Ontsnapte tbs’er krijgt 30 jaar en tbs voor moorden Arnhem, mag nooit zonder …

Ontsnapte tbs\'er krijgt 30 jaar en tbs voor moorden Arnhem, mag nooit zonder ...
30 jaar cel en tbs voor dubbele moord in Arnhems hotelpand
De 48-jarige man uit Almere, die eind maart 2017 twee slachtoffers in een hotel in Arnhem met messteken om het leven heeft gebracht, is woensdag door de rechtbank van Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en een tbs-maatregel met dwangverpleging. 'De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een dubbele moord', zo laat de rechtbank woensdag weten.

Op 15 maart 2017 keerde de man niet terug naar de tbs-kliniek waar hij werd behandeld. Hij kampte al jaren met gewelddadige fantasieën. Tijdens de onttrekking besloot de man deze fantasieën in de praktijk te brengen. Op 23 maart 2017 bracht de man 2 slachtoffers door vele messteken om het leven. Hij koos daarbij voor hem gemakkelijke slachtoffers, namelijk de 2 andere aanwezigen in het verder verlaten hotel Rembrandt in Arnhem, waar hij verbleef. De rechtbank concludeert dat de slachtoffers zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden.

De rechtbank komt tot moord omdat zij bewezen vindt dat de man met voorbedachte raad de beide slachtoffers heeft gedood. Op moord staat een strafmaximum van 30 jaar of levenslang. De rechtbank vindt dat het gaat om zulke ernstige feiten dat – ondanks de problematiek van de man – uit oogpunt van vergelding een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats is. Het planmatige karakter van de feiten, de berekenende houding van de man en de omstandigheid dat hij de moorden tijdens een onttrekking aan zijn tbs-maatregel pleegde, maakt dat de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan 30 jaar niet aan de orde vindt.

Daarnaast legt de rechtbank een tbs-maatregel met dwangverpleging op. Het gevaar voor de samenleving kan het beste worden ingeperkt met een lange gevangenisstraf in combinatie met een nieuwe tbs-maatregel.

Voor de dubbele moord op twee willekeurige gasten van een hotel in Arnhem is de 48-jarige René de L. uit Almere woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs met dwangverpleging. De man was op verlof uit zijn tbs-inrichting en had gewelddadige fantasieën.

Op 15 maart 2017 keerde De L. niet terug naar de tbs-kliniek waar hij werd behandeld. Tijdens de onttrekking besloot hij zijn fantasieën in de praktijk te brengen. Op 23 maart 2017 vermoordde hij twee slachtoffers door ze veelvoudig met een mes te steken. Hij koos daarbij willekeurige slachtoffers, namelijk de twee andere aanwezigen in het verder verlaten hotel Rembrandt in Arnhem, waar hij verbleef.

Hij heeft verklaard dat de slachtoffers zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden.

De rechtbank vindt het bewezen dat De L. met voorbedachte raad de beide slachtoffers heeft gedood. Op moord staat een strafmaximum van 30 jaar of levenslang en de rechtbank vindt dat het gaat om zulke ernstige feiten dat uit oogpunt van vergelding een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats is. De man plande de feiten en toonde zich berekenend.

Daarom moet de tbs pas na voltrekking van een straf van 30 jaar in gaan, aldus de rechtbank. Het gevaar voor de samenleving kan het beste worden ingeperkt met een lange gevangenisstraf in combinatie met een nieuwe tbs-maatregel.


Arnhem at Twitter: