Hulp voor boeren vanwege aanhoudende hitte

Hulp voor boeren vanwege aanhoudende hitte
Boeren die schade lijden door droogte krijgen hulp van overheid
Het kabinet komt boeren die in de problemen zijn gekomen door de aanhoudende droogte te hulp. Minister Schouten van Landbouw biedt boeren onder meer de mogelijkheid om een overbruggingskrediet aan te vragen.

Bijna alle Nederlandse boeren ontvangen in december financiële toeslagen vanuit Brussel. Boeren die niet zo lang kunnen wachten, kunnen een verklaring aanvragen waarmee ze eerder geld van de bank kunnen krijgen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Door de droogte kampen boeren met grote schade aan hun oogsten. Bovendien is er zo weinig gras dat de koeien nu al bijgevoerd worden met voer dat eigenlijk voor de wintermaanden bestemd is.

droogtesUpdated Vandaag, 17:42Vandaag, 17:41 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S06 aug.Taxichauffeur weigert dragqueen in Amsterdam05 aug.Ondeugende flirtpoging Van Gaal tijdens Zomergasten05 aug.Rus zoekt ruzie met agent: Ben je niet goed snik of zo?06 aug.Ooggetuige Indonesië: 'Wij zitten hier al drie dagen vast'Gerelateerde artikelen20:37BinnenlandNog lang warm in Nederland: waar blijft die regen?02 aug.BinnenlandNederland leert dure les in deze droge periode27 jul.BinnenlandAardappel 40% kleiner dan normaal: Straks alleen nog dure kleine frietjes26 jul.NieuwsFruitteler Rinus bidt voor regen26 jul.BinnenlandGebruik chemische middelen in landbouw gedaald25 jul.FinancieelOvernameprobleem voor boerenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Schouten wil boeren toestaan om nu nog veevoergewassen in te zaaien om het dreigende voedseltekort tegen te gaan. Europese regels staan dat eigenlijk niet toe, maar daar wordt dit jaar een uitzondering op gemaakt.

Aan de Europese toeslagen zijn bepaalde voorwaarden verbonden, over wat voor gewassen boeren moeten planten. Schouten gaat in Brussel pleiten voor een tijdelijke ontheffing van deze verplichtingen, zodat boeren veevoergewassen kunnen zaaien. Door de hitte is een deel van het huidige veevoer in het veld verpieterd.

Verder wordt het verbod om na 1 september nog mest uit te rijden over akkergrond opgeschort naar 15 september. Voor grasland is die termijn nog niet verlengd; er moet eerst een advies komen of uitstel niet schadelijk is voor het milieu.

De minister schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat ook de natuur zwaar op de proef wordt gesteld door de droogte. Haar departement onderhoudt nauw contact met de provincies daarover.

In december krijgt de landbouwsector toeslagen van de Europese Unie uitgekeerd, maar vanwege de aanhoudende hitte komt dat voor sommige boeren mogelijk te laat. Een overbruggingskrediet moet die boeren helpen om tot het einde van het jaar hun hoofd boven water te houden.

Volgens de minister is het lastig te bepalen wanneer er sprake is van onomkeerbare schade. Als provincies of natuurbeheerders daarover vragen hebben, schakelt Schouten de Wageningen Universiteit in voor nader onderzoek.

Vorige week werd al bekend dat boeren langer mest mogen uitrijden over het land. Normaal gesproken mag dit tot 1 september. Die grens wordt nu twee weken verschoven.

LTO Nederland is blij met de reactie van de minister, maar benadrukt dat boeren en tuinders er nog lang niet zijn. “De grote gevolgen van de extreme droogte voor boeren, door schade aan gewassen, vee en bodem worden steeds duidelijker. Wat de droogtecrisis voor financiële gevolgen heeft, wordt de komende periode helder.”

Een overbruggingskrediet moet die boeren helpen om tot het einde van het jaar hun hoofd boven water te houden. Er is dus geen sprake van financiële hulp. Schouten benadrukt de boodschap die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) al had voor de landbouwsector.

“Voor boeren en tuinders behoort een droogteperiode (net als wateroverlast) tot de bedrijfsrisicos waarmee in de bedrijfsvoering rekening gehouden moet worden”, schrijft Schouten dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de sector bestaat een zogenoemde Brede Weersverzekering waarvoor de overheid een korting van 65 procent op de premie subsidieert. Voor de periode 2015 tot en met 2020 is daar door de overheid 70 miljoen euro voor uitgetrokken.

Aan de Europese toeslagen zijn bepaalde voorwaarden over wat voor gewassen boeren moeten planten verbonden. Schouten gaat in Brussel voor een tijdelijke ontheffing van deze verplichtingen pleiten, zodat boeren veevoergewassen kunnen zaaien. Door de hitte is een deel van het huidige veevoer in het veld verpieterd.

Vorige week werd al bekend dat boeren langer mest over het land mogen uitrijden. Normaal gesproken mag dit tot 1 september. Die grens wordt nu twee weken verschoven.

Het tijdelijke sproeiverbod dat door de waterschappen ingesteld is, blijft gehandhaafd. De akkerbouwsector had om een uitzondering voor de aardappelteelt gevraagd, om verspreiding van de bacteriële infectie bruinrot te voorkomen.

Vorige week is dat sproeiverbod verder uitgebreid, omdat er sindsdien officieel sprake is van een watertekort. Schouten waarschuwt dat het sproeien van aardappelen met oppervlaktewater de kans op bruinrot juist vergroot.


Apeldoorn at Twitter: