Reeks plunderingen bij sportwinkelketen, ook overval in Amsterdam – NOS

Reeks plunderingen bij sportwinkelketen, ook overval in Amsterdam - NOS
Bendes plunderen sportwinkels JD: nu ook Amsterdam aan de beurt
In Amsterdam-Zuidoost is gisteravond een filiaal van sportwinkel JD Sports geplunderd. Een grote groep jonge mannen rende de winkel in, bedreigde het personeel met messen en vertrok kort daarna met de buit. Het is de vierde overval in een week tijd op een JD-winkel in Europa. Eerder werd geplunderd in Londen, Brussel en Luik.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het vermoeden bestaat dat de plundering te maken heeft met de reeks overvallen in het buitenland.

Volgens de politie waren er naar schatting vijftien mannen betrokken bij de plundering. De nationaliteit van de daders is nog niet bekend en er zijn nog geen mensen aangehouden. Een duidelijk signalement is nog niet afgegeven. Wel spreekt de politie over mannen die allemaal donkere kleding aanhadden.

De overval in Amsterdam vertoont veel overeenkomsten met de drie andere overvallen op JD Sports-filialen. Ook daar rende een grote groep donker geklede mensen de winkel in om in korte tijd zoveel mogelijk artikelen buit te maken.

De eerste plundering in de reeks was op Halloween in het noorden van Londen. Op beelden van de overval is te zien dat een groep vanuit alle hoeken de winkel binnenstormt. De politie zegt dat de daders veel kleding en andere items hebben gestolen.

Woensdag werden JD Sports-winkels in Brussel en Luik overvallen door groepen jongeren. Ze stormden vlak voor sluitingstijd de winkel binnen. Ook daar is nog niemand opgepakt.

De plundering in Brussel wordt door Belgische media in verband gebracht met een incident, eind vorige maand, in een JD-winkel in Luik. Daar maakte een werkneemster racistische opmerkingen tegen klanten.

Video: Verbazing over plunderende jongeren Zuidoost

Ze vroeg de klanten om op te splitsen in gesegregeerde rijen voor de kassa en gebruikte daarbij racistische termen. De vrouw, die woensdag werd ontslagen, is vandaag aangehouden om verhoord te worden. Ze zegt dat het om een poging tot humor ging.

Morgenmiddag vindt er in Luik een solidariteitsbetoging plaats op initiatief van de Franse antiracisme-organisatie Défense Noire Africaine (LDNA). De bijeenkomst is bedoeld om steun te betuigen aan de werknemers van de winkelketen.

Au JD Sports de Bruxelles aussi ils sont en perte #JD #JDsports #Bruxelles #Bruxelles #Liege #connection

Waar het verschijnsel vandaan komt en juist tegen deze winkelketen is gericht, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de politie laat weten niet te kunnen zeggen of andere filialen van JD Sports extra beveiligd worden.

Actievoerder Mitchell Esajas toonde op Facebook fotos van gebarsten ramen. De Haagse politie pakte vijf mensen op.

De Muur bestaat nog steeds in de hoofden van Duitse jongeren De Muur viel dertig jaar geleden. De generatie van nu heeft dat niet meegemaakt. Wat merken zij nog van de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland?

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.