Zoveel Apeldoorners staan als orgaandonor geregistreerd

Zoveel Apeldoorners staan als orgaandonor geregistreerd
Aantal registraties gestegen, 6,3 miljoen Nederlanders in donorregister
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Het aantal Nederlanders dat orgaandonatie expliciet weigert steeg sinds 2014 met 300.000 tot 1,9 miljoen.

6,3 miljoen personen in donorregister

Van die 6,3 miljoen mensen geeft iets minder dan eenderde expliciet geen toestemming voor orgaandonatie: in totaal 1,9 miljoen mensen. Twee jaar eerder waren dat er nog 1,6 miljoen.

Volgens de laatste cijfers van het CBS staat 42 procent van de bevolking ouder dan twaalf in het donorregister.

Dat betekent dat in 2018 nog 8,7 miljoen Nederlanders ouder dan twaalf jaar zich niet hebben aangemeld voor het donorregister. Daar komt in de zomer van 2020 verandering in. Middels de nieuwe donorwet wordt iedere Nederland ouder dan achttien als donor geregistreerd onder de vermelding geen bezwaar tenzij er een andere keuze wordt doorgegeven.

Volgens de nieuwe cijfers melden vrouwen zich vaker aan voor donorregistratie dan mannen. Ook bekeek het CBS de donorkeuzes van Nederlanders met een migratieachtergrond. Personen met een Marokkaanse migratieachtergrond gaven het vaakst geen toestemming voor orgaandonatie: dat aantal steeg van 38.000 in 2016 tot 82.000 in 2018.

Rik Wassens 9 augustus 2018 om 8:46 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.


Apeldoorn at Twitter: