Politie vermoedt verband gewapende overvallen Amsterdam en Londen – NRC

Politie vermoedt verband gewapende overvallen Amsterdam en Londen - NRC
Reeks plunderingen bij sportwinkelketen, ook overval in Amsterdam
David van Unen 8 november 2019 om 19:52 Leestijd 1 minuut JD Sports in Amsterdam-Zuidoost was vrijdag daags na de overval weer open. Foto Laurens Bosch/ANP De politie in Amsterdam vermoedt dat er een verband bestaat tussen een overval op schoenenzaak JD Sports in Amsterdam Zuidoost en vergelijkbare incidenten bij drie vestigingen van de keten elders in Europa. Donderdag bestormde een groep gewapende jongens de winkel in winkelcentrum De Amsterdamse Poort. Vrijdagavond is een winkel van kledingmerk Lacoste in de Amsterdamse binnenstad geplunderd. De politie bekijkt nog of dat verband houdt met de overval bij JD.

De groep van ongeveer vijftien jongens droeg tijdens de overval wapens bij zich, vermoedelijk messen. Of ze daar het aanwezige personeel ook mee bedreigden – in verband met koopavond was de winkel nog open – wist een politiewoordvoerder vrijdagavond nog niet. Er was op dat moment nog niemand aangehouden voor de plundering een dag eerder.

Behalve de donkere kleding ontbreekt het aan een duidelijk signalement, aldus de politie. Met een grote hoeveelheid schoenendozen en kleding stonden de jongens snel weer buiten. Beelden van de overval doken snel op via het sociale platform Snapchat.

Het is de vierde keer in een maand tijd dat een vestiging van JD Sports op vergelijkbare wijze wordt bestormd. Eerder gebeurde dat in de Belgische steden Luik en Brussel en vorige week donderdag werd een vestiging in de Londense wijk Tottenham overvallen. Alle vier de incidenten vertonen sterke overeenkomsten met elkaar.

Net als in Amsterdam verschenen opnames van de plunderingen in België en het Verenigd Koninkrijk snel op Snapchat. En in elk van de gevallen is nog altijd niet duidelijk waarom overvallers het specifiek op JD Sports gemunt hebben. Dat wordt de komende dagen onderzocht door de Amsterdamse politie, die daarover contact heeft met eenheden in andere Europese steden.

Donderdag patrouilleerde de Londense politie extra bij een JD Sports in de Londense wijk Croydon, toen jongeren via sociale media waren opgeroepen om ook daar binnen te vallen. De woordvoerder van de Amsterdamse politie wil desgevraagd niet zeggen of er rondom winkels van JD Sports in de hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

In Amsterdam-Zuidoost is gisteravond een filiaal van sportwinkel JD Sports geplunderd. Een grote groep jonge mannen rende de winkel in, bedreigde het personeel met messen en vertrok kort daarna met de buit. Het is de vierde overval in een week tijd op een JD-winkel in Europa. Eerder werd geplunderd in Londen, Brussel en Luik.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het vermoeden bestaat dat de plundering te maken heeft met de reeks overvallen in het buitenland.

Volgens de politie waren er naar schatting vijftien mannen betrokken bij de plundering. De nationaliteit van de daders is nog niet bekend en er zijn nog geen mensen aangehouden. Een duidelijk signalement is nog niet afgegeven. Wel spreekt de politie over mannen die allemaal donkere kleding aanhadden.

De overval in Amsterdam vertoont veel overeenkomsten met de drie andere overvallen op JD Sports-filialen. Ook daar rende een grote groep donker geklede mensen de winkel in om in korte tijd zoveel mogelijk artikelen buit te maken.

De eerste plundering in de reeks was op Halloween in het noorden van Londen. Op beelden van de overval is te zien dat een groep vanuit alle hoeken de winkel binnenstormt. De politie zegt dat de daders veel kleding en andere items hebben gestolen.

Woensdag werden JD Sports-winkels in Brussel en Luik overvallen door groepen jongeren. Ze stormden vlak voor sluitingstijd de winkel binnen. Ook daar is nog niemand opgepakt.

De plundering in Brussel wordt door Belgische media in verband gebracht met een incident, eind vorige maand, in een JD-winkel in Luik. Daar maakte een werkneemster racistische opmerkingen tegen klanten.

Ze vroeg de klanten om op te splitsen in gesegregeerde rijen voor de kassa en gebruikte daarbij racistische termen. De vrouw, die woensdag werd ontslagen, is vandaag aangehouden om verhoord te worden. Ze zegt dat het om een poging tot humor ging.

Morgenmiddag vindt er in Luik een solidariteitsbetoging plaats op initiatief van de Franse antiracisme-organisatie Défense Noire Africaine (LDNA). De bijeenkomst is bedoeld om steun te betuigen aan de werknemers van de winkelketen.

Video: Verbazing over plunderende jongeren Zuidoost

Au JD Sports de Bruxelles aussi ils sont en perte #JD #JDsports #Bruxelles #Bruxelles #Liege #connection

Video: Verbazing over plunderende jongeren Zuidoost

Waar het verschijnsel vandaan komt en juist tegen deze winkelketen is gericht, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de politie laat weten niet te kunnen zeggen of andere filialen van JD Sports extra beveiligd worden.

Renze Bergsma en Marianne van der Sloot vinden dat ze niet verder kunnen nu hun eigen partij zich heeft afgekeerd van het coalitieprogramma.

Volgens de fiscus hebben deze mensen opzettelijk te veel toeslagen aangevraagd. Nu zegt de staatssecretaris dat eerst moeten worden onderzocht of die beschuldiging terecht is.