Vitesse bereikt akkoord met Sloetski

Vitesse hoopt Leonid Sloetski op korte termijn te presenteren als nieuwe hoofdtrainer. Hij wordt dan de eerste Russische trainer die aan het roer komt te staan bij een Nederlandse club.

De 46-jarige Rus heeft een principeakkoord bereikt met de Arnhemse club. Maar de handtekeningen zijn nog niet gezet, zegt Wiebe Nelissen, woordvoerder van Vitesse. We zijn nog bezig met de laatste details. Op het moment dat we daar onderling uit zijn, kunnen we een werkvergunning aanvragen.

15:22 – Vrijdagochtend werd bekend dat Leonid Slutsky zeer waarschijnlijk de nieuwe trainer van Vitesse gaat worden. Volgens technisch directeur Marc van Hintum bevinden de onderhandelingen zich in de laatste fase. Hij zegt dat Vitesse met de aanstelling van Slutsky iets nieuws gaat proberen.In gesprek met Omroep Gelderland geeft Van Hintum meer uitleg over de vrijwel zekere aanstelling van Slutsky. “Hij is een open man met een duidelijke visie. Charismatisch ook en hij spreekt echt uitstekend Engels. Dus dat probleem hebben we niet”, zegt de technisch directeur, die hoopt dat Vitesse de komende jaren de traditionele top drie aan kan vallen. “Het is goed iemand aan te stellen met veel ervaring, iemand van buiten die al veel heeft meegemaakt. We doen iets anders. Iets nieuws, maar ook ik krijg positieve reacties.”De naam van Slutsky werd naar voren gebracht door Rus Valery Oyf, die lid is van de Raad van Commissarissen van Vitesse. “Je zit met elkaar aan tafel en er vallen namen. Maar ik heb de vrije hand als technisch directeur”, benadrukt Van Hintum.

“Hij wordt de eerste Rus in de Eredivisie”

Sloetski volgt Henk Fraser op, die in december 2017 bekend maakte na dit seizoen te stoppen als trainer van Vitesse. De voornaamste reden voor Frasers vertrek is de Russische bemoeienis met het technisch beleid van de club. Technisch directeur Mo Allach trok eerder om dezelfde reden de deur van het Gelredome achter zich dicht.Met de aanstaande komst van Sloetski worden de Russische invloeden bij Vitesse steeds groter. Het idee om Sloetski trainer te maken komt uit de koker van clubeigenaar Alexander Tsjigirinski.Sloetski zat sinds december zonder club, nadat hij werd ontslagen bij het Engelse Hull City. Daarvoor was hij zeven jaar werkzaam bij CSKA Moskou, waarmee hij onder meer driemaal landskampioen werd. Die baan combineerde hij kortstondig met het bondscoachschap van Rusland.

Trainer Henk Fraser (50) kon Vitesse vorig jaar de eerste grote prijs bezorgen in 125 jaar clubgeschiedenis: de KNVB-beker. Als je ouder wordt, zie je overal het betrekkelijke van in. Dat is ook wel jammer. (+)

'Het is goed iemand aan te stellen met veel internationale ervaring, iemand van buiten die al veel heeft meegemaakt,' aldus Van Hintum. 'Hij is niet voor niets ook bondscoach geweest en hij heeft veel succes gehad bij een grote club als CSKA Moskou.'

“Maar van een deal is nog geen sprake. Daarvoor moeten eerst de benodigde papieren binnen zijn. Dat is in deze echt een belangrijke voorwaarde”, zegt technisch directeur Marc van Hintum vrijdag tegen het AD.

Het lijkt erop dat Vitesse en Leonid Slutsky zo goed als zeker zijn van een samenwerking, waardoor Leonid Slutsky de eerste Rus in de Eredivisie gaat worden.

Van Hintum doelt daarmee op een werkvergunning voor Slutsky, die in december vanwege teleurstellende resultaten vertrok bij Championship-club Hull City. Onder zijn leiding won de club slechts vier van de negentien competitieduels.

Sloetski was al vrij snel de belangrijkste kandidaat voor Vitesse dat de Rus diverse keren uitgebreid sprak in Londen. Het is goed iemand aan te stellen met veel internationale ervaring, iemand van buiten die al veel heeft meegemaakt. Hij is niet voor niets ook bondscoach geweest en veel succes gehad bij een grote club als CSKA Moskou. Ja, we doen iets anders. Iets nieuws, maar ook ik krijg positieve reacties over hem. Hij wordt de eerste Rus in de eredivisie, weet Van Hintum trots te melden.

Eerder was de Rus, die een goede bekende is van Vitesse-eigenaar Alexander Chigirinskiy, ruim zeven jaar trainer van CSKA Moskou. Met die club werd hij drie keer kampioen van Rusland en haalde hij in het seizoen 2009/2010 de kwartfinales van de Champions League.

Video: Vitesse en Russische coach Sloetski vinden elkaar en wachten alleen nog op noodzakelijke papieren

Vitesse en Leonid Slutsky zijn bijna zo goed als rond

Slutsky was vanaf 2015 ook bondscoach van Rusland. Onder zijn leiding kwalificeerden de Russen zich voor het EK van 2016, maar daar stelde de ploeg teleur met een laatste plaats in de poule. Daarna stapte hij op bij de nationale bond.

Vrijdagochtend kwam al naar buiten dat Vitesse een akkoord heeft bereikt met de voormalig bondscoach van Rusland. Enkele uren later gaf technisch directeur Marc van Hintum tegenover Omroep Gelderland ook iets meer tekst en uitleg over de opvolger van Henk Fraser.

In januari werd bekend dat trainer Fraser (51) zijn aflopende verbintenis bij Vitesse niet verlengt. De voormalig verdediger overwoog zelfs in de winterstop al te vertrekken, maar besloot uiteindelijk zijn contract uit te dienen in de Gelredome.

Fraser leidde de Arnhemmers vorig seizoen in zijn eerste jaar naar winst van de KNVB-beker. Het betekende de eerste hoofdprijs in de 125-jarige clubhistorie. Dit seizoen bezet Vitesse onder leiding van Fraser met nog acht wedstrijden voor de boeg de zesde plaats in de Eredivisie.

Naar verluidt was VVV-Venlo-coach Maurice Steijn ook in beeld om Fraser na dit seizoen op de volgen bij Vitesse, maar de club heeft dus voor Slutsky gekozen.


Arnhem at Twitter: