Deel van Dam tot Damloop stilgelegd vanwege de hitte – NU.nl

Deel van Dam tot Damloop stilgelegd vanwege de hitte - NU.nl
Laatste startgroepen mogen vanwege hitte niet meedoen aan Dam tot Damloop
“We wilden voorkomen dat er een capaciteitsgebrek bij de medische hulpverlening zou komen”, licht een woordvoerder van de organisatie toe. “Voor iedereen die nog aan het rennen is, is het nog veilig, maar we konden die hulpverlening niet meer garanderen voor alle extra mensen die nog zouden starten.”

De woordvoerder geeft aan dat de capaciteit van zowel de EHBO, de ziekenhuizen en de inzet van ambulances in het geding kunnen komen. In overleg met de veiligheidsregio en de betrokken gemeenten hebben ze daarom de stekker eruit getrokken.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Dam tot Dam-lopers gewaarschuwd voor warmte | Binnenland

Hoeveel mensen er onwel zijn geworden, kon de organisatie op dit moment nog niet zeggen. Enkele lopers die al zijn gefinisht en vaker hebben meegedaan, vertelden dat ze “nog nooit zo veel deelnemers langs de kant hadden zien zitten of liggen”.

Deelnemers die nog zouden starten, kregen vijf minuten voor aanvang te horen dat de loop was afgelast. Ze stonden toen veelal al in het startvak op de Prins Hendrikkade in Amsterdam, klaar om te beginnen aan de tocht van 16,1 kilometer (10 Engelse mijl) door onder meer de IJtunnel naar Zaandam.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Deelnemers die al in het startvak stonden, reageren zwaar teleurgesteld. “We komen helemaal uit Groningen, dit is echt balen”, liet een deelnemer weten aan AT5.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

De afgelopen jaren worstelde de organisatie van de Dam tot Damloop vaker met de hitte. In 2009, 2014 en 2016 overleden zelfs (getrainde) lopers aan de gevolgen van oververhitting.

Sinds de editie van dit jaar staan er vier zogeheten koelbaden aan het eind van de route en in het finishgebied, om deelnemers die bevangen zijn door de hitte zo snel goed te kunnen verzorgen.

In Amsterdam was het rond 15.00 uur zon 25 graden. Niet alleen in de hoofdstad werd het uitzonderlijk warm voor de maand september. Op diverse plekken in Nederland sneuvelden temperatuurrecords, waaronder in Hoek van Holland (25.4 graden) en in Eindhoven (27.1 graden).

Weerplaza verwacht dat de temperatuur de komende uren nog verder stijgt, waardoor mogelijk meer regionale dagrecords worden behaald.

Het besluit van de organisatie volgt uren nadat Solomon Berihu zondag de Dam tot Damloop won. De negentienjarige Ethiopiër voltooide de 16,1 kilometer in een tijd van 45 minuten en 45 seconden, waarna de Nederlander Mohamed Ali als vierde over de meet kwam. Bij de vrouwen was de Keniaanse Evaline Chirchir de snelste.

De Dam tot Damloop ging om 10.19 uur van start met de elitelopers. De in totaal circa 44.000 deelnemers startten zondag verspreid over in totaal negentien startgroepen, met steeds enige tijd daartussen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.