Politie Amsterdam klaar met verwijderen klimaatblokkade, ruim 250 mensen verplaatst – Hartvannederland.nl

Politie Amsterdam klaar met verwijderen klimaatblokkade, ruim 250 mensen verplaatst - Hartvannederland.nl
Tientallen klimaatactivisten aangehouden om illegaal protest Rijksmuseum | Binnenland
De demonstranten liggen op de grond en hebben zich arm in arm aan elkaar vastgetekend. De politie probeert te actievoerders aan te sporen zelf weg te gaan en is begonnen mensen aan de randen van de groep op te pakken en in busjes te stoppen.

Rond 11.00 uur waren er volgens de politie inmiddels vijftig mensen aangehouden. Tegen 10.00 uur meldde zich echter een nieuwe groep demonstranten die een eindje verder op de Stadhouderskade een nieuw front vormde. Het gaat om een groep van zon tweehonderd mensen.

De demonstranten scanderen en zingen leuzen als “we doen dit voor onze kinderen”. Ook beklemtonen ze dat ze geweldloos protest voeren. De politie grijpt nog niet hard in.

Aan beide kanten van het tentenkamp vormen de actievoerders een linie over de volledige breedte van de weg. Er wordt gezongen en gedanst, er is een drumband en de actievoerders doen aan yoga op de weg.

Video: LIVE: Politie grijpt in bij klimaatprotest Extinction Rebellion

Ontruiming om illegaal klimaatprotest Amsterdam | Binnenland

Veel demonstranten hebben eerder workshops gevolgd over geweldloos actievoeren en wat zij moeten doen als ze worden opgepakt. Het is een gezamenlijk initiatief dat in meerdere landen plaatsvindt.

Ook in Londen, Berlijn en Parijs zijn honderden activisten actie aan het voeren. In deze steden heeft de politie maandagochtend ook tientallen klimaatmarsers aangehouden.

Zeker 80 aanhoudingen bij klimaatblokkade in Amsterdam

De demonstranten in Amsterdam hadden, net als hun collegas in Londen, een boot bij zich om de blokkade kracht bij te zetten. Maar deze is maandagochtend in beslag genomen door de politie.

De actiegroep wil dat de overheid de waarheid vertelt over klimaatveranderingen. Volgens de demonstranten erkent Den Haag niet dat “we in een klimatologische noodtoestand verkeren” en handelt de overheid daar ook niet naar.

Klimaatactivisten protesteren bij Rijksmuseum, situatie grimmig

Daarnaast moet de CO2-uitstoot in Nederland binnen vijf jaar tot nul zijn gereduceerd. Het doel van de overheid is nu om dit doel binnen dertig jaar te bereiken; in de klimaatwet staat dat de reductie in 2030 met 49 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Ook moet er een zogenoemde Burgerkamer komen die erop toeziet dat er een Deltaplan Klimaat komt en dat de plannen ook worden doorgevoerd.

De actie was door de driehoek (burgemeester, justitie en politie) in Amsterdam verboden. De actievoerders mochten van de gemeente wel demonstreren op het Museumplein.

Inmiddels zijn enkele demonstranten aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie aan NU.nl. Het precieze aantal is niet bekend. Ook zijn enkele attributen in beslag genomen, zoals etenswaren en plastic buizen die de actievoerders gebruikten om een ketting te vormen.

Ruim 50 tenten binnen de #xr #blokkade Stadhouderskade Adam aan twee kanten afgezet door keten van klimaatactivisten.

Burgemeester Femke Halsema vaardigde een noodbevel uit om de demonstratie te beëindigen. Rond 15.00 uur begon de politie een einde te maken aan de wegblokkade van de klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion bij het Rijksmuseum. Op die weg hadden ze een kamp van zon vijftig tenten gebouwd.

“De situatie ter plaatse is redelijk rustig omdat de demonstranten geweldloos zijn”, liet een politiewoordvoerder aan NU.nl weten. “Er zijn dan ook vooralsnog geen noemenswaardige incidenten. Aan de ene kant willen we het demonstratierecht faciliteren, aan de andere kant is het blokkeren van de straat niet toegestaan en willen we voorkomen dat het leven in de stad te lang wordt stilgelegd.”

Lees terug: bijna duizend klimaatactivisten blokkeerden Stadhouderskade

De demonstranten lagen op de grond op de Stadhouderskade en hadden zich arm in arm aan elkaar vastgeketend. De politie probeerde eerst actievoerders aan te sporen zelf weg te gaan en begon daarna mensen aan de randen van de groep op te pakken en in busjes te zetten.

Sorry, deze wegblokkade is een noodgeval

Sommige demonstranten gaven gehoor aan deze oproep. Tegen 10.00 uur meldde zich echter een nieuwe groep actievoerders die een eindje verder op de Stadhouderskade een nieuw front vormde. Het ging om een groep van zon tweehonderd mensen.

De demonstranten scandeerden en zongen leuzen als “We doen dit voor onze kinderen”. Ook beklemtoonden ze dat ze geweldloos protest voerden.

Aan beide kanten van het tentenkamp vormden de actievoerders een linie over de volledige breedte van de weg. Er werd gezongen en gedanst, er was een drumband en de actievoerders deden aan yoga op de weg.

Veel demonstranten hadden eerder workshops gevolgd over geweldloos actievoeren en wat zij moeten doen als ze worden opgepakt.

Mee met de actievoerders van Extinction Rebellion: Weet waar je aan meedoet!

De demonstratie is een gezamenlijk initiatief dat in meerdere landen plaatsvindt. Ook in Londen, Berlijn en Parijs zijn honderden activisten actie aan het voeren. In deze steden heeft de politie maandagochtend ook tientallen klimaatmarsers aangehouden.

Extinction Rebellion wil dat de overheid de waarheid vertelt over klimaatveranderingen. Volgens de demonstranten erkent Den Haag niet dat “we in een klimatologische noodtoestand verkeren” en handelt de overheid daar ook niet naar.

Daarnaast moet volgens de actiegroep de CO2-uitstoot in Nederland binnen vijf jaar tot nul zijn gereduceerd. Het doel van de overheid is nu om dit doel binnen dertig jaar te bereiken; in de klimaatwet staat dat de reductie in 2030 met 49 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Ook eisen de demonstranten dat er een zogenoemde Burgerkamer moet komen die erop toeziet dat er een Deltaplan Klimaat komt en ervoor zorgt dat deze plannen ook worden doorgevoerd.

De Mobiele Eenheid (ME) van de politie kwam in groten getale ter plaatse. Er stonden zeker vijftien ME-busjes op de plek van de demonstratie. Bij de ingang van de tunnel onder het Rijksmuseum stond politie te paard.

De Amsterdamse driehoek, die bestaat uit de korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en de burgemeester, stond de actie niet toe uit vrees voor wanordelijkheden.

“U blokkeert ook de nooduitgangen van het Rijksmuseum. Bovendien is de Stadhouderskade een calamiteitenroute en kunnen door uw actie aanrijtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken”, schreef burgemeester Femke Halsema in een brief aan de actievoerders.