Sinterklaas komt dit jaar zonder de vertrouwde stoomboot aan in Apeldoorn – Hartvannederland.nl

Sinterklaas komt dit jaar zonder de vertrouwde stoomboot aan in Apeldoorn - Hartvannederland.nl
Sinterklaasintocht in Apeldoorn zonder stoomboot
Eigenaar Raymond Davis laat aan de krant weten dat het kanaal in Apeldoorn niet groot genoeg is om de pakjesboot te laten varen. Hij vindt het daarom jammer dat er voor de Gelderse gemeente is gekozen.

Ook in 2012, toen de goedheiligman in Roermond arriveerde, moest er voor een ander vaartuig gekozen worden. Pakjesboot 12 was niet geschikt om daar aan te kunnen meren.

De NTR maakte eerder deze maand bekend dat Apeldoorn dit jaar de intocht van Sinterklaas organiseert. De festiviteiten vinden op zaterdag 16 november plaats.

Hilversum – Sinterklaas heeft zijn stoomboot nog nooit zonder slag of stoot in Nederland aangelegd, maar de eerste problemen dienen zich dit jaar wel héél vroeg aan. Pakjesboot 12 is namelijk te groot om in Apeldoorn aan te meren, terwijl de intocht daar dit jaar wel moet plaatsvinden.

Vorige week werd bekend dat de Gelderse plaats dit jaar het decor is van de landelijke intocht. Een geschikte haven om de forse boot aan te laten meren, is er echter niet. Dat kwam in ruim dertig jaar pas één keer voor: in 2012 was de eigenlijke boot kapot en arriveerde de goedheiligman in een vaartuig van de Zeeverkenners in Roermond.

Het water in Apeldoorn is nog een slag kariger dan dat in de Limburgse stad. Er is een geul die als kanaal door het leven gaat, maar daar gaat Pakjesboot 12 met geen mogelijkheid doorheen passen, bevestigt eigenaar Raymond Davis. Zijn Hydrograaf is al sinds 1985 de officiële Sint-leverancier.

Davis kreeg het slechte nieuws een uur voor de bekendmaking te horen. Hij is teleurgesteld dat de NTR voor Apeldoorn koos. Pakjesboot 12 en de intocht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aldus de reder. Natuurlijk vinden wij het dan jammer dat er voor een locatie is gekozen waar de boot niet kan komen.

De Hydrograaf is niet officieel afbesteld. Een woordvoerder van omroep NTR, die de intocht organiseert, bevestigt desgevraagd wel dat Pakjesboot 12 sowieso niet in Apeldoorn zal aanmeren. Of het vaartuig een andere rol krijgt, is nog niet besloten.