Dit jaar komt Sinterklaas aan in Apeldoorn – Hartvannederland.nl

Dit jaar komt Sinterklaas aan in Apeldoorn - Hartvannederland.nl
Landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar in Apeldoorn plaats
De intocht vindt plaats op zaterdag 16 november. Op maandag 11 november start het Sinterklaasjournaal.

Burgemeester Petra van Wingerden-Boers zegt verheugd te zijn. “Wat een eer! Het is natuurlijk goed nieuws voor alle kinderen in de stad, maar ook voor iedereen in Nederland die er graag bij wil zijn, want Apeldoorn ligt mooi midden in het land.”

Vorig jaar vond de landelijke intocht plaats in Zaanstad. Deze gebeurtenis verliep sfeervol en zonder grote incidenten. Wel werden ongeregeldheden in andere steden gemeld.

Zo kwam het in Rotterdam tot gevechten tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Ook was er onrust omdat verschillende tegenstanders van het uiterlijk van Sinterklaas hulpje niet op de afgesproken plek wilden demonstreren en omdat er een spandoek aan de Erasmusbrug werd gehangen.

In Leeuwarden moest de politie de tegenstanders van Zwarte Piet beschermen tegen de voorstanders. Twee personen werden ter plekke opgepakt en demonstranten tegen Zwarte Piet moesten in ME-busjes weggeleid worden voor hun eigen veiligheid.

Ook in Eindhoven was er een grimmige sfeer bij de demonstraties. Daar werd onder meer met blikjes bier en eieren gegooid door voorstanders van het uiterlijk van Zwarte Piet.

De burgemeester verwacht dat gezinnen uit alle windstreken bij de intocht in Apeldoorn de Sint zullen verwelkomen. We gaan er een prachtige intocht van maken. Gelukkig hebben we nog even de tijd om alles te organiseren. En we hebben veel ervaring met bijzondere evenementen. De afgelopen jaren was Apeldoorn ook het podium van de Giro dItalia en 3FM Serious Request. 

Ook evenementenwethouder Jeroen Joon ziet veel mogelijkheden. Dit is gaaf! Want het is een hele mooie kans voor onze culturele verenigingen, ons bedrijfsleven en natuurlijk alle gezinnen in Apeldoorn. We zijn een echte gezinsstad en de intocht mag ook dat gevoel uitstralen. Het wordt een nationaal feest met een sterk lokaal gezicht.

De intocht is pas over een half jaar, maar de gemeente heeft wel alvast een website gemaakt: sint2019.nl. Die site zal gevuld worden met alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom de intocht. 

De laatste keer dat de nationale intocht van Sinterklaas in Gelderland was, was in 2010 in Harderwijk. Eerder kwam Sinterklaas aan in Zaltbommel (2002), Hattem (1999), Doesburg (1995), Elburg (1990) en Zutphen (1986).