Leontine Borsato verrast Eusebius met half miljoen

De BankGiro Loterij heeft maandagmiddag een cheque van 500.000 euro overhandigd aan de Stichting Eusebius. Het geld is bedoeld als bijdrage voor de restauratie van het monument.

Ali Osram maakt carnavalhit ‘Hieper de piep boerka’ met een hoop boze reacties

Flinke donatie voor restauratie Eusebius. Komt ‘ie dan nu echt af?

Een lugubere vondst in De Laar-West. Een voorbijganger trof dinsdag rond 18.00 uur een dode kat met een elektriciteitskabel om zijn nek aan in een groenafvalcontainer. De nare ontdekking vond plaats aan de Schijndelstraat ter hoogte van de Kroonse Wal.

De BankGiro Loterij heeft maandagmiddag een cheque van 500.000 euro overhandigd aan de Stichting Eusebius. Het geld is bedoeld als bijdrage voor de herbestemming van het monument.

Het lichaampje van de kat lag er zichtbaar al langere tijd, laat de politie weten. “We weten nog niet van wie de kat is.” Wat er precies is gebeurd, staat niet 100 procent vast. “De dierenpolitie heeft de zaak in onderzoek.”

Weet u van wie deze kat is of heeft u meer informatie over deze schandalige dierenmishandeling? Neemt u dan spoedig contact met ons op via 0900-8844 of stuur de politie een privé-bericht.

‘Het kan geen toeval zijn, zojuist was Poetin hier voor een flesje wijn’. Met deze tekst op een krijtbord voor de zaak van wijnhandel Henri Bloem in Arnhem speelt Michel van Tooren in op de #HalbeWasErbij. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft met zijn leugen over zijn ontmoeting met Poetin gezorgd voor heel wat creativiteit op sociale media. Onder de hashtag #HalbeWasErbij circuleren er foto’s van historische gebeurtenissen, met het hoofd van de minister erin gefotoshopt.

Ook deze Arnhemse wijnhandelaar haakt hier op in. ‘Ik probeer elke dag iets anders te verzinnen voor op het bord’, zegt Michel van Tooren. ‘Ik kan er wel op zetten dat de Pinot Blanc in de aanbieding is, maar er is niemand die daar naar kijkt. Nu komen mensen met een glimlach voorbij.’

Normaal probeert Van Tooren weg te blijven bij politieke onderwerpen. ‘Links en rechts. Het ligt nogal gevoelig en iedere klant is ons even lief.’ Toch kon Van Tooren het niet laten, om op het nieuws over Halbe Zijlstra in te springen.

‘Hoe het afloopt met Halbe? Daar laat ik me op het bord niet over uit, maar mijn privé-mening is dat ik hoop dat hij geen minister blijft. Zijn geloofwaardigheid staat onder druk.’ Eigenlijk had Van Tooren een andere spreuk in de planning, hoewel deze morgen ook nog kan: ‘Laatste dag carnaval. Alaafeloos’

Provincie Gelderland vervangt deze maand ongeveer honderd laanbomen langs de Koningsweg (N311) in Arnhem. Een kwart van de laanbomen heeft een slechte vitaliteit en kan het bij de eerstvolgende storm zomaar begeven. De oude bomen worden deze maand gekapt en vervangen door nieuwe bomen.

De bomen staan tussen de aansluiting met de N310 en Droompark Hoge Veluwe. Na het kappen plant de provincie nieuwe bomen terug. Deze komen wel wat verder van de weg te staan. Tussen de N310 en de aansluiting met de A50 zijn de afgelopen jaren meer laanbomen vervangen om deze waardevolle bomenlanen te behouden.

De provincie combineert het herstellen van deze bomenlaan met het groot onderhoud aan de Koningsweg (N311). Deze werkzaamheden starten naar verwachting in april/mei. Tijdens het groot onderhoud worden een aantal maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het verlagen van de maximum toegestane snelheid van 80 km/u naar 60km/u is daar onderdeel van.

Het is een grote ergernis van menig Arnhemmer: de Eusebiuskerk die al jaren in de steigers staat. Soms lijkt het alsof die prachtige kerk nooit helemaal af komt. Of misschien toch wel? Gisteren ontving de Eusebiuskerk namelijk een half miljoen euro van de BankGiro Loterij om verder te gaan met de grote restauratie. Zou het genoeg zijn? 

Voor de Stichting Eusebius was de donatie een flinke verrassing. Gisteren op 11 februari werd het geld officieel overhandigd aan de directeur van de kerk door Leontine Borsato. Zij kwam de cheque persoonlijk overhandigen. De overhandiging was echter niet aangekondigd.

Culturele instellingen en erfgoed krijgen vaker geld uit de opbrengt van de Loterij. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder al bij het Museum Arnhem. Deze maand zullen meer van dit soort bedragen geschonken worden aan organisaties zoals de Eusebius.

De kerk staat al jaren in de steigers omdat het gebouw is gaan afbrokkelen en niet meer veilig was. Hoewel er veel tijd en geld is gestoken in de restauratie is het nog niet af. Er waren lange tijd niet genoeg middelen. Zou deze 500.000 euro genoeg zijn om onze prachtige stadskerk te herstellen in volle glorie? Wij hopen van wel!


Arnhem at Twitter: