Uitslag verkiezingen 2019: zo heeft Apeldoorn gestemd – indebuurt Apeldoorn – indebuurt

Uitslag verkiezingen 2019: zo heeft Apeldoorn gestemd - indebuurt Apeldoorn - indebuurt
Monsterzege van Baudet dwingt Rutte naar links
De prognose wijkt af van de exitpoll van Ipsos die woensdagnacht nog een overwinning voor de VVD voorspelde en Forum voor Democratie op tien zetels peilde.

Rond 8.30 uur was 94 procent van de stemmen geteld en lag de opkomst op 56 procent. Dat is een stuk hoger dan vier jaar geleden, toen 47,8 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus ging.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Nieuwkomer Forum voor Democratie stevent met twaalf zetels af op de eerste grote verkiezingsoverwinning, nadat de partij tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen met twee zetels in de Kamer kwam.

In Vlaardingen heeft Forum voor Democratie de meeste stemmen gekregen. Ongeveer één op de vijf stemmers stemde op de partij van Thierry Baudet. De PVV was vier jaar geleden nog de grootste. Die partij is ten opzichte van de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten gehalveerd. Naast Forum won ook GroenLinks in Vlaardingen. De partij haalde 7,9 procent van de stemmen, een stijging van ruim de helft.

Met de uitslag heeft de kiezer volgens Baudet het “onbenul” van VVD-leider Mark Rutte afgestraft. “Wij sturen een boodschap aan Mark Rutte: FVD langer negeren, dat lukt je nooit”, zei hij.

Baudet koos in zijn overwinningsspeech voor een frontale aanval op zijn collega-politici, het onderwijs en journalisten. “We worden kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen”, zei hij. “We worden ondermijnd door universiteiten en journalisten, door mensen die onze gebouwen ontwerpen.”

Nieuwe werkelijkheid in Overijsselse politiek | Provinciale Statenverkiezingen 2019

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliest de meerderheid in de senaat en gaan van 38 naar 31 zetels.

Die maatregelen moeten uiteindelijk in een definitief akkoord komen, tot nu toe zijn alleen de conceptplannen bekendgemaakt. Hoewel kabinet en coalitie de vlucht naar voren namen door een aantal toezeggingen te doen (onder andere een lagere energiebelasting en CO2-heffing voor bedrijven), is brede steun voor de klimaatplannen in de Eerste Kamer nog lang niet zeker.

Uitslagen Waterweg: Forum in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis de grootste

De VVD levert één zetel in, CDA gaat van twaalf naar negen, D66 verliest er vier en komt uit op zes zetels en alleen de ChristenUnie boekt een zetel winst: van drie naar vier zetels.

Opvallend is dat de PVV fors verliest: van negen naar vijf. Ook de SP levert flink in: van negen van vier. De PvdA weet de schade te beperken en gaat van acht naar zeven.

Kabinet en coalitie hoeven alleen niet op steun van FVD te rekenen, gezien eerdere uitlatingen van Baudet. De partij wil namelijk een radicaal andere koers op het gebied van migratie, klimaat en directe democratie (referendum). De toon van Baudet was op de verkiezingsavond niet anders. “We willen nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.”

Dijkhoff (VVD): Ik heb al twee jaar geen idee wat Forum wil

Sybrand Buma (CDA) en Rob Jetten (D66) zien dat het politieke landschap nog verder versplinterd raakt. “We zullen meer samen moeten werken”, concludeert Jetten.

Video: Eerste exitpoll Gelderland: grote winst Forum voor Democratie

Klaas Dijkhoff (VVD) vindt dat FVD nu moet leveren. “Als je zo flink wint, dan moet je verantwoordelijkheid nemen.”Bekijk de verhouding in de Eerste Kamer in onderstaande tool:

Een nieuw pensioenstelsel gaat ver over de duur van één kabinetsperiode heen, brede steun in het parlement en de polder is dus een absolute must. Haast is geboden, want de pensioenen in de metaalsector moeten volgend jaar al korten omdat de buffers volgens de huidige regels te laag zijn.

