aan draait om de binnenstad autoluw te maken en mensen op de fiets of in het openbaar vervoer te krijgen. Een andere maatregel is het schrappen van duizenden parkeerplaatsen op straat.

Parkeren in Amsterdam was al een dure aangelegenheid. Vanaf april 2019 moeten automobilisten nog dieper in de buidel tasten.

Amsterdam int jaarlijks 200 miljoen euro aan parkeergelden. Het grootste deel daarvan gaat via het mobiliteitsfonds naar verbetering van het wegennet, maar ook naar aanleggen van speelplekken en groen.

AMSTERDAM – Vanaf deze zondag is parkeren in het centrum van Amsterdam een stuk duurder. In de oude binnenstad, rond het Damrak, gaat een uur op straat de auto stallen 7,50 euro kosten, waar het eerst 5 euro was. In de grachtengordel en de Jordaan is de parkeerder 6 euro per uur kwijt. Ook de tarieven in de gemeentelijke parkeergarages gaan omhoog, maar daarin parkeren blijft wel goedkoper dan op straat.

Parkeren in Amsterdam was al een dure aangelegenheid. Vanaf april 2019 moeten automobilisten nog dieper in de buidel tasten.

Het verhogen van de parkeertarieven is een van de knoppen waar de gemeente aan draait om de binnenstad autoluw te maken en mensen op de fiets of in het openbaar vervoer te krijgen. Een andere maatregel is het opheffen van duizenden parkeerplaatsen op straat.

Amsterdam int jaarlijks 200 miljoen euro aan parkeergelden. Het grootste deel daarvan gaat via het mobiliteitsfonds naar verbetering van het wegennet, maar ook naar aanleggen van speelplekken en groen.

amsterdamUpdated Vandaag, 06:49Vandaag, 06:48 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S13 apr.Schokkende ontdekking in zwembad12 apr.'Hij bijt, hij bijt!' Leeuw valt toerist aan13 apr.Geer stelt Eva gerust: Je hebt géén kutlach!Gerelateerde artikelen01 mrt.BinnenlandSteden kunnen straks met torenhoog parkeertarief benzineautos wegpesten28 feb.BinnenlandKorting voor stekkerbolide bij parkeerpaal31 jan.BinnenlandBurger melkkoe in gemeenteplannen31 jan.FinancieelOzb en automobilist melkkoe van gemeenten30 jan.BinnenlandLeraren haken af om parkeergeld14 jan.BuitenlandHeetgebakerde Rus laat auto niet wegslepenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.