Politie pakt vrouw met mes op bij intocht Sinterklaas in Apeldoorn – De Stentor

Politie pakt vrouw met mes op bij intocht Sinterklaas in Apeldoorn - De Stentor
Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

We sluiten hierbij het liveblog. Meer nieuws rond de Sinterklaasintocht leest u op onze site of in de app.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Bij de intocht in Dordrecht is ook iemand aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, meldt de politie.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Ook in Alkmaar is de intocht voorbij. Daar werd net als in andere steden gedemonstreerd tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet. Onder de anti-Zwarte Piet-betogers was ook frontman Jerry Afriyie. Toen het uit de hand begon te lopen hield de politie de demonstranten uit elkaar.

De manifestatie van KOZP in Den Haag is voorbij. Deelnemers verlaten het Koekamp en lopen richting het Centraal Station. De politie houdt een oogje in het zeil.

In Beeld: Sinterklaas André en Zwarte Piet Joyce

De gemeente Apeldoorn schat dat ruim 25.000 mensen de goedheiligman hebben verwelkomd in de stad. Aan het eind van de ochtend werd het propvolle Raadhuisplein afgesloten voor nieuwe bezoekers. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Op sociale media klagen veel ouders dat ze als gevolg daarvan weinig tot niets van de intocht hebben kunnen zien.

Toch blikt de burgemeester van Apeldoorn Petra van Wingerden-Boers terug op een feestelijke dag. “Sinterklaas was keurig op tijd met onze prachtige stoomtrein in Apeldoorn. Het was in één woord geweldig”, aldus de Apeldoornse burgemeester. Er waren bijna 25.000 mensen aanwezig bij de landelijk intocht in Apeldoorn.

LIVEBLOG | Sinterklaas is in Apeldoorn, vliegtuig met spandoek boven stad

Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet

De politie voerde wel extra controles uit op tassen en jassen van personen die zich naar het terrein begaven waar de intocht plaatsvond. Ook werden zakken gecontroleerd van traditionele Zwarte Pieten die niet bij de officiële intocht hoorden. Apeldoorn voerde dit jaar heel bewust alleen maar roetveegpieten op bij de intocht.

Opstootjes in paar steden tijdens relatief rustige sinterklaasintocht

Kick Out Zwarte Piet wil opnieuw een manifestatie organiseren. De beoogde datum is 5 december, meldt het ANP op basis van een woordvoerder van de actiegroep. De plaats is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan Den Haag of Amsterdam.

0 De politie in Apeldoorn heeft zaterdag zon tien demonstranten opgepakt die zich verkleed als traditionele Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas hadden gemeld. Zij weigerden naar het aangewezen demonstratievak te gaan. Een van de aangehouden pieten is Edwin Wagensveld, de voorman van anti-islamorganisatie Pegida.

In Groningen wordt de sfeer snel grimmiger. De politie houdt groepen demonstranten uit elkaar. Daarbij is ook politie te paard ingezet.

Geslaagd feest rond Sinterklaas | Binnenland

Op het Raadhuisplein in Emmen is vanmiddag een opstootje geweest tijdens de plaatselijke intocht, meldt RTV Drenthe. Voorstanders van zwarte piet kregen het aan de stok met de politie. Ook werden er rookbommen gegooid. Sinterklaas neemt een alternatieve route om het plein te mijden, meldt een verslaggever in Emmen.

Eén van de kinderen, Jente (7) had volgens zijn moeder 60 dagen afgeteld, omdat hij sinds de zomer al uitkeek naar dit feest. Als de zomervakantie voorbij is, zegt-ie: Het is alweer bijna Sinterklaas. Net als de anderen in hetzelfde groepje wachtte de jongen vooral op Malle. ,,Daarna is de Hoofdpiet het populairst, vertelden ze in koor. Smeerpoetspiet niet, want die maakt dan mijn jas helemaal vies. Die is nieuw en komt voor het eerst naar Nederland, meldden Evelien en Sinne (allebei 9).

Bij de intocht in Eindhoven is een persoon aangehouden de Kanaaldijk-Noord. De persoon voldeed niet aan een bevel of vordering, meldt de politie.

In heel het land trotseerden families de kou om een goed plaatsje te bemachtigen. Wij stonden hier vanochtend als allereerste, vertelde de eveneens verklede moeder Chantal in Apeldoorn. Ze was er samen met een goede vriendin en hun beide gezinnen. Het was een kwestie van vroeg opstaan, want hun kroost wilde absoluut verkleed naar deze sinterklaasintocht, aldus de Apeldoornse. Lachend: Vanmorgen hebben we veel gezongen. De stemmen alvast een beetje warmgedraaid.

Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. De demonstratie is gericht “tegen de koloniale figuur van Sinterklaas”, zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Veel pieten zijn bij de intocht zwart geschminkt of in felle kleuren.

In Groningen kreeg de Sint bij aankomst warme chocolademelk. Na ontvangst in de Martinistad ging hij rustig te paard richting de Grote Markt. De familie De Grooth was met drie generaties familieleden afgekomen op het festijn in Martinistad. Eerst keken ze met de mini-Pietjes Romy (4) en Sem (2) bij de boot, daarna spoedden ze zich naar de volle binnenstad. Het was wat fris, maar dat deerde niet. Moeder Denitsa (25) zei over zoontje Majid (3): ,,hij wilde niet wachten.

Zwartgeschminkte leden van de motorclub Untouchables MC deelden in Den Haag tweedehands knuffels uit.

Amnesty International is op sommige plaatsen (onder meer Den Haag, Nijmegen en Alkmaar) aanwezig om te kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. De mensenrechtenorganisatie deelt ook folders uit.