Tevredenheid in Apeldoorn na rustig verlopen intocht | Intocht Sinterklaas – De Stentor

Tevredenheid in Apeldoorn na rustig verlopen intocht | Intocht Sinterklaas - De Stentor
Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

We sluiten hierbij het liveblog. Meer nieuws rond de Sinterklaasintocht leest u op onze site of in de app.

Video: Sint in Apeldoorn: gaan de winkels van Annelies, Monique en Amber dan dicht?

Bij de intocht in Dordrecht is ook iemand aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, meldt de politie.

Ook in Alkmaar is de intocht voorbij. Daar werd net als in andere steden gedemonstreerd tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet. Onder de anti-Zwarte Piet-betogers was ook frontman Jerry Afriyie. Toen het uit de hand begon te lopen hield de politie de demonstranten uit elkaar.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De manifestatie van KOZP in Den Haag is voorbij. Deelnemers verlaten het Koekamp en lopen richting het Centraal Station. De politie houdt een oogje in het zeil.

De gemeente Apeldoorn schat dat ruim 25.000 mensen de goedheiligman hebben verwelkomd in de stad. Aan het eind van de ochtend werd het propvolle Raadhuisplein afgesloten voor nieuwe bezoekers. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Op sociale media klagen veel ouders dat ze als gevolg daarvan weinig tot niets van de intocht hebben kunnen zien.

APELDOORN – De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan waarna de politie ze aanhield. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet.

In beeld: Sinterklaas is weer in de provincie

Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet

Donderdag en vrijdag hield de politie drie mannen aan, twee uit Utrecht en een uit Leiden. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid. Zij mochten daarom niet naar die intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

Kick Out Zwarte Piet wil opnieuw een manifestatie organiseren. De beoogde datum is 5 december, meldt het ANP op basis van een woordvoerder van de actiegroep. De plaats is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan Den Haag of Amsterdam.

Naast alle feestelijkheden werd tijdens de intocht in Groningen ook gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De politie greep een keer in, toen voorstanders van Zwarte Piet te dicht bij de tegenstanders kwamen. Na ruim een uur waren de demonstraties weer voorbij.

In Groningen wordt de sfeer snel grimmiger. De politie houdt groepen demonstranten uit elkaar. Daarbij is ook politie te paard ingezet.

– Sinterklaas aangekomen in Groningen- Emmaplein weer leeg na protest voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Op het Raadhuisplein in Emmen is vanmiddag een opstootje geweest tijdens de plaatselijke intocht, meldt RTV Drenthe. Voorstanders van zwarte piet kregen het aan de stok met de politie. Ook werden er rookbommen gegooid. Sinterklaas neemt een alternatieve route om het plein te mijden, meldt een verslaggever in Emmen.

Sinterklaas komt vandaag aan in Groningen. Hij meert rond 13.30 uur aan bij de Zuiderhaven in het centrum van de Stad. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet hebben aangegeven te gaan demonstreren. De gemeente heeft ze bij het Emmaplein, langs de route, een plekje gegeven. Er is extra politie op de been om het protest in goede banen te leiden. Volg de intocht via ons liveblog. 

Bij de intocht in Eindhoven is een persoon aangehouden de Kanaaldijk-Noord. De persoon voldeed niet aan een bevel of vordering, meldt de politie.

Ook de pieten zorgen voor een primeur: het is voor het eerst dat er alleen roetveegpieten meedoen aan de landelijke intocht van Sinterklaas. Die keuze van de NTR leidt in Apeldoorn tot protest van twee actiegroepen die Zwarte Piet willen behouden. In negen plaatsen, zoals Den Haag, Leeuwarden en Groningen, gaat actiegroep Kick Out Zwarte Piet dit weekend de straat op. In een aantal plaatsen zijn ook tegendemonstraties aangekondigd.

Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. De demonstratie is gericht “tegen de koloniale figuur van Sinterklaas”, zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Veel pieten zijn bij de intocht zwart geschminkt of in felle kleuren.

Dat Sint met de trein komt, heeft alles te maken met een andere primeur: zijn paardje Ozosnel. Amerigo is na jaren trouwe dienst met pensioen, en opvolger Ozosnel is niet bepaald fan van water. Het edele dier heeft koudwatervrees en krijgt het Spaans benauwd als hij nog maar een druppel ziet, zo legde Paardenpiet deze week uit in het Sinterklaasjournaal.

Zwartgeschminkte leden van de motorclub Untouchables MC deelden in Den Haag tweedehands knuffels uit.

Amnesty International is op sommige plaatsen (onder meer Den Haag, Nijmegen en Alkmaar) aanwezig om te kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. De mensenrechtenorganisatie deelt ook folders uit.