Gemeente Amsterdam naar rechter | Binnenland – Telegraaf.nl

Gemeente Amsterdam naar rechter | Binnenland - Telegraaf.nl
Gemeente spant kort geding aan tegen staking boas Koningsdag
AMSTERDAM – De Amsterdamse buitengewoon opsporingsambtenaren, beter bekend als boas of handhavers, zetten hun plan door om te staken tijdens Koningsdag in de hoofdstad. Ongeveer 225 handhavers leggen tussen 18.00 en 21.00 uur het werk neer. Omdat er op deze manier geen veilige uitstroom van de feestvierders kan worden gegarandeerd, stapt de gemeente Amsterdam naar de rechter.

Wij hebben begrip voor de acties die de handhavers tot nu toe hielden, zegt een woordvoerder van de gemeente, Maar niet op Koningsdag. Op zon dag is het belang van een goede organisatie veel te groot.

Normaliter wordt er een groep van ongeveer 450 politieagenten en handhavers ingezet om Koningsdag in goede banen te leiden. De handhavers zijn s avonds vooral actief om Koningsdagvierders richting de snelwegen en de stations te begeleiden. Ook zorgen zij dat er geen mensen meer de stad inkomen, zodat de reinigingsploegen in een nacht tijd de stad weer klaar kunnen maken voor het gewone leven.

De burgemeester liet eerder weten dat ze de zorgen en angst van de boa’s deelt. Een aanvraag voor uitbreiding wordt echter gedaan als driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie), zei ze vorige week. De politie voelt hier echter niets voor. “De politie ligt dwars maar is slechts adviseur”, zegt de woordvoerder van de boa-bond. “En het kan niet anders dan dat de minister de aanvraag toekent, want dat is onder meer afhankelijk van of het geweld tegen boa’s toeneemt en dat is het geval de afgelopen jaren.”

Vanmiddag kwamen de bonden, die de handhavers of boas vertegenwoordigen, weer samen met de gemeenteambenaren van de afdeling Toezicht Handhaving Openbare Orde. Partijen kwamen niet nader tot elkaar. De gemeente zal nu vrijdag, een dag voor Koningsdag, via de rechter eisen dat de handhavers alsnog hun werk doen.

Eerder was al bekend dat de handhavers van plan waren te gaan staken op Koningsdag, een dag waarop in de hoofdstad veel mensen “””feest””” vieren. Volgens de zegsman is inmiddels duidelijk dat dat zeker gaat gebeuren als er voor die tijd niks gebeurt. De handhavers willen dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een aanvraag indient bij de minister voor meer middelen om zich te verdedigen tegen agressie.

De bonden zijn onvermurwbaar. Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond: Wij zijn al sinds 4 april bezig met acties en die lopen definitief door tot en met Koningsdag. We zullen in aanloop naar de feestdag geen bonnen schrijven, ook op de dag zelf blijft het bonnenboekje in de zak en s avonds tijdens Koningsdag, als handhaving normaliter de veilige uitstroom van honderdduizenden mensen begeleidt, zetten wij onze staking door.

Handhavers in Amsterdam leggen op Koningsdag tussen 18.00 en 21.00 uur het werk neer, tenzij de gemeente voor die tijd actie onderneemt voor meer verdedigingsmiddelen. Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse BOA Bond (NBB) tijdens een protestactie op de Dam, waar volgens hem enkele tientallen buitengewoon opsporingsambtenaren bijeen zijn. De boa’s in de hoofdstad schrijven de komende zes dagen opnieuw geen bonnen.

De handhavers uit Amsterdam zijn boos, omdat zij veelvuldig met geweld te maken hebben, maar geen middelen krijgen om zich te verdedigen. De groep, die wordt gezien als rechterhand van de politie en die op straat rondloopt om de orde te bewaren, vraagt al ongeveer een half jaar om wapenstokken en pepperspray.

Een groep van ongeveer 50 handhavers kwam vandaag samen op de Dam om te protesteren tegen het standpunt van burgemeester Femke Halsema om het geweldsmonopolie alleen de politie te gunnen. Een handhaver: Wij delen al in dat geweldsmonopolie, want wij kunnen ook mensen handhaven en mogen ons daarbij verdedigen. Ook de fiets wordt ingezet als wapen. Maar er gebeurt te veel en er zijn te veel handhavers de dupe van geweld, dat het tijd wordt dat wij ons serieus kunnen verdedigen.

Burgemeester Femke Halsema heeft wel toegezegd dat de boas binnenkort bodycams krijgen, zodat geweld gemonitord kan worden. Volgens Halsema wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid niks weten van wapens voor handhavers.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.