Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam – Volkskrant

Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam - Volkskrant
Kipchumba wint marathon Amsterdam, Nageeye mist podium
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Vincent Kipchumba heeft de 44ste marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 29-jarige Keniaan finishte na 42 kilometer en 195 meter in 2 uur, 5 minuten en 9 seconden in het Olympisch Stadion.

Ondanks goede omstandigheden kwamen de mannen niet in de buurt van het parcoursrecord (2:04.06), dat de Keniaan Lawrence Cherono vorig jaar noteerde. Bij de vrouwen werd wel sneller dan ooit gelopen in Amsterdam. De Ethiopische debutante Degitu Azimeraw liep 2:19.26 en daarmee dook ze ver onder de toptijd van haar landgenote Meseret Hailu (2:21.09) uit 2012.

Kipchumba bleef de Ethiopiër Solomon Deksisa (2.05.16) en de Keniaan Elisha Rotich (2.05.18) voor. Het parcoursrecord van Lawrence Cherono van vorig jaar (2.04.06) bleef overeind. De Ethiopische Degitu Azimeraw liep bij de vrouwen wel een dik parcoursrecord met 2.19.26

De Nederlander Abdi Nageeye kon de hoge verwachtingen niet inlossen. De 30-jarige atleet had in Amsterdam zijn zinnen gezet op een podiumplaats en een Nederlands record, maar kon niet voor de tweede keer dit jaar pieken op de marathon.

In april bracht Nageeye in Rotterdam het Nederlands record op 2.06.17, maar in de hoofdstad moest hij zondag ondanks een voortvarend begin aardig inleveren op die tijd.

Nageeye veroverde wel de Nederlandse titel. Frank Futselaar veroverde met een dik persoonlijk record van 2.14.08 zilver. Het brons was voor Roel Wijmenga in 2.19.55.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De beslissing in de mannenwedstrijd viel laat. Na 25 kilometer was de aanvankelijk kopgroep van achttien al teruggebracht naar twaalf. Tien kilometer verder waren er vooraan nog negen lopers over.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Uiteindelijk streden Kipchumba, Deksisa (vorig jaar derde in Amsterdam) en Rotich om de zege. Kipchuma, die vorig jaar de marathon van Eindhoven op zijn naam bracht en dit jaar in Wenen ook al de sterkste was, maakte in de slotkilometer de sterkste indruk. In de buurt van het Olympisch stadion liet hij zijn laatste rivaal Deksisa achter.

Degitu Azimeraw voerde een volledig Ethiopisch podium bij de vrouwen aan. Ze haalde met 2.19.26 bijna twee minuten van het parcoursrecord af. Dat stond sinds 2012 met 2.21.09 op naam van Meseret Hailu. Tigist Girma (2.19.52) en Azmera Gebru (2.20.48) maakten het podium compleet. Ook zijn bleven nog onder het oude parcoursrecord.

Bo Ummels veroverde de nationale titel bij de vrouwen. De 26-jarige debutante op de marathon finishte als achtste in 2.32.34.

Studio Sport van zondag 20 oktober. Met o.a. de tijdrit en de koppelkoers (mannen en vrouwen) bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn.

Liveverslag van de wereldbeker veldrijden in het Zwitserse Bern. Het commentaar is van Thijs Niet en Thijs Al.