Ruim 130 arrestaties bij nieuwe klimaatblokkade Amsterdam – NRC

Ruim 130 arrestaties bij nieuwe klimaatblokkade Amsterdam - NRC
Klimaatgekkies bezetten Amsterdamse Blauwbrug – politie gebruikt wapenstok
Leden van actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdagochtend een brug nabij het Amsterdamse gemeentehuis.

Rik Wassens 12 oktober 2019 om 11:32 Leestijd 1 minuut Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Blauwbrug. De actie verplaatste zich tussen drie verschillende locaties in het centrum Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP De politie is begonnen met het arresteren en afvoeren van klimaatdemonstranten die een brug bij het gemeentehuis in het centrum van Amsterdam blokkeren. Rond 11.00 uur zaterdagochtend waren 130 activisten aangehouden, meldt de politie op Twitter.

Volgen De eerste activisten van actiegroep Extinction Rebellion stonden rond 09.00 uur aan weerszijden van de Blauwbrug bij de Stopera en hielden het verkeer tegen. Volgens een woordvoerder van de politie wordt opgetreden tegen een onhoudbare situatie. De agenten voeren de activisten af met bussen. Rond 12.30 uur was er nog een kleine groep demonstranten aanwezig op de brug.

Naar schatting waren er zon 350 demonstranten aanwezig. De blokkade is onderdeel van een reeks acties van de internationale actiegroep Extinction Rebellion. Maandag en dinsdag waren er al protesten in Amsterdam. Ook op een andere brug in de hoofdstad werd zaterdag gedemonstreerd.

Extinction Rebellion legde in april tien dagen lang delen van Londen plat. De strak gecoördineerde protestbeweging vindt dat regeringen de klimaatproblematiek niet serieus nemen en te weinig maatregelen nemen. De actiegroep wil dat overheden de klimaatnoodtoestand uitroepen en de CO2-uitstoot in 2025 tot nul reduceren. Ook moeten burgers mee kunnen beslissen over het te voeren klimaatbeleid.

Ingrijpende acties worden niet geschuwd. Alleen grootschalige acties in de vorm van blokkades en bezettingen trekken genoeg aandacht, zei een woordvoerder van de Nederlandse tak eerder tegen NRC. Afgelopen maandag begonnen internationale acties onder de noemer International Rebellion. Er werd toen gedemonstreerd in meerdere hoofdsteden. Bij een langdurige blokkade op de Stadhouderskade in Amsterdam van afgelopen maandag arresteerde de politie uiteindelijk negentig demonstranten.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Agenten zetten het gebied eerst af met politielint. Vervolgens riepen ze de demonstranten op zich te verplaatsen naar het Jonas Daniël Meijerplein om daar de protesten voort te zetten.

Ook riep de politie om dat alle actievoerders binnen de blokkade aangehouden waren. Mensen mochten de blokkade daarop niet meer in of uit. Later werden de eerste demonstranten gearresteerd. De politie meldde later op de dag dat er 130 aanhoudingen zijn verricht. Op Twitter was te zien dat de politie wapenstokken gebruikte om de demonstranten terug te duwen.

De activisten geven in een persbericht aan dat zij vinden dat de “huidige politieke instituties niet in staat zijn om hun grondwettelijke plicht te vervullen om burgers en milieu te beschermen” en stellen dat daarom velen zich genoodzaakt voelen om met “burgelijke ongehoorzaamheid hun vrijheid op het spel te zetten voor een leefbare toekomst”.

De demonstranten worden momenteel in meerdere streekbussen gezet en weggereden. Met de bussen worden ze naar een cellencomplex in Amsterdam afgevoerd, heeft de politie omgeroepen volgens een verslaggever van Het Parool. De demonstranten hebben zelf beelden gepubliceerd van betogers in een cellencomplex in Amsterdam Zuidoost.

Onze Rebellen houden de moed erin in het cellencomplex in Zuidoost. Kom ook Flierbosdreef Cellencomplex. #ExtinctionRebellion #RebelWithoutBorders #OpstandvoorhetLeven