Gemeente Apeldoorn voor de rechter gedaagd vanwege roetveegpiet – AD.nl

Gemeente Apeldoorn voor de rechter gedaagd vanwege roetveegpiet - AD.nl
Apeldoorn voor rechter gedaagd om roetveegpiet
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Tegen de vergunning van de landelijke intocht kwamen twee bezwaren binnen. De gemeente Apeldoorn bevestigt dat één van die bezwaarmakers de gang naar de rechter heeft gemaakt.

De NTR besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Daartegen kwamen in Apeldoorn twee bezwaren binnen. Organisaties als anti-islambeweging Pegida en de Nederlandse Volks Unie NVU roepen op om als Zwarte Piet naar Apeldoorn te komen. Volgens de gemeente zijn deze groeperingen niet naar de rechter gestapt. Het gaat om een van de twee bezwaarmakers, maar een woordvoerder wilde dinsdag nog niet zeggen wie dat is.

Apeldoorn organiseert dit jaar de landelijke intocht, samen met de NTR. Die laatste kiest ervoor dit jaar alleen nog roetveegpieten in te zetten.

De gemeente Apeldoorn is voor de rechter gedaagd vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week zaterdag. De bezwaarmaker wil dat de vergunning voor de intocht wordt geschrapt omdat er alleen roetveegpieten te zien zullen zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De Rechtbank Gelderland zegt dat er een aanvraag voor een voorlopige voorziening is binnengekomen rond de intocht. Wanneer de zaak dient is onbekend*. Als de beide partijen bij de rechter zijn, zal hij zich buigen over de zaak en kijken of deze doorgezet kan worden.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanners, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

*Eerder berichtten wij dat de zaak mogelijk vrijdag zou dienen, maar dit is volgens de rechtbank onzeker. Er wordt naar een datum gekeken. 

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

Wie de indiener of indieners van het bezwaar zijn, is nog onduidelijk. In een anonieme e-mail aan Omroep Gelderland zegt deze persoon een landelijke intocht met alleen zwarte pieten te willen, of anders helemaal geen landelijke intocht.

Hugo Kuijper, die namens de Zwarte Piet Actiegroep eerder spandoeken tegen de roetveegpiet ophing bij het Apeldoornse stadhuis, wijst betrokkenheid van de hand. Hugo Bos van Cultuur onder Vuur, dat een petitie startte tegen de roetveegpiet, weet er evenmin wat van.

Eerder werd bekend dat pro-Piet-demonstranten, waaronder Pegida en de Nederlandse Volksunie, acte de présence zullen geven tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn op 16 november.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die tégen Zwarte Piet is, gaat juist voor het eerst in jaren niet protesteren bij de landelijke intocht.

De strijd om het uiterlijk van Zwarte Piet begon in 2013 ook met een gang naar de rechter in Amsterdam. Bezwaarmakers protesteerden toen juist tégen het volledig geschminkte gezicht van Zwarte Piet.