Video: Commissaris van de Koningin Jaap Smit over de exitpoll

De andere grote winnaar is GroenLinks, dat het zetelaantal ziet stijgen van vier naar negen zetels. Jesse Klaver ziet een sleutelrol weggelegd voor zijn partij. “Vorige week werden er klimaatbeloften gedaan door Rutte. Wij gaan hem aan die beloftes houden.”

Ook de andere rechts-populistische partij, de PVV van Geert Wilders, is niet van plan de coalitie te steunen. Stem Rutte weg, was de campagneslogan. Een gedoogrol ziet Wilders als een regelrechte gruwel. “Ik steek nog geen vingerkootje uit”, riep hij in een interview richting het kabinet.

Met het verlies van de meerderheid in de Eerste Kamer is het kabinet voor steun voor de plannen nu afhankelijk van de oppositie.

Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Toch lijkt premier Rutte zich geen zorgen te maken. “We gaan de komende tijd zorgen voor meerderheden”, zegt de VVDer. “Dat betekent veel koffie drinken en nog meer bellen.”

De renteverhoging op de studielening, een maatregel uit het regeerakkoord, stond al op losse schroeven. In de Tweede Kamer stemde alleen de coalitie ermee in, al wil D66 liever van de maatregel af. Met de nieuwe verhoudingen in de Eerste Kamer is een meerderheid nog verder weg.

Zoals het er nu naar uitziet kan de coalitie zowel zaken doen met GroenLinks (waarmee het in de senaat op veertig zetels uitkomt) als de PvdA (waarmee de teller uitkomt op 38).

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Uitslagen Alblasserwaard: SGP blijft oppermachtig

Met de overwinning van het rechts-populistische FVD is het nog maar zeer de vraag of de VVD en CDA blind in zee zullen gaan met de twee linkse partijen.

De VVD blijft de grootste partij in de provincie en houdt tien zetels. Forum voor Democratie zit de partij op de hielen met negen zetels. Het was woensdagnacht, na een klein feestje, laat geworden bij de VVD. “Wij deden het licht uit in het provinciehuis.” Een kop koffie is dan ook nodig deze ochtend. “Ik heb al twee koffie op, maar daar zal het niet bij blijven.”

Baudet stelde eerder als voorwaarde voor zijn steun onder meer dat drie bewindspersonen (minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid) het veld moeten ruimen, dat de klimaatwet van tafel gaat en dat het referendum weer wordt ingevoerd.

De grote verrassing De verrassing van de verkiezingen is Forum voor Democratie, maar hoe nu verder? “Forum voor Democratie is groot geworden. Dat is een duidelijk signaal van de Brabanders. Niet alleen hier, maar ook in andere provincies. Ik ben nieuwsgierig naar wat ze willen.”

Het lijkt niet in de lijn der verwachting te liggen dat de coalitiepartijen met deze eisen zullen instemmen. Gezien de toon van Baudets overwinningsspeech, lijkt FVD op dit moment nog niet voor samenwerking te kiezen.

Analyse Nooit eerder was de Eerste Kamer zo versnipperd. Maar het is ook simpel: om te overleven kan Rutte III alleen nog maar linksaf.

De lijsttrekker is benieuwd naar de ideeën van Forum voor Democratie, maar ook naar de andere partijen. “Ik ben ook benieuwd naar de ideeën van GroenLinks, zij hebben ook gewonnen.”

Stemmen officieus geteld: Forum wordt tweede partij van Drenthe, achter PvdA, voor VVD

Guus Valk 21 maart 2019 om 3:12 Lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Foto Olivier Middendorp Het Nederlandse parlementaire landschap is in kleine stukken uiteengevallen, en ligt als een gebroken vaasje op de grond. De Eerste Kamer (75 zetels) telt vanaf mei meer partijen dan ooit, waarvan niet één meer dan twaalf zetels heeft. Niet eerder in de recente politieke geschiedenis is de politieke nivellering zo diep doorgedrongen in de senaat.

De coalitie van premier Rutte (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) is eveneens verbrijzeld. Van de krappe meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer blijven er nog maar 31 over, zo bleek donderdagochtend na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen.

Tegelijkertijd, en dat is de paradox van een rampzalige avond voor Mark Rutte, is de situatie er voor hem een stuk overzichtelijker op geworden. Rutte III moet, als de coalitie dingen gedaan wil krijgen, linksaf. Een andere optie is er nu niet. Daar liggen de opties voor Rutte: vooral bij GroenLinks, een andere grote winnaar, en in mindere mate bij de PvdA, dat het verlies beperkt wist te houden.

Praat mee met NRC Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier leest u meer over reageren op NRC.nl.

Aan de rechterkant van de VVD is een enorm rechts-populistisch blok ontstaan. De daverende overwinning van Forum voor Democratie (zeker tien zetels vanuit het niets) kent recent alleen een gelijke in de winst van de LPF in 2002 (van nul naar 26 zetels in de Tweede Kamer). Tel daar de vijf zetels van de PVV bij op, overigens een veel grotere verliezer dan gedacht, en duidelijk wordt dat een historisch groot aantal kiezers de VVD rechts heeft ingehaald.

De impopulariteit van Rutte III is niet de enige verklaring voor het succes van FvD en GroenLinks. Dan hadden andere populistische of anti-establishmentpartijen als SP, Denk en PVV het niet zo slecht gedaan.

Dat de campagne vooral over klimaat ging, in ieder geval tot maandag, heeft zowel Baudet als Klaver geholpen. Klaver was, meer nog dan Rob Jetten (D66), de vertolker van de onvrede onder het deel van de bevolking dat massaal de straat op ging tegen klimaatverandering. Baudet was juist het contrapunt, en profiteerde van een steeds heviger campagne tegen de klimaathysterie, onder meer in De Telegraaf.

Het rechts-populistische blok is groot in zetelaantal, maar kan niet veel uitrichten in de senaat. De coalitiepartijen hebben al duidelijk gemaakt niet te geloven in structurele samenwerking met FvD en PVV. Los van de inhoudelijke verschillen dragen CDA en VVD de PVV het mislukken van gedoogkabinet-Rutte I nog altijd na. En trek in FvD hebben geen van de vier partijen.

Andersom is die trek er evenmin. Thierry Baudet eiste voor de verkiezingen al het ontslag van drie ministers als voorwaarde om het kabinet te gedogen. Hij wil een einde aan de klimaatplannen van het kabinet en wil dat Nederland de steun voor het Marrakesh-pact over migratie intrekt.

De overwinningstoespraak van Baudet, ruim twintig minuten lang, bood de coalitie evenmin aanknopingspunten. Baudets toespraak zat vol ondergangsretoriek over de westerse beschaving en hij gebruikte de beladen term onze boreale wereld. Hij sprak over de tientallen jaren van indoctrinatie in het onderwijs en de journalistiek, culturele capitulatie. Over de ketterij, het geloof in de afgod van de klimaattransitie. En: Wij zijn naar het front geroepen omdat het moet.

Het zijn ondergangsfantasieën die doodvallen in de Haagse wereld van koopkrachtplaatjes en doorrekeningen, maar die een deel van de (online) aanhang van Baudet aanspreekt. Het is de taal van Steve Bannon, de voormalige adviseur van Donald Trump, die politiek verkoopt als een gevecht op leven en dood. Het vervreemdende effect op andere politici is juist de kracht ervan.

Toen Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer Baudet uitlachte omdat hij de procedures niet kende, en de meeste Kamerleden meelachten, kon dat ook uitgelegd worden als een overwinning voor Baudet. Niet Baudet, maar de impopulaire gevestigde orde stond voor een groot deel van de kiezers te kijk. Baudet paste zich niet aan, omdat hij zich niet wílde aanpassen. Dat maakte hem tijdens de campagne voor de Statenverkiezingen onderscheidend. Iedereen wil klimaatmaatregelen, Baudet ontkent dat het probleem bestaat. Iedereen stopt met campagnevoeren na de aanslag in Utrecht, Baudet gaat juist door.

De coalitie zal als eerste naar de linkse oppositie kijken om de kabinetsplannen voor de tweede helft van Rutte III door de Eerste Kamer te krijgen. De afgelopen maanden was al te zien dat de coalitie in die richting bewoog. Vorige week besloot het kabinet dat er toch een belasting op CO2-uitstoot voor bedrijven komt, en dat burgers meer moeten worden ontzien. Linkse partijen willen dat al heel lang. Er is overigens in de senaat ook nog altijd een ruime meerderheid voor de Klimaatwet, die vorig jaar is ingediend door de coalitiefracties, GroenLinks, PvdA en SP.

Eerder ging het kabinet ook al akkoord met een verruiming van het kinderpardon, dit na een draai van het CDA. En zelfs de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting bleek uiteindelijk niet heilig.

Maar de linkse partijen hebben nog meer wensen. Jesse Klaver wil meepraten over de invoering van de CO2-heffing, want de details zijn nog niet duidelijk. Lodewijk Asscher wil meepraten over een nieuw pensioenakkoord.

Premier Rutte, die de VVD redelijk staande hield, zei woensdagavond laat dat hij aan de slag moet. De komende dagen moet hij langs bij alle partijen met wie hij mogelijk kan samenwerken. We wonen in een land met een verstandige democratie. Ik ga ervan uit dat het land goed bestuurbaar blijft. De komende weken worden zal die bestuurbaarheid van Nederland getest worden.

Drenthe Partijen vrezen last van Forum van Democratie. De winst van de nieuwe partij is het gesprek van de avond op de uitslagenavond in Assen. Het is spannend ja, voor ons, maar voor iedereen.

De PVV ziet wel kansen met Forum. De avond begint kabbelend, met een pianist die jazz pingelt achter de vleugel, en dat kabbelen houdt lang aan.

Friese partijen kennen Forum alleen van posters. De opkomst in het provinciehuis is vanavond goed, zoals ook de opkomst bij deze verkiezingen. Friezen nemen hun democratisch recht serieus.

Wat wil het Forum voor Democratie in Fryslân?

Groningse kiezer gaf trap tegen het establishment. Echte vreugde is ver te zoeken in Groningen. De grote winnaar van weleer verliest.

Gelderland wijt nieuwe verhoudingen aan nieuwe zorgen bij de kiezer. Tijdens de exitpoll in een volgepakt Arnhems provinciehuis is het stil. Als de winst van Forum voor Democratie wordt aangekondigd, blijft vreugde uit. De partij viert hun overwinning elders.

VVD lijkt de grootste te worden, maar Forum is onderwerp van gesprek. De partij was nauwelijks in Brabant tijdens de campagne, maar eindigde in zetelaantal kort achter de VVD.

Forum voor Democratie stevent af op verkiezingswinst, coalitie verliest meerderheid senaat

Limburg heeft voor rechts gekozen. De eerste verkenning met Forum wordt meteen het kennismakingsgesprek. We weten niet wat ze in Limburg willen.

Provinciale Statenverkiezingen: VVD grootste, FvD tweede – wel.nl

Breed verbond van middenpartijen lijkt enige optie. In Haarlem klinken even na negenen een stel stevige oehs en ahhs. Die gaan we vanavond vast vaker horen, zegt de spreekstalmeester.

CDA wil weer coalitie leiden. Of dat met winnaar Forum gaat gebeuren, weet de lijsttrekker nog niet. Ik ken de Statenleden van FvD niet, maar iedereen verdient een kans.

Utrecht toont betrokkenheid met hoge opkomst.Ik ben gewoon dankbaar dat zoveel mensen in deze barre week hun stem uit hebben gebracht, zegt burgemeester Van Zanen.

In Zeeland overheersen schrik en verbazing. Veel partijen verliezen fors en likken hun wonden. Ik schrik me rot, zegt een vertrekkend gedeputeerde.

Exitpoll: SP grootste in Groningen, GroenLinks en PvdA tweede

Hoop op een moedig college. Na de exitpoll valt het stil. Verlies. Verlies. Verlies. Verlies. Er wordt gesist. Er klinkt oeh en ai en nog eens ai.

Liveblog verkiezingen: tweederde van de stemmen geteld: CDA de grootste, PvdA nipt voor Forum tweede partij in provincie

Reageren Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.