Weinig vlinders gespot in Apeldoorn dit jaar

Voor de tiende maal zijn de vlinders in tuinen geteld en om dit jubileum te vieren, werden de drie dagen verlengd en was er dit jaar een tuinvlinderteltiendaagse. Omdat we merken dat door de klimaatverandering de vlinders eerder vliegen werd al op 27 juli gestart en liep de telling door tot 5 augustus. Er zijn bijna 10.000 tellingen gedaan en het klein koolwitje was de overtuigende winnaar. Er zijn ruim 18.000 klein koolwitjes doorgegeven. Van het groot koolwitje, dat verrassend op de tweede plaats eindigde, zijn er nog geen 10.000 gezien. De strijd om de derde plek ging tussen de kleine vos en de atalanta, die uiteindelijk toch wat meer werd geteld. De kleine vos wordt het hele jaar al weinig gezien en in heel veel tuinen is er ook tijdens de tiendaagse geen enkele aangetroffen. Toch zijn er bijna 6.000 doorgegeven, maar dit was vrijwel allemaal uit het noorden en noordwesten van ons land. Daar was de soort wel veel aanwezig.

Opvallend is de zevende plek van de buxusmot. Voor mensen die buxus in de tuin hebben, zal dit minder verrassend zijn, want heel veel buxussen zijn door de rupsen van de relatief nieuwe exoot opgegeten. Nu is de buxusmot nog voornamelijk in het zuiden en midden gezien, maar het is te verwachten dat de vlinders die nu vliegen ook de noordelijke provincies zullen gaan bevolken.

Het aantal verschillende soorten vlinders per tuin kwam uit op 3,5. In 2017 waren dat er nog tussen de zeven en acht. De stichting denkt dat die daling te wijten is aan de extreme droogte en hitte. Vlinders houden van droogte, maar veel bloemen en planten waar ze op leven zijn verdord.

Het aantal waargenomen vlinders en soorten lag dit jaar het laagste van alle tien edities. Nog nooit zijn zo weinig vlinders in de tuin gezien. Belangrijke reden hiervoor is dat door de langdurige warmte de vlinders weken eerder vlogen dan normaal en dus al weg waren toen de telling begon. De week vervroeging van het tellen was te weinig om dit te compenseren. Een andere oorzaak ligt in de aanhoudende droogte. Hierdoor was er in veel planten die wel bloeiden maar weinig nectar te vinden. Ook zijn soorten als dagpauwoog en citroenvlinder nu al weggekropen. Deze zullen de komende weken, als het wat minder heet en wat vochtiger is, weer tevoorschijn komen.

Vanwege het tienjarig jubileum van de stichting werd de telling dit jaar over tien dagen verspreid in plaats van een weekeinde. Hierdoor kwam het aantal vlinders met 29.447 stuks hoger uit, maar het gemiddelde ligt een stuk lager.

17 duizend liefhebbers van natuur krijgen het alGRATIS natuurnieuws per email van Nature Today!Topbiologen delen hun kennis graag. Meld je ook aan

De tuinvlindertelling heeft dit jaar tot een schamele uitkomst geleid. Volgens de Vlinderstichting is het lang niet voorgekomen dat er zo weinig vlinders in de tuinen zijn waargenomen.

Het klein koolwitje werd met 17.049 het meest geteld, gevolgd door het groot koolwitje (9014). De atalanta, de afgelopen jaren het meeste geteld, werd nu 6402 keer gezien.

Vanwege het tienjarig jubileum werd de telling dit jaar over tien dagen verspreid in plaats van een weekend. Hierdoor kwam het aantal vlinders met 29.048 hoger uit, maar het gemiddelde was een stuk lager. Er werden nu per tuin gemiddeld acht vlinders geteld, vorig jaar waren dat er vijftien. Het aantal verschillende soorten vlinders kwam uit op 3,5. In 2017 waren dat er nog tussen de zeven en acht.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

"We hadden juist op veel vlinders gerekend omdat ze houden van het warme weer. Maar deze hitte en droogte is voor de vlinders toch te gek'', aldus de woordvoerster van de stichting. "Zo stil is het nog nooit geweest. Het lijkt erop dat ze zich verschuilen of het niet redden omdat veel planten zijn verdroogd. We vrezen ook voor nakomelingen omdat er voor de rupsen nu ook geen verse groene bladeren zijn.''

Het klein koolwitje werd met 16.762 het meest geteld, gevolgd door het groot koolwitje (9013). De atalanta, de afgelopen jaren het meeste geteld, werd nu 6268 keer waargenomen.

De Vlinderstichting denkt dat het diertje met de kenmerkende zwarte vleugels het zwaar heeft met de warme omstandigheden. "De vlinders hebben het al zwaar door het verdwijnen van het groen in de tuinen en de bestrijdingsmiddelen. We vrezen dat de hitte een genadeslag zal zijn voor een aantal soorten.''


Apeldoorn at Twitter: