Amsterdam wil afvalcentrale AEB niet privatiseren, maar laten fuseren – NOS

Amsterdam wil afvalcentrale AEB niet privatiseren, maar laten fuseren - NOS
Locoburgemeester Amsterdam weg om afvalcrisis | Binnenland
AMSTERDAM – De Amsterdamse wethouder en eerste locoburgemeester Udo Kock (D66) is opgestapt na de afvalcrisis in Amsterdam. Kock was onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Deelnemingen en Financiën.

Hij stelt dat zijn collegas in het linkse stadsbestuur zijn oplossing om het Afval Energie Bedrijf te privatiseren niet steunen en daardoor grote financiële risicos met Amsterdamse belastinggeld nemen. Daar kan hij niet achter staan.

Amsterdam – Locoburgemeester Udo Kock weigert zn hoofd in een strop te steken ter grootte van honderden miljoenen euros, voor het redden van de half kapotte afvalcentrale AEB. Hij stapt daarom per direct op. De rest van het Amsterdamse college wil de centrale in publieke handen houden, en neemt de financiële risicos voor lief.

Afgelopen maanden ontstond een crisissituatie in Amsterdam toen het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam grotendeels stil kwam te liggen door (technische) problemen. De gemeente Amsterdam is 100 procent aandeelhouder van de noodlijdende afvalverbrander. Volgens Kock, die afgelopen zomer samen met experts aan een oplossing heeft gewerkt, is de oplossing om het Afval Energie Bedrijf te privatiseren. Met elke dag langer wachten, neemt het verlies toe en stijgt de discontinuïteit van AEB en de publieke diensten. Het college moet slagvaardig optreden. Vertraging is onverantwoord. Maar zijn linkse collegas voelen niets voor dat voorstel van Kock om het bedrijf te verkopen, zo blijkt uit zijn afscheidsbrief.

Ingewijden melden woensdag aan Het Parool dat een samenvoeging van AEB met de afvalenergiecentrale HVC uit Alkmaar en Dordrecht de voorkeur heeft van de linkse fracties in de gemeenteraad. Er is echter nog geen deal met dit bedrijf. De eventuele consequenties van dit scenario zijn evenmin bekend.

Video: Wethouders over vertrek D66-wethouder Udo Kock

Kock: Privatisering is niet de enig denkbare oplossing, maar andere, publieke, opties zijn kostbaarder voor de gemeente en voor Amsterdammers, financieel risicovoller en bieden minder kans op een succesvolle doorstart van het bedrijf en continuering van de publieke diensten. Ik respecteer de keuze van het college voor een andere oplossing dan de door mij voorgestelde privatisering van AEB. Echter, ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners, aldus de D66er.

Kock, van huis uit econoom, laat in een brief aan burgemeester Femke Halsema weten zijn met pijn in zijn hart zijn functie per direct neer te leggen. Hij werd in 2014 door D66 ingevlogen om puin te ruimen binnen de gemeente Amsterdam na een vernietigend rapport over de staat van de financiën in de hoofdstad; een opdracht die hij me verve vervulde. Sinds 2018 kreeg Kock als belangrijke steunpilaar van D66 in Amsterdam meerdere portefeuilles, waaronder die van de Haven en Economische Zaken. Hij wenst het college veel wijsheid bij het besturen van Amsterdam.

Wethouder stapt op, crisis rond afvalverbrander AEB compleet

Het ontslag van Kock roept veel vragen op bij de Amsterdamse VVD, zo zegt fractievoorzitter Marianne Poot. Linkse principes lijken op de realiteit te stuiten. D66 kan niet simpelweg een vervanger benoemen en overgaan tot business as usual. Ook de VVD vindt dat er financiële risicos kleven aan het niet-privatiseren van het AEB. De VVD respecteert dan ook de keuze van Kock om zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Oppositiepartij VVD wil in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering een spoeddebat over het vertrek van Kock en over “de toekomst van D66 in dit college. Linkse principes lijken op de realiteit te stuiten”, aldus de Amsterdamse liberalen. Oppositiegenoot Forum voor Democratie Amsterdam laat via Twitter weten: “Kneiterlinks college kiest dogma boven uw portemonnee: zelfs als privatiseren van deze geldoven de beste optie is, zeggen ze NJET en offeren een pragmatisch wethouder.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.