Nieuws Vincent Kipchumba Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam – Volkskrant

Nieuws Vincent Kipchumba Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam - Volkskrant
Nageeye finisht als negende bij Amsterdam Marathon, Kipchumba wint
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Kipchumba wint marathon Amsterdam, Nageeye mist podium

0 Abdi Nageeye is zondag niet in de buurt gekomen van winst bij de Amsterdam Marathon. De Nederlander finishte als negende, terwijl de zege naar de Keniaan Vincent Kipchumba ging.

De dertigjarige Nageeye werd eerder dit jaar nog knap vierde bij de marathon van Rotterdam en scherpte toen zijn eigen Nederlands record aan tot 2:06.17. Hij kwam zondag in Amsterdam niet in de buurt van die tijd: 2:07.39.

Nageeye was na de start meegegaan in de eerste groep toplopers, maar moest de kopgroep na twintig kilometer laten lopen. “Ik kreeg al na tien kilometer last van mijn hamstrings. Het werd voor mij uiteindelijk overleven”, legde hij later uit. Uiteindelijk finishte hij als negende in 2.07.39, zijn tweede tijd ooit.

De negende plek van Nageeye was wel goed voor de Nederlandse titel. Frank Futselaar pakte zilver in 2:14.08 en Roel Weimenga werd derde in 2:19.55.

Kipchumba bleef de Ethiopiër Solomon Deksisa (2.05.16) en de Keniaan Elisha Rotich (2.05.18) voor. Het parcoursrecord van Lawrence Cherono van vorig jaar (2.04.06) bleef overeind. De Ethiopische Degitu Azimeraw liep bij de vrouwen wel een dik parcoursrecord met 2.19.26

Kipchumba legde de 42 kilometer en 195 meter af in 2:05.09 en de Ethiopiër Solomon Deksisa werd tweede in 2:05.16. De Keniaan Elisha Rotich (2:05.18) completeerde het podium in het Olympisch Stadion.

De Nederlander Abdi Nageeye kon de hoge verwachtingen niet inlossen. De 30-jarige atleet had in Amsterdam zijn zinnen gezet op een podiumplaats en een Nederlands record, maar kon niet voor de tweede keer dit jaar pieken op de marathon.

Ondanks goede omstandigheden kwamen de mannen niet in de buurt van het parcoursrecord (2:04.06), dat de Keniaan Lawrence Cherono vorig jaar noteerde. Bij de vrouwen werd wel sneller dan ooit gelopen in Amsterdam. De Ethiopische debutante Degitu Azimeraw liep 2:19.26 en daarmee dook ze ver onder de toptijd van haar landgenote Meseret Hailu (2:21.09) uit 2012.

KNVB: Koeman heeft clausule in contract over vertrek naar Barcelona De bondscoach kan onder bepaalde voorwaarden na het EK van 2020 vertrekken naar FC Barcelona. Dat zegt technisch directeur Nico-Jan Hoogma bij FOX Sports.