Elf arrestanten intocht Sinterklaas in Apeldoorn weer op vrije voeten – AD.nl

Elf arrestanten intocht Sinterklaas in Apeldoorn weer op vrije voeten - AD.nl
Intocht Nijmegen: even zwaaien pieten uitdagend naar hun tegenstanders
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Gisteren, 14:05 • Aangepast Gisteren, 17:00 Sinterklaas feestelijk onthaald, protesten zonder grote problemen Sinterklaas is bij de landelijke intocht feestelijk verwelkomd in Apeldoorn. Iets na het middaguur kwam de goedheiligman met een stoomtrein aan in de stad.

0 Politiebusjes rijden af en aan, agenten patrouilleren op de fiets en te paard. Het is zaterdagmiddag in Nijmegen allemaal nodig om de intocht van Sinterklaas rustig te laten verlopen.

Vervolgens begon hij aan een route door het centrum, waarbij hij werd begroet door duizenden kinderen en ouders langs de kant van de weg. De politie houdt het op 25.000 bezoekers.

De massale politie-inzet is het gevolg van een protest van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die heeft aangekondigd te demonstreren tegen zwarte pieten die meelopen tijdens de tocht van Sinterklaas door de stad.

De wet koop op afstand verplicht ons je te melden dat je recht op bedenktijd hier niet van kracht is. Immers; je verbruikt je tegoed direct na betaling. Om deze reden kunnen we je activiteit bij een betaald bezoek opslaan. We houden niet bij wélke paginas je bekijkt, maar kunnen desgewenst wel bijhouden op welke momenten je de site bezoekt binnen je betaalde periode. Als je akkoord gaat met de voorwaarden geef je aan dat je begrijpt dat je geen recht hebt op de gebruikelijke bedenktijd of retour.

De aangekondigde demonstratie lokte een reactie uit bij NEC-hooligans die volgens lokale media van tevoren in besloten WhatsApp-groepen hadden aangekondigd “in te grijpen” als Kick Out Zwarte Piet van zich zou laten horen.

Sinterklaas komt aan het begin van de middag aan op de Waalkade in Nijmegen, maar s ochtends is nog weinig te merken van spanning in de stad. Er is veel politie op de been, maar van enig protest is nog geen sprake, laat staan van een tegenreactie daarop.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Dat verandert kort voor Sinterklaas voet aan wal zet. Kick Out Zwarte Piet verzamelt zich in het door de gemeente aangewezen demonstratievak en verschillende groepjes mannen houden zich op in de buurt van het protest.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ze dragen mutsen en petjes en terwijl ze met elkaar praten knikken ze met hun hoofd af en toe in de richting van de demonstranten. Die laten op hun beurt af en toe van zich horen met leuzen als “Kick Out Zwarte Piet” en hebben borden bij zich waarop “Zwarte Piet is racisme” staat en “Racisme is geen kinderfeest”. Voorbijgangers schudden met het hoofd of roepen “zielepietjes” naar de demonstranten.

Nu Sinterklaas overal veilig is aangekomen en de demonstranten huiswaarts keren, sluiten wij dit liveblog. Natuurlijk kan je op NU.nl terecht voor het laatste nieuws rondom Sinterklaas. We wensen je nog een prettig weekend! 

De spanning rondom de burcht van Nijmegen neemt toe als Sinterklaas een paar honderd meter verderop voet aan wal heeft gezet en de optocht door de stad lijkt te gaan beginnen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De groepjes mannen worden door de politie verzocht verder weg te lopen van het demonstratievak. Ze mogen in groepen blijven staan, als ze maar voldoende afstand nemen van het protest.

Als Sinterklaas op zijn witte paard voorbijkomt, geflankeerd door tientallen zwarte pieten en slechts een enkele roetveegpiet, komt het protest tot een hoogtepunt. De demonstranten scanderen luid hun leuzen en de zwarte pieten lachen en zwaaien uitdagend naar de actiegroep.

Naast alle feestelijkheden werd tijdens de intocht in Groningen ook gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De politie greep een keer in, toen voorstanders van Zwarte Piet te dicht bij de tegenstanders kwamen. Na ruim een uur waren de demonstraties weer voorbij.

De voorstanders van Zwarte Piet zien het aan, maar laten niet van zich horen. Dat verandert iets als de stoet voorbij is. “We horen niks, kansloos!”, roept een man en een ander zet het aloude “Het is stil aan de overkant” in. Tot veel bijval leidt het niet.

Geslaagd feest rond Sinterklaas | Binnenland

Als de politie de hekken voor de demonstranten verwijdert en duidelijk maakt dat het verder wil opruimen komt het protest ten einde.

Helemaal is de spanning er dan nog niet af. De demonstranten worden via een omweg langs de rand van de binnenstad naar een veilige plek geleid en nemen uiteindelijk plaats in een café.

Op de achtergrond klinkt “Oh, kom er eens kijken”, afkomstig van de intocht, die verder rustig verloopt.