Pas eind dit jaar duidelijkheid toekomst AEB – Parool.nl

Pas eind dit jaar duidelijkheid toekomst AEB - Parool.nl
Amsterdamse wethouder stapt op na ruzie over toekomst afvalbedrijf AEB
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

“Ik respecteer de keuze van het college voor een andere oplossing dan de door mij voorgestelde privatisering van AEB. Echter, ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners.”

Raad heeft veel vragen over toekomst AEB

Afgelopen zomer werkte de wethouder met een team van externe experts en een groep ambtenaren aan de volledige privatisering van het afvalbedrijf. Het college schaart zich echter niet achter het plan om over te gaan op privatisering.

Volgens Kock zijn andere oplossingen risicovoller en bieden die minder kans op een succesvolle doorstart van het bedrijf. Hij legt daarom zijn functie als locoburgemeester en wethouder neer.

Kock, verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën, Economische Zaken, Haven, Marineterrein, Schiphol en Zuidas, trad in juni 2014 aan met als voornaamste opdracht om de financiën op orde te brengen.

De HVC heeft volgens het jaarverslag een eigen vermogen van 116 miljoen euro en maakte vorig jaar 13,3 miljoen euro winst. Bij de HVC werken 1025 mensen. Daarmee is de HVC bijna twee keer zo groot als de AEB.

Sinds deze zomer liggen vier van de zes afvalverbrandingslijnen van het AEB stil vanwege veiligheidsproblemen. De afvalverwerker heeft daarnaast grote financiële problemen.

Amsterdam is nu nog voor 100 procent aandeelhouder van AEB. Bij een samenwerking met HVC verdwijnt AEB uit de boeken van de gemeente. In plaats daarvan treedt de gemeente toe tot een samenwerking van (regionale) overheden op basis van de door de stad ingebrachte afvalstroom. In deze optie kan de stad zelf grondstoffen vermarkten. Voor de verbranding van Amsterdams huisvuil en gft wordt een alleenrecht afgesproken. Door deze manier van samenwerken hoopt Amsterdam dat de gemeente zo min mogelijk hoeft af te boeken op de lening van 108 miljoen die ze aan AEB heeft verstrekt en de financiële injectie van 5,3 miljoen.

Locoburgemeester bedankt voor AEB-strop van honderden miljoenen

Ingewijden melden woensdag aan Het Parool dat een samenvoeging van AEB met de afvalenergiecentrale HVC uit Alkmaar en Dordrecht de voorkeur heeft van de linkse fracties in de gemeenteraad. Er is echter nog geen deal met dit bedrijf. De eventuele consequenties van dit scenario zijn evenmin bekend.

Burgemeester Femke Halsema liet woensdag in een brief aan de gemeenteraad weten dat het college van burgemeester en wethouders werd verrast door het vertrek van Kock.

Amsterdam – Locoburgemeester Udo Kock weigert zn hoofd in een strop te steken ter grootte van honderden miljoenen euros, voor het redden van de half kapotte afvalcentrale AEB. Hij stapt daarom per direct op. De rest van het Amsterdamse college wil de centrale in publieke handen houden, en neemt de financiële risicos voor lief.

Zijn inhoudelijke motivatie kwam echter niet als een verrassing, schrijft de burgemeester. De portefeuilles van Kock worden voorlopig door andere wethouders waargenomen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig zegt woensdag tegen AT5 dat hij de Amsterdamse coalitie van D66, GroenLinks, PvdA en SP vooralsnog blijft steunen. “Mijn intentie is om eruit te komen”, aldus Van Dantzig.

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl

Video: Felle discussie over AEB

Hij spreekt van een “valide verschil van mening” tussen Kock en de rest van het college. “Het is iets waar je verschillend over kunt denken”, aldus de D66-fractievoorzitter.

Ik heb zojuist burgemeester Halsema laten weten mijn functie neer te leggen. Ik ben er van overtuigd dat het AEB geprivatiseerd moet worden maar respecteer dat het college een andere keuze maakt.