Groep achter klimaatblokkade Amsterdam: Komende dagen nog meer acties – Hartvannederland.nl

Groep achter klimaatblokkade Amsterdam: \Komende dagen nog meer acties\ - Hartvannederland.nl
Tientallen klimaatactivisten aangehouden om illegaal protest Rijksmuseum | Binnenland
De demonstranten liggen op de grond en hebben zich arm in arm aan elkaar vastgetekend. De politie probeert te actievoerders aan te sporen zelf weg te gaan en is begonnen mensen aan de randen van de groep op te pakken en in busjes te stoppen.

Rond 11.00 uur waren er volgens de politie inmiddels vijftig mensen aangehouden. Tegen 10.00 uur meldde zich echter een nieuwe groep demonstranten die een eindje verder op de Stadhouderskade een nieuw front vormde. Het gaat om een groep van zon tweehonderd mensen.

“De situatie ter plaatse is redelijk rustig omdat de demonstranten geweldloos zijn”, liet een politiewoordvoerder aan NU.nl weten. “Er zijn dan ook vooralsnog geen noemenswaardige incidenten. Aan de ene kant willen we het demonstratierecht faciliteren, aan de andere kant is het blokkeren van de straat niet toegestaan en willen we voorkomen dat het leven in de stad te lang wordt stilgelegd.”

De demonstranten scanderen en zingen leuzen als “we doen dit voor onze kinderen”. Ook beklemtonen ze dat ze geweldloos protest voeren. De politie grijpt nog niet hard in.

Aan beide kanten van het tentenkamp vormen de actievoerders een linie over de volledige breedte van de weg. Er wordt gezongen en gedanst, er is een drumband en de actievoerders doen aan yoga op de weg.

Daarnaast moet volgens de actiegroep de CO2-uitstoot in Nederland binnen vijf jaar tot nul zijn gereduceerd. Het doel van de overheid is nu om dit doel binnen dertig jaar te bereiken; in de klimaatwet staat dat de reductie in 2030 met 49 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Veel demonstranten hebben eerder workshops gevolgd over geweldloos actievoeren en wat zij moeten doen als ze worden opgepakt. Het is een gezamenlijk initiatief dat in meerdere landen plaatsvindt.

Ook in Londen, Berlijn en Parijs zijn honderden activisten actie aan het voeren. In deze steden heeft de politie maandagochtend ook tientallen klimaatmarsers aangehouden.

Politie zet klimaatactivisten op de bus | Binnenland

De demonstranten in Amsterdam hadden, net als hun collegas in Londen, een boot bij zich om de blokkade kracht bij te zetten. Maar deze is maandagochtend in beslag genomen door de politie.

De demonstratie is een gezamenlijk initiatief dat in meerdere landen plaatsvindt. Ook in Londen, Berlijn en Parijs zijn honderden activisten actie aan het voeren. In deze steden heeft de politie maandagochtend ook tientallen klimaatmarsers aangehouden.

De actiegroep wil dat de overheid de waarheid vertelt over klimaatveranderingen. Volgens de demonstranten erkent Den Haag niet dat “we in een klimatologische noodtoestand verkeren” en handelt de overheid daar ook niet naar.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Daarnaast moet de CO2-uitstoot in Nederland binnen vijf jaar tot nul zijn gereduceerd. Het doel van de overheid is nu om dit doel binnen dertig jaar te bereiken; in de klimaatwet staat dat de reductie in 2030 met 49 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Ook moet er een zogenoemde Burgerkamer komen die erop toeziet dat er een Deltaplan Klimaat komt en dat de plannen ook worden doorgevoerd.

Blokkade klimaatactivisten loopt ten einde | Binnenland

De actie was door de driehoek (burgemeester, justitie en politie) in Amsterdam verboden. De actievoerders mochten van de gemeente wel demonstreren op het Museumplein.

Politie plukt Stadhouderskade schoon | Binnenland

Inmiddels zijn enkele demonstranten aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie aan NU.nl. Het precieze aantal is niet bekend. Ook zijn enkele attributen in beslag genomen, zoals etenswaren en plastic buizen die de actievoerders gebruikten om een ketting te vormen.

Ruim 50 tenten binnen de #xr #blokkade Stadhouderskade Adam aan twee kanten afgezet door keten van klimaatactivisten.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.