Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn – NOS

Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn - NOS
Politie pakt Pegida-voorman in Apeldoorn op | Intocht Sinterklaas Apeldoorn
De winkelstraat is versierd voor de intocht anp zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 06:53 Zie ginds komt de stoomtrein, Apeldoorn klaar voor komst Sint Apeldoorn is klaar voor de landelijke intocht van Sinterklaas. Een historische intocht, want voor het eerst arriveert de goedheiligman in een stoomtrein. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) knapte speciaal voor het feest een antieke locomotief op, omdat het centrum van de Gelderse stad niet met de stoomboot te bereiken is.

Langs invalswegen wapperen vlaggen en staan grote cadeauverpakkingen en in de winkelstraat zijn etalages versierd. Apeldoorn, dat zich profileert als gezinsstad, stelt alles in het werk om het een feestelijke dag te maken: “Het is goed georganiseerd, goed voorbereid en goed beveiligd. Het wordt een leuk familiefeest voor jonge gezinnen”, zegt gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Video: Kijk hier live naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum

Dit jaar lopen er ook voor het eerst alleen nog roetveegpieten rond bij de intocht in de Gelderse stad. Geen enkele piet wordt dus volledig zwart geschminkt. Dit besluit van omroep NTR, in overleg met de gemeente Apeldoorn, kreeg zowel kritiek als bijval van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

De bijval kwam onder meer van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die vervolgens besloot niet bij de landelijke intocht te demonstreren. Kritiek kwam van de voorstanders van de traditionele Zwarte Piet. Zeker drie pro-Piet-actiegroepen zeggen naar Apeldoorn te komen, waaronder de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie. Pegida-voorman Wagensveld roept zijn aanhang op om met kroeshaar, gouden oorbellen en zwart geschminkt naar Apeldoorn te komen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Advocaat Emil Tamas heeft bevestigd dat twee cliënten van hem, Michael van Z. van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier M. tot de verdachten behoren. De politie wil niet bevestigen dat het om M. en Van Z. gaat. Wie de derde verdachte is, is nog onbekend. Tamas heeft vrijdag contact gehad met zijn cliënten, maar heeft nog niet te horen gekregen wat hen precies ten laste is gelegd. Ik vermoed dan ook sterk dat het om een preventieve aanhouding van het tweetal gaat, aldus Tamas. De mannen zijn bestuurslid van Majority Perspective, een stichting die vorig jaar zonder succes procedeerde tegen de NTR en de burgemeester van Zaanstad, om de intocht van Sinterklaas te laten verbieden.