De Hoenderloo Groep doet stilzitstraf in de ban

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep heeft kinderen diverse malen gestraft op een manier die wel heel erg uit de tijd is en in strijd met de wet lijkt te zijn.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

De kinderen moesten urenlang stokstijf blijven zitten. Ze mochten niet bewegen en geen geluid maken. Dat bevestigt de instelling aan RTL Nieuws: “Voorheen is deze strafmaatregel ingezet. We zijn bezig met een verandering van de procedure.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

De straffen werden in woongroepen in Deelen uitgevoerd. De jongeren die er wonen zijn daar door de rechter geplaatst en hebben ernstige gedragsproblemen.

De gestrafte kinderen moesten in de gezamenlijke woonkamer hun straf uitzitten terwijl de leeftijdgenoten om hen heen van hun vrije tijd mochten genieten.

Ouders doen in De Stentor hun beklag over de strafmethode. Zij vinden dat de maatregelen grenzen aan machtsmisbruik en kindermishandeling.

Deskundigen zeggen dat de straf in strijd is met de wet en dat de kinderen aan zon straf ook niets hebben.

De Hoenderloo Groep zegt dat deze manier van straffen incidenteel is ingezet, maar niet meer wordt toegepast. Lees hieronder de reactie van de instelling.

Donderdag 8 november verscheen een artikel in de media over een strafmaatregel bij Kop van Deelen. Deze wordt niet toegepast.

We werken met de in de jeugdzorg erkende methodiek van competentiegericht werken. Dat betekent dat het behandelteam zoveel mogelijk aansluit bij de krachten, mogelijkheden en wensen van een jongere.  Onze behandeling richt zich op het versterken van nieuw en gewenst gedrag en het aanleren van vaardigheden. Dat is een positieve benadering en gaat niet uit van zwakke punten.

De JeugdzorgPlus-locatie is er voor jongeren met complexe problematiek, waaronder agressie. De Kop van Deelen kenmerkt zich onder meer door een terrein zonder hekken. Het is onze filosofie dat we letterlijk en figuurlijk dichtbij de jongeren willen staan. Wij beschikken bewust niet over separeerruimtes. Met deze filosofie en aanpak beweegt de jeugdzorg zich naar maatwerk, met een open en therapeutisch klimaat. Op basis van een behandelplan, inclusief risicoanalyse wordt het leefklimaat voor een jongere individueel bepaald. Dat doen we in overleg met de jongere en zijn sociale omgeving.

Soms kiezen we voor een time-out om ongewenste situaties te doorbreken. Om bij een time-out het apart gaan van de groep te voorkomen, wordt een jongere voor korte tijd wel eens elders in de ruimte op een stoel of aan een tafel gezet. Langdurig aan tafel zitten als strafmaatregel kwam incidenteel voor, maar wordt binnen De Hoenderloo Groep niet meer toegepast.

De journalist heeft gesproken met enkele ouders en een oud-jongere. In het artikel uiten zij kritiek op een bepaalde bejegening en handelswijze. We vinden het oprecht vervelend als cliënten of familie niet tevreden zijn. En als dat het geval is gaan we graag een gesprek met hen aan. Om te bekijken of zaken anders of beter kunnen, of om van fouten te leren.