Werkzaamheden op de A10 bij Amsterdam-Zuid afgerond – NU.nl

Werkzaamheden op de A10 bij Amsterdam-Zuid afgerond - NU.nl
Zuidas-werkzaamheden afgerond, A10 eerder dan gepland open
Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

4 De werkzaamheden op de A10 bij de Amsterdamse Zuidas zijn in de nacht van zondag op maandag afgerond. De weg is weer open, zo is te zien op de livestream op internet.

Sinds donderdag was de A10 afgesloten voor autos vanwege het plaatsen van een dakdeel van 3 miljoen kilo voor een nieuwe reizigerstunnel. Ook treinstation Amsterdam Zuid was een deel van het weekend afgesloten. Sinds zondag 10.00 uur rijden daar weer treinen.

De werkzaamheden zorgden afgelopen vrijdag voor een drukke avondspits, met lange files rondom Amsterdam en Schiphol.

De werkzaamheden zijn onderdeel van het grote project Zuidasdok. Het plaatsen van het dakdeel liep vrijdagavond wat vertraging op omdat het dak s nachts niet kon worden ingeschoven. Dat kwam door problemen op de bouwplaats en het slechte weer. “Het blijft een spannende operatie”, aldus de projectleiding.

Video: Treinen rijden weer na vertraging Zuidasdok

De A10 Zuid gaat van vier naar zes rijstroken en verdwijnt in de toekomst in het hart van de Zuidas onder de grond. Station Amsterdam Zuid wordt geheel vernieuwd, ook om de grote stroom reizigers van en naar Schiphol te kunnen blijven verwerken. Het hele project moet in 2028 zijn afgerond.

De werkzaamheden aan de Zuidas in Amsterdam waren vroeger klaar dan was verwacht. De A10 is daarom al om 02.00 uur weer opengesteld voor het verkeer. De weg zou oorspronkelijk pas om 05.00 uur opengaan. Het treinverkeer kwam gisteren al op gang.

De afsluiting van de weg was nodig om het dak van de nieuwe reizigerstunnel van het station dwars door de A10 Zuid en het spoor te kunnen schuiven. Hiervoor moesten het spoor- en wegverkeer worden stilgelegd.

Aanvankelijk waren de werkzaamheden vertraagd, maar die vertraging werd snel ingehaald. De werkzaamheden leidden de afgelopen dagen tot flinke files op de omliggende wegen omdat de ringweg A10 richting Utrecht was afgesloten.