In Amsterdam geboren Daniël (19) als illegaal vastgezet – NOS

In Amsterdam geboren Daniël (19) als illegaal vastgezet - NOS
In Amsterdam geboren man (19) zit vast en dreigt uitgezet te worden
Daniël Buter Eigen foto zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 12:08 • Aangepast Vandaag, 13:28 In Amsterdam geboren Daniël (19) als illegaal vastgezet Joris Zwetsloot

Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Achtergronden Podcast Video Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Video: In Noord geboren Daniel (19) dreigt te worden uitgezet

Halsema: kijken of er meer gevallen zijn als illegale Daniël Buter

175 De negentienjarige Daniel Buter zit al weken vast en dreigt uitgezet te worden naar de Dominicaanse Republiek, terwijl hij in Amsterdam is geboren.

De oma van de man zegt tegen stadszender AT5 dat hij al zijn hele leven bij haar woont. Zijn ouders zijn zonder hem vertrokken naar het buitenland.

Door een opeenstapeling van fouten heeft de man geen Nederlandse identiteit. Hij stond eerst ingeschreven via het paspoort van zijn moeder. Maar toen zij haar Nederlandse identiteit opzegde, verviel ook die van de man.

Dit werd nooit ontdekt, omdat de oma van Buter hem op advies van de gemeente bij zijn basisschool had ingeschreven met zijn oude burgerservicenummer (BSN), schrijft Het Parool. Als dat destijds wel was ontdekt, dan waren andere regelingen voor minderjarigen van toepassing geweest.

Zijn gebrek aan een Nederlandse identiteit werd pas een probleem toen hij zich wilde inschrijven voor een studie. Begin november kwam de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hem ophalen. Daarvoor kwam ook een politiewagen langs.

Buter zit op dit moment in vreemdelingendetentie in afwachting van zijn zaak, die voor februari op de planning staat. Mogelijk wordt hij uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Dit is het land waar zijn ouders weliswaar zijn geboren, maar niet meer wonen. De rest van zijn familie woont in Nederland.

Familie en vrienden proberen ervoor te zorgen dat de man zijn zaak in vrijheid kan afwachten. De IND was donderdag nog niet bereikbaar voor commentaar, maar stelt bij de stadszender niet in te willen gaan op individuele zaken.

“Ik heb de berichten gisteren met afschuw gelezen. Ik ben het er ook mee eens dat Daniel niet thuishoort in detentie”, zei burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag na vragen van GroenLinks. “Het gaat om een Amsterdamse jongen die op dit moment zou moeten studeren.”

“We hebben als gemeente een actieve zorgplicht om onze inwoners te helpen als ze verdwaald raken in bureaucratie en regelingen.”

Halsema zei te onderzoeken wat er bij de gemeente is misgegaan in deze zaak. Ze heeft contact gezocht met verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).