Sinterklaas is aangekomen in Apeldoorn, duizenden kinderen juichen hem toe – Hartvannederland.nl

Sinterklaas is aangekomen in Apeldoorn, duizenden kinderen juichen hem toe - Hartvannederland.nl
Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn
We sluiten hierbij het liveblog. Meer nieuws rond de Sinterklaasintocht leest u op onze site of in de app.

Bij de intocht in Dordrecht is ook iemand aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, meldt de politie.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ook in Alkmaar is de intocht voorbij. Daar werd net als in andere steden gedemonstreerd tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet. Onder de anti-Zwarte Piet-betogers was ook frontman Jerry Afriyie. Toen het uit de hand begon te lopen hield de politie de demonstranten uit elkaar.

De manifestatie van KOZP in Den Haag is voorbij. Deelnemers verlaten het Koekamp en lopen richting het Centraal Station. De politie houdt een oogje in het zeil.

De gemeente Apeldoorn schat dat ruim 25.000 mensen de goedheiligman hebben verwelkomd in de stad. Aan het eind van de ochtend werd het propvolle Raadhuisplein afgesloten voor nieuwe bezoekers. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Op sociale media klagen veel ouders dat ze als gevolg daarvan weinig tot niets van de intocht hebben kunnen zien.

KZOP zag ervan af om in Eindhoven te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) haakte af. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging in zes steden de straat op voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme. Dat waren Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 zwarte piet-vrij te zijn.

Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet

LIVEBLOG: Intocht Sinterklaas & Zwarte Piet 2019

Kick Out Zwarte Piet wil opnieuw een manifestatie organiseren. De beoogde datum is 5 december, meldt het ANP op basis van een woordvoerder van de actiegroep. De plaats is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan Den Haag of Amsterdam.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

In Groningen wordt de sfeer snel grimmiger. De politie houdt groepen demonstranten uit elkaar. Daarbij is ook politie te paard ingezet.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Protestactie KOZP rustig verlopen: Toch een van de spannendste demonstraties van het jaar

Op het Raadhuisplein in Emmen is vanmiddag een opstootje geweest tijdens de plaatselijke intocht, meldt RTV Drenthe. Voorstanders van zwarte piet kregen het aan de stok met de politie. Ook werden er rookbommen gegooid. Sinterklaas neemt een alternatieve route om het plein te mijden, meldt een verslaggever in Emmen.

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl

Bij de intocht in Eindhoven is een persoon aangehouden de Kanaaldijk-Noord. De persoon voldeed niet aan een bevel of vordering, meldt de politie.

Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. De demonstratie is gericht “tegen de koloniale figuur van Sinterklaas”, zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Veel pieten zijn bij de intocht zwart geschminkt of in felle kleuren.

Sint-sfeer slechts lokaal wat grimmig | Binnenland

Zwartgeschminkte leden van de motorclub Untouchables MC deelden in Den Haag tweedehands knuffels uit.

Paar honderd tegenstanders Zwarte Piet op de Koekamp in Den Haag, veel politie op de been

Amnesty International is op sommige plaatsen (onder meer Den Haag, Nijmegen en Alkmaar) aanwezig om te kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. De mensenrechtenorganisatie deelt ook folders uit.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

0 Zaterdag is Sinterklaas aangekomen in Nederland. We volgen de verschillende intochten en demonstraties.

Sint-sfeer hier en daar wat minder gezellig

Nu Sinterklaas overal veilig is aangekomen en de demonstranten huiswaarts keren, sluiten wij dit liveblog. Natuurlijk kan je op NU.nl terecht voor het laatste nieuws rondom Sinterklaas. We wensen je nog een prettig weekend!