Vuurwerkverbod in Apeldoorn – Omroep Gelderland

Vuurwerkverbod in Apeldoorn - Omroep Gelderland
Petitie tegen Apeldoorns vuurwerkverbod honderden keren ondertekend | Apeldoorn
Het is een primeur voor Gelderland: een vuurwerkverbod. Wethouder Wim Willems adviseerde de gemeenteraad van Apeldoorn nog even te wachten. Dat vond geen weerklank. Het voorgenomen plan wordt doorgezet. 

Vorige week kreeg het college al opdracht vuurwerkvrije zones voor te bereiden. Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden vroeg toen na te denken over de locaties waar dit zou moeten kunnen. Dat is niet meer ter sprake gekomen. Waar de vuurwerkvrije zones dit jaar mogen komen is dan ook nog onduidelijk.

Een paar dagen geleden werd bekend dat volgend jaar consumentenvuurwerk word verboden in de hele gemeente Apeldoorn. Een groot deel van de stemmers op een poll van De Stentor was tegen dit verbod. Later verschenen online petities die het vuurwerkverbod tegen spreke.

Tegenstanders van zowel een totaalverbod als de vuurwerkvrije zones zien niets in de plannen en wijzen op een petitie die aan het begin van de avond werd ingediend en de onmogelijkheid van handhaving. Dat het handhaven lastig wordt, erkennen de meesten. Maar dat is voor de indieners geen reden het niet te proberen. Wel moet er ruimte voor wijken en dorpen in de gemeente komen om professioneel vuurwerk af te steken.

Op Social Media zijn de meningen verdeeld. De meerderheid is vooralsnog tegen het vuurwerkverbod. Andere mensen zijn juist weer voorstander. Enkele argumenten:

Rick Memelink diende voorafgaand aan de vergadering een petitie aan de burgemeester aan. Die was toen bijna 2000 keer ondertekend. Hij, en de ondertekenaars met hem, willen niets weten van een vuurwerkvrij Apeldoorn. Memelink: Vuurwerkzones, vind ik geen probleem. Maar afschaffen? Het is een mooie traditie, die moeten we behouden.

Sommige mensen vinden dat met het vuurwerkverbod opnieuw een traditie word afgenomen: “Het is helemaal niet goed! Het is een Nederlandse traditie!”

Video: Vuurwerkshow en -verbod onmogelijk

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

Echter zet de Apeldoornse gemeenteraad de plannen door. Dit jaar al komen er enkele vuurwerkvrije zones.