Raad Amsterdam stemt in met nieuwe vaarregels – Metronieuws.nl

Raad Amsterdam stemt in met nieuwe vaarregels - Metronieuws.nl
Amsterdam legt varen aan banden | Binnenland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Zo wordt het mogelijk een nachtelijk vaarverbod in te stellen en mag er niet meer zonder vergunning met meer dan twaalf opvarenden worden gevaren. Ook verleent de gemeente aan maximaal 550 boten een vergunning voor de passagiersvaart.

Straks mag niet langer zonder vergunning worden gevaren met meer dan twaalf mensen aan boord. De gemeente gaat maximaal 550 boten een vergunning geven voor passagiersvaart. Er komt een mogelijkheid om een nachtelijk vaarverbod in te stellen.

De nieuwe regels kwamen er niet zonder slag of stoot. Vanuit de oppositie klonk tijdens de raadsvergadering veel onvrede over de vaarnota.

Veel partijen vielen over de maatregel dat er niet zonder vergunning meer dan twaalf personen op een boot mogen. Volgens verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma (PvdA) is dat nodig om de illegale pleziervaart tegen te gaan.

Eerder al kwam er veel kritiek van rederijen en eigenaren van plezierboten. Maandag blokkeerden tientallen particuliere botenbezitters de gracht bij de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema, uit onvrede met het nieuwe beleid.

De wethouder kreeg ruim twintig moties voor de kiezen met voorstellen tot aanpassingen, die overigens niet allemaal voldoende stemmen kregen. Een van de moties die er wel door kwam, is een verzoek aan het stadsbestuur te onderzoeken of bepaalde delen op het water kunnen worden aangewezen als gebied waar geen alcohol geschonken dan wel gedronken mag worden.

Volgens wethouder Dijksma zijn de regels nodig om grip te krijgen op de gracht. De afgelopen jaren is het een stuk drukker geworden op het water en is het aantal meldingen van overlast ook flink toegenomen, zei ze.

Eerder al kwam er veel kritiek van rederijen en eigenaren van plezierboten. Afgelopen maandag blokkeerden tientallen particuliere botenbezitters de gracht bij de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema, uit onvrede met het nieuwe beleid.

Volgens Dijksma zijn de regels nodig om “grip te krijgen op de gracht. De afgelopen jaren is het er een stuk drukker geworden en is het aantal meldingen van overlast ook flink toegenomen, zei ze.

De gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met nieuwe vaarregels die de drukte op het water en overlast voor omwonenden moeten inperken. Er bestaat veel weerstand tegen de nieuwe regels.

Het nieuwe vaarbeleid bestaat uit twee delen. Later dit jaar wordt gesproken over op- en afstapplaatsen, ligplaatsen en goederenvervoer op het water.