Extinction Rebellion Ruim 130 arrestaties bij nieuwe klimaatblokkade Amsterdam Leden van actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdagochtend – NRC

Extinction Rebellion Ruim 130 arrestaties bij nieuwe klimaatblokkade Amsterdam Leden van actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdagochtend - NRC
Milieuactivisten blokkeren brug in Amsterdam, 140 mensen opgepakt
Leden van actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdagochtend een brug nabij het Amsterdamse gemeentehuis.

Rik Wassens 12 oktober 2019 om 11:32 Leestijd 2 minuten Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Blauwbrug. De actie verplaatste zich tussen drie verschillende locaties in het centrum Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP De politie is begonnen met het arresteren en afvoeren van klimaatdemonstranten die een brug bij het gemeentehuis in het centrum van Amsterdam blokkeren. Er werden ruim 130 activisten aangehouden, zegt de politie.

Volgen De eerste activisten van actiegroep Extinction Rebellion stonden rond 09.00 uur aan weerszijden van de Blauwbrug bij de Stopera en hielden het verkeer tegen. Volgens een woordvoerder van de politie wordt opgetreden tegen een onhoudbare situatie. De agenten voeren de activisten af met bussen. Rond 12.30 uur was er nog een kleine groep demonstranten aanwezig op de brug.

130 klimaatbetogers in Amsterdam opgepakt, recordaantal in protestweek

De politie sprak rond 14.00 uur de verwachting uit dat de blokkade snel beëindigd zal worden. Demonstranten worden na een noodbevel van burgemeester Femke Halsma niet langer opgepakt, maar bestuurlijk verplaatst naar afgelegen gebieden binnen de gemeente. Demonstreren mag, blokkeren niet, zegt een woordvoerder van de gemeente. De justitiële keten is verstopt en er is geen andere manier om de blokkade snel te beëindigen. Er zit een grens aan de capaciteit van politie en justitie, licht het Openbaar Ministerie in Amsterdam desgevraagd toe. Als die bereikt is dan is de bestuurlijke weg – via bestuurlijke verplaatsing – nog een mogelijkheid.

Naar schatting waren er zon 350 demonstranten aanwezig. De blokkade is onderdeel van een reeks acties van de internationale actiegroep Extinction Rebellion. Maandag en dinsdag waren er al protesten in Amsterdam. Ook op een andere brug in de hoofdstad werd zaterdag gedemonstreerd.

Extinction Rebellion legde in april tien dagen lang delen van Londen plat. De strak gecoördineerde protestbeweging vindt dat regeringen de klimaatproblematiek niet serieus nemen en te weinig maatregelen nemen. De actiegroep wil dat overheden de klimaatnoodtoestand uitroepen en de CO2-uitstoot in 2025 tot nul reduceren. Ook moeten burgers mee kunnen beslissen over het te voeren klimaatbeleid.

Ingrijpende acties worden niet geschuwd. Alleen grootschalige acties in de vorm van blokkades en bezettingen trekken genoeg aandacht, zei een woordvoerder van de Nederlandse tak eerder tegen NRC. Afgelopen maandag begonnen internationale acties onder de noemer International Rebellion. Er werd toen gedemonstreerd in meerdere hoofdsteden. Bij een langdurige blokkade op de Stadhouderskade in Amsterdam van afgelopen maandag arresteerde de politie uiteindelijk negentig demonstranten. Demonstranten werden toen ook verplaatst.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Tijdens de op zaterdag actiedag zijn er tot nu toe bijna evenveel demonstranten gearresteerd als in totaal bij alle klimaatacties in de hoofdstad deze week. Bij de protestreeks van actiegroep Extinction Rebellion waren afgelopen dagen 150 mensen aangehouden.

De 130 gearresteerde actievoerders zijn volgens de politie afgevoerd naar een cellencomplex. De overgebleven betogers worden met bussen afgevoerd naar een andere locatie in de stad. De politie noemt dit een “bestuurlijke verplaatsing”. De demonstranten hebben zelf beelden van betogers in een cellencomplex gepubliceerd.

Onze Rebellen houden de moed erin in het cellencomplex in Zuidoost. Kom ook Flierbosdreef Cellencomplex. #ExtinctionRebellion #RebelWithoutBorders #OpstandvoorhetLeven