Van der Kroft van ‘t Nonnetje is Paling Patron

Van der Kroft van \'t Nonnetje is Paling Patron
Sterrenchef ‘t Nonnetje is ‘Paling Patron 2018’
Stichting Duurzame Palingsector Nederland (Dupan) heeft Michel van der Kroft, chef-kok bij tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje, uitgeroepen tot Paling Patron van 2018.

Tijdens een feestelijke lunch, die in het teken stond van paling, werden het beeldje en de oorkonde die horen bij de onderscheiding uitgereikt. De lunch werd georganiseerd door Gastropedia en Dupan, de stichting die aandacht wil vragen voor duurzame paling als culinair product.

Sinds de jaren zeventig is er een afname van de palingstand. ‘De problematiek van de palingstand wordt niet altijd even goed benaderd’, aldus Alex Koelewijn, voorzitter van Stichting Dupan. ‘Wij willen op een constructieve manier bijdragen aan de verbetering van de palingstand.’ Centraal bij het verbeteren van de palingstand staat de Eel Stewardship Fund, dat in Nederland en andere Europese landen bijdraagt aan projecten die de palingstand helpen verbeteren en investeert in wetenschappelijk onderzoek. Dupan beheert het Eel Stewardship Fund voor Nederland.

’t Nonnetje, dat onlangs haar twintigjarige jubileum vierde en een prachtige restyling achter de rug heeft, gaf een prachtig podium aan het product paling. Chef-kok Van der Kroft heeft veel met paling: ‘Paling is een mooi en bijzonder product waar veel mystiek omheen hangt. De vis plant zich voort in de diepte van de Sargassozee waar nog nooit iemand ze heeft waargenomen. Paling betekent voor mij heel veel. Als twaalfjarig jongetje, net van de basisschool, kreeg ik een bijbaan bij mijn oom en tante bij hun viswinkel en palingrokerij. Na school, ik zat op een technische school in Hoorn, was ik in de palingrokerij te vinden. Ik kan wel zeggen dat ik groot geworden ben op paling. Door mijn aderen stroomt bloed, maar ook palingvet. Ik heb daar zo veel geleerd. Het was een uitlaatklep.’

‘Ik was voorbestemd om in de palingkwekerij terecht te komen, maar mijn hart ging nog harder kloppen voor koken, een van de vakken op de technische school. Ik kreeg in de palingrokerij de basiskennis mee van vis en hoe je vis moet behandelen, maar ik heb ook iets meegekregen wat ik op geen school had kunnen leren, namelijk leren aanpakken en hard werken. Het zijn vormende jaren voor mij geweest.’

Van der Kroft, gastheer-eigenaar Robert-Jan Nijland, maître-sommelier Edger Groeneveld en de rest van de zwarte brigade serveerde een prachtige lunch met paling (en spruitjes). De wijnen werden geserveerd door Betuws Wijndomein en  Walraven Sax. Het bleek best een uitdaging om de ideale palingwijn te bepalen.

Niets missen van Missethoreca.nl? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang drie keer in de week het laatste horecanieuws!

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Gebruiksvoorwaarden en Privacy Statement

Stichting DUPAN Stichting DUPAN Stichting DUPAN Sterrenchef 't Nonnetje is 'Paling Patron 2018' 14-02-2018, 18:39 | Van de redactie HARDERWIJK Michel van der Kroft, meesterkok bij 2-sterren-Restaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk, is door Stichting DUPAN uitgeroepen tot Paling Patron van 2018.

Om een verantwoorde keuze door ‘t Nonnetje te onderstrepen, ontving gastheer en eigenaar van Robert-Jan Nijland een afnemerslicentie van het Eel Stewardship Fund.

Michel van der Kroft was zeer ingenomen met de award: ,,Paling is een mooi en bijzonder product dat veel voor mij betekent. Als twaalfjarig jongetje had ik al een baantje in de viswinkel en palingrokerij van mijn oom en tante in Hoorn. Na school was ik daar te vinden. Ik kreeg in de palingrokerij de basiskennis mee van vis en hoe je vis moet behandelen, maar ik heb ook iets meegekregen wat ik op geen school had kunnen leren, namelijk aanpakken en hard werken. Het zijn vormende jaren voor mij geweest. Door mijn aderen stroomt bloed, maar ook palingvet. Ik ben dan ook zeer vereerd met deze award, heel bijzonder!”

EERSTE KEER Dit jaar is de eerste keer dat DUPAN de Paling Patron-award uitreikt. DUPAN is van mening dat de problematiek van de palingstand niet altijd evengoed wordt benaderd, en wil met deze award mensen in de schijnwerpers zetten die op een constructieve manier bijdragen aan de verbetering van de palingstand en een ambassadeur zijn voor de Nederlandse palingcultuur. Het is de bedoeling de award jaarlijks uit te reiken aan een voorvechter uit bijvoorbeeld de wetenschap, natuurbescherming of de sector.


Apeldoorn at Twitter: