Zestien basisscholen in Amsterdam week lang dicht door lerarentekort – Hartvannederland.nl

Zestien basisscholen in Amsterdam week lang dicht door lerarentekort - Hartvannederland.nl
Zestien Amsterdamse basisscholen week dicht uit protest tegen lerarentekort
ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 14:25 • Aangepast Vandaag, 14:29 Zestien Amsterdamse basisscholen week dicht uit protest tegen lerarentekort Zestien basisscholen in Amsterdam blijven in de week van 9 december vijf dagen achtereen dicht. De scholen voeren actie vanwege het lerarentekort. Ze zeggen dat ze de tijd nodig hebben om te onderzoeken hoe ze het tekort kunnen oplossen.

Het betekent dat 5400 leerlingen die week niet naar school kunnen. De zestien scholen horen bij de Stichting Westelijke Tuinsteden. Die had aan het begin van het jaar 13 ftes openstaan, inmiddels is dat opgelopen tot 20 ftes. De scholen liggen allemaal in het stadsdeel Nieuw-West.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

“Het onderwijs zit in een diepe crisis en onze leerlingen zijn de dupe”, zegt Joke Middelbeek van de stichting in een persbericht. “Zij krijgen niet het onderwijs waar wij voor staan en in sommige gevallen kunnen we niet meer doen dan op de kinderen passen. Het is te erg voor woorden.”

Slob: heel bijzonder, maar scholen in Nieuw-West mogen week dicht

De stichting zegt te beseffen dat het gaat om een vergaande maatregel, “maar het gaat om de toekomst van onze kinderen”.

De Inspectie van het Onderwijs is verrast door de actie en gaat uitzoeken of de actie toegestaan kan worden.

Een woordvoerder zegt dat het eraan ligt met welk plan de scholen komen, dat is nu nog te onduidelijk. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn of ouders toestemming geven, of er opvang geregeld is en of de scholen de uren gaan inhalen, mocht de voorgeschreven onderwijstijd erdoor in het gedrang komen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

178 Zestien basisscholen in Amsterdam blijven in december een week dicht vanwege het lerarentekort, schrijft de verantwoordelijke Stichting Westelijke Tuinsteden maandag in een brief aan de ouders.

Volgens de stichting is het voor twee basisscholen in Amsterdam al “bijzonder moeilijk” om open te blijven. Voorzitter Joke Middelbeek: “Als het lerarentekort erger wordt, kunnen we alleen nog maar scholen sluiten. Tot nu toe hebben we deze problemen misschien wel te weinig laten zien.”

Circa 5.400 kinderen kunnen in de week van 9 december niet naar school. Middelbeek hekelt het feit dat kinderen nu gedupeerd worden doordat de politiek volgens haar geen prioriteit geeft aan het onderwijs. “Dat moet echt anders.”

De Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman, vindt het zorgelijk dat zestien basisscholen wegens het lerarentekort een week dicht moeten. “We moeten ons allemaal realiseren dat het onderwijs in Nederland in een enorme crisis verkeert. In een welvarend land als Nederland is dat toch wel heel erg.”

Alle scholen zijn in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Het gaat om de 7e Montessorischool, Burgemeester de Vlugtschool, De Globe, De Horizon, De Kans, De Punt, De Vlaamse Reus, Einsteinschool, Goeman Borgesiusschool, Huizingaschool, Louis Bouwmeester, OBS De Toekomst, Osdorpse Montessorischool, Pieter Jelles Troelstraschool, Slotermeerschool en Spring High.

Maandag riep onderwijsvakbond AOb zijn leden van het primair en voortgezet onderwijs op om 30 en 31 januari het werk neer te leggen. Volgens de vakbond moet er structureel meer geld naar het onderwijs